Life in Athens

City Lover 404

Ο δρομάκος, όμως, μαρτυράει το παρελθόν.

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 404
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25787-56941.jpg

Habemus παζάρι (ξανά)

Στη φωτογραφία βλέπετε το παζάρι της Αθήνας, που ξανάνοιξε εδώ και λίγο καιρό. Υπενθυμίζω ότι το παζάρι, αφού λειτούργησε κάποια χρόνια στη μεγάλη πλατεία της πρώην Κορεάτικης Αγοράς, έκλεισε τον Ιούνιο που μας πέρασε λόγω κάποιας μικροσυμπλοκής. Τώρα το σωματείο ρακοσυλλεκτών «Ο Ερμής», σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το ξανάνοιξε στην Ιερά Οδό 98, σ’ ένα μεγάλο εγκαταλειμμένο δημοτικό γκαράζ. Το επισκέφτηκα. Είδα τα γνωστά μεταχειρισμένα αντικείμενα, που τα έχουν συλλέξει οι ρακοσυλλέκτες από ό,τι αφήνει ο κόσμος στο δρόμο και γι’ αυτό είναι πολύ, μα πολύ φτηνά: σιντί, παιχνίδα, σκεύη, ρούχα, βιβλία, έπιπλα, βινύλια, φωτογραφίες, εφημερίδες, πίνακες, πληκτρολόγια, αλληλογραφίες, περιοδικά, παπούτσια, μπιμπλό κ.λπ. Δεν ξέρω αν θα μακροημερεύσει το παζάρι εδώ, έχει πολλή σκόνη σε σύγκριση με τον προηγούμενο χώρο. Πολλοί παλιατζήδες έμειναν εκτός. Από την άλλη, βέβαια, έχει σαφώς καλύτερη οργάνωση (μέχρι και ρυθμιστή της κυκλοφορίας από τη μοναδική πύλη προς την Ιερά Οδό) και –για όποιους τους ενδιαφέρει αυτό– καλύτερη αστυνόμευση. Οψόμεθα.

Παιχνίδια, χαρτικά, δώρα

Υπάρχει ένα παιχνιδάδικο που πουλάει πολύ καλά πράγματα –τουλάχιστον τα ίδια που βρίσκουμε στα μεγάλα μαγαζιά του κλάδου–, αλλά εδώ έχουν συνήθως χαμηλότερες τιμές, μια και η επιχείρηση λειτουργεί με τη λογική της αποθήκης. Εδώ ψωνίζω 30 χρόνια τώρα, όποτε θέλω να πάω κάτι σε μικρά παιδιά, δικά μου ή άλλων ή στα εγγόνια μου. Σας το συστήνω, για την περίπτωση που θελήσετε κάτι παρόμοιο. Τώρα το έχει (δεύτερη γενιά) ένα ευγενέστατο κορίτσι, η Ειρήνη Κενανίδη. «Αποθήκη Νικ», Γαβριηλίδου 14 & Πολέμη, Πατήσια, από Πατησίων 342 (ακριβώς η γωνία του «Βασιλόπουλου»)

«Βιβλιοανιχνευτής», όνομα και πράμα

Παρόλο που αχολούμαι τόσες δεκαετίες με το παλιό βιβλίο, υπάρχουν φορές που μένω ενεός. Μια απ’ αυτές τις φορές ήταν τώρα, που χάρη στο φίλο Παναγιώτη Γιαννόπουλο (ευχαριστώ!) γνώρισα τον παλαιοβιβλιοπώλη Γιώργο Ζούκα, το site και το βιβλιοπωλείο του. Μετά από 28 χρόνια στο βιβλίο, ο Ζούκας συνδυάζει τρεις λαμπρές ιδιότητες: είναι εραστής του βιβλίου, καλός αναγνώστης και κάτοχος της βιβλιογραφίας. Καθόλου αυτονόητα όλα αυτά. Με τέτοια εφόδια, έχει δημιουργήσει ένα site απίστευτου πλούτου. Έχει κατανείμει το υλικό του με διπλό τρόπο: αλφαβητικά - θεματολογικά (από το Α, αγάπη - έρωτας - σεξ, μέχρι το Ψ, ψυχανάλυση) και χρονολογικά, με βάση πότε παρέλαβε τι. Έτσι, αν κανείς έχει μελετήσει ήδη το υπάρχον υλικό, μπορεί απλά να κοιτάζει τι καινούργιο μπαίνει. Είναι όμως σχεδόν αδύνατο να μελετήσεις όλο το υλικό, γιατί ο άνθρωπος αυτός, προκειμένου να βοηθήσει τους πελάτες του, γράφει λεπτομέρειες για τα περιεχόμενα κάθε βιβλίου ή περιοδικού που διαθέτει! Γι’ αυτό συνιστώ επιλογή τομέα ενδιαφέροντος. Από την άλλη, το υλικό που υπάρχει στο βιβλιοπωλείο είναι ακόμα πλουσιότερο. Ο Ζούκας σάς βρίσκει σχεδόν ό,τι θέλετε και σε λογική τιμή. Τηλεφωνείτε στο 693 9613081 και πηγαίνετε, γιατί το πού ακριβώς στη Ζ. Πηγής (στο Κέντρο) βρίσκεται, είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά στον κλάδο του βιβλίου. Ή μπαίνετε στο vivlioanihneftis.wordpress.com, ψάχνετε και παραγγέλνετε. mail: zookout@windowslive.com

Γιατί τη λένε Σόροβιτς

(απάντηση στον κ. Ι. Μπαϊλάκη) Η οδός, πάροδος της Αγ. Μελετίου ψηλά, προς Κυψέλη, έχει ονομαστεί από την περίφημη ελληνοτουρκική «μάχη του Σόροβιτς», την εποχή των Βαλκανικών πολέμων. Αλλά το χωριό αυτό της Φλώρινας δεν υπάρχει πια στο χάρτη. Το ελληνικό κράτος θεώρησε απαράδεκτο το σλάβικο τοπωνύμιο και το μετονόμασε σε Αμύνταιον. Ο δρομάκος, όμως, μαρτυράει το παρελθόν.

Errata

Ανώνυμος φίλος ή φίλη διόρθωσε στoν ηλεκτρονικό City Lover την ημερομηνία καταστροφής του Παρθενώνα από τον Μοροζίνη. Είχα γράψει 1461, ενώ το σωστό είναι 1687. Ευχαριστώ για τη διόρθωση, συγνώμη για το λάθος. Έχω και μια άλφα ηλικία.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ