- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υπόθεση Αθήνα: 402 έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ
Η Λ. Μενδώνη μιλάει για την αξιoποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ
Μέχρι το 2010 οι πόροι του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) τουλάχιστον για τον πολιτισμό και τον τουρισμό παρέμεναν αναξιοποίητοι. Το ίδιο συνέβαινε φυσικά και για τα έργα εντός της πόλης των Αθηνών. Από το 2010 μέχρι σήμερα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, σε εθνικό επίπεδο, 402 έργα. Ειδικότερα για την Αθήνα αξιοποιήθηκαν πλήρως οι πόροι για την ένταξη του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (σε εξέλιξη), ο Άγιος Διονύσιος των Καθολικών στην Πανεπιστημίου (σε εξέλιξη), ο Άγιος Κωνσταντίνος στην Ομόνοια (θα ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι), το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου του Ακροπόλ Παλλάς (έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής αναδόχου), η Εθνική Πινακοθήκη (σε εξέλιξη) και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο του Φιξ (σε πλήρη εξέλιξη, προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς), ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ενταχθούν και το Μέγαρο Λοβέρδου και το Θέατρο Ρεξ. Είναι προφανές λοιπόν ότι αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα από το πρόγραμμα, καθώς τα συγκεκριμένα έργα πολιτισμού αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στη φυσιογνωμία της πόλης. Ενταγμένα στο ίδιο πρόγραμμα είναι και το έργο της αποκατάστασης των μνημείων του βράχου της Ακρόπολης, καθώς και το έργο της αναβάθμισης του έργου της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Όχι, δεν είναι ότι δεν υπήρχαν καθόλου ΕΣΠΑ μέχρι το 2010 και ξαφνικά εμφανίστηκαν όλες οι χρηματοδοτήσεις μαζεμένες. Είναι ότι έπρεπε να ενεργοποιηθούν όλες εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες θα «ωρίμαζαν» τα έργα, δηλαδή οι μελέτες που δεν είχαν γίνει, οι αναγκαίες γνωμοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις, έτσι ώστε να εγκριθούν αυτά τα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προχώρησε, δηλαδή, μια γραφειοκρατία που έμενε στάσιμη μέχρι το 2010. Επί 2,5 χρόνια συμπληρώναμε τις μελέτες και τις προϋποθέσεις για να πάρουν όλα τα παραπάνω έργα το δρόμο της υλοποίησης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο ώρες με λιτές ενορχηστρώσεις, απρόσμενες διασκευές και προσωπικές ιστορίες στα Secret Garden Live Sessions της Athens Voice και του Voice Radio
Μια ξενάγηση στα εμβληματικά γλυπτά, στα μαυσωλεία και στους τάφους των ανθρώπων που σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική ιστορία
Νέα τραγούδια, αγαπημένα κομμάτια και απρόσμενα mash-ups στη δεύτερη βραδιά των Secret Garden Live Sessions στο Black Duck Athens
Nefleli και Lefty εγκαινίασαν το μουσικό τετραήμερο με ένα εκρηκτικό καλοκαιρινό live στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Σχόλασες; Την Παρασκευή 10 Ιουλίου το after work party ξεκινά στο Sync Athens
Ένα σταθερό, πλέον, καλοκαιρινό ραντεβού για την πόλη
Τέσσερις βραδιές, τέσσερα διαφορετικά lives, ένας καλοκαιρινός κήπος στο κέντρο της Αθήνας
H συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ
Ένα από τα σούπερ σημεία της πόλης από τα οποία βλέπεις την Ακρόπολη στο πιάτο, φιλοξενεί διαφορετικά σώου κάθε βράδυ, όλα με την ίδια επιτυχία, και με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Αμπαζή.
50 σημεία της πόλης και 7 Δημοτικές Κοινότητες μετατρέπονται σε μία ανοιχτή σκηνή
Ο αρχιτέκτονας μιλά για την Αθήνα που αλλάζει
Η εκμετάλλευση του αστικού χώρου, η ποιότητα ζωής και η μείωση της εξάρτησης από τα ιδιωτικά οχήματα
Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου 2026
Παρέες, cocktails, μουσική και η Πλατεία Καρύτση στα καλύτερά της
Άλλοι περίμεναν τον συρμό, άλλοι το "Mad about it"
Σάββατο 27 Ιουνίου, από τις 17:00 έως τις 20:00, στο Surf and Earth
Οι τιμές σε ξαπλώστρες, παγωτό και σινεμά
Οδηγός επιβίωσης για τις καυτές μέρες στην πόλη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.