Life in Athens

Υπόθεση Αθήνα: Όλοι έχουμε ευθύνη για να είναι η Αθήνα καθαρή

Ανδρέας Βαρελάς, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 389
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη θέση του Δήμου Αθηναίων ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας θα πρέπει να παραμείνουν στη δουλειά τους, επαναλαμβάνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η καθαριότητα στην πόλη είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους.

Τελικά, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται, γιατί η Αθήνα φαίνεται βρόμικη; Είναι κάτι που έχει άμεση σχέση με τη γενική εικόνα της πόλης. Για παράδειγμα, σε πάρα πολλά σημεία υπάρχουν άστεγοι (πλ. Κοραή μπροστά στην Τράπεζα, στην Αιόλου, πλ. Κλαυθμώνος στην Κουμουνδούρου κ.λπ.) και αυτό κάνει τους Αθηναίους να νιώθουν ότι η παρουσία τόσων ανθρώπων στους δρόμους, μέσα στα χαρτόκουτά με τους με τα λιγοστά πράγματα που έχει ο καθένας τους, δημιουργεί μια εικόνα όχι πόλης σε τάξη, αλλά μιας πόλης βρόμικης, αντιπαθητικής, φοβικής, πόλης όπου δύσκολα μπορείς να ζεις.

Η εικόνα μέχρι πριν από λίγο καιρό της οδού Τοσίτσα, της Νομικής Σχολής, με τον πεζόδρομο της Μασσαλίας, του παρεμπορίου της ΑΣΟΕΕ, είναι ταυτισμένη με μια Αθήνα βρόμικη, προβληματική, που δεν έχει καμιά σχέση με ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη. Η Αθήνα είναι πιο καθαρή και στο κέντρο, αλλά και στις γειτονιές της. Ο οδοκαθαρισμός έχει βελτιωθεί παντού. Σε πολλά σημεία υπάρχουν οδοκαθαριστές σε βάρδιες από την ανατολή του ηλίου μέχρι πολύ αργά το βράδυ, η αποκομιδή των κάδων απορριμμάτων έχει βελτιωθεί παρόλες τις απώλειες, η εικόνα γύρω από τους κάδους είναι αρκετά καλύτερη, πάρα πολλά σημεία πλένονται από τα πλυστικά μηχανήματα και τις υδροφόρες του Δήμου. Σκοπός μας είναι, δε, το πρόγραμμα του πλυσίματος το καλοκαίρι να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, και να επεκταθεί σε όλες τις γειτονιές.

Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και με ποιο καθεστώς; Θα «απομακρυνθούν» και άλλοι συμβασιούχοι;  Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στη Διεύθυνση Καθαριότητας είναι περίπου 2.400, με κάθε είδους σύμβαση (μόνιμοι, αορίστου χρόνου, ΤΕΒΕ, σύμβαση ορισμένου χρόνου). Περίπου 700 από αυτούς λοιπόν είναι συμβασιούχοι, οι οποίοι παραμένουν στην εργασία τους με διαταγές των δικαστηρίων. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι αρκετοί από αυτούς είναι συμβασιούχοι από το 2004 και ορισμένοι έχουν κλείσει 10ετία. Το αν θα φύγουν κι άλλοι είναι σε συνάρτηση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, που εμείς ως δημοτική αρχή θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετικές αποφάσεις ως προς τη συνέχιση της παραμονής τους στην εργασία τους.                                                        

Πόσο σημαντική είναι η ατομική ευθύνη για την καθαριότητα της πόλης; Όλοι έχουμε την ευθύνη μας για την καθαριότητα στην πόλη μας και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όσο πιο γρήγορά γίνεται. Δεν μπορεί το σπίτι μας να θέλουμε να είναι πεντακάθαρο και να μη μας νοιάζει τι γίνεται έξω από αυτό. Ο διαχωρισμός των απορριμμάτων από τα ανακυκλώσιμα υλικά, η σωστή χρήση των κάδων (ό,τι πρέπει να πάει στον μπλε κάδο να πάει εκεί και τα υπόλοιπα στον κοινό κάδο), η χρήση των επιστηλίων καλαθιών για τα μικροαπορρίμματά μας, όλα αυτά πρέπει να είναι η καθημερινή μας συνήθεια και όχι κάτι που το κάνουμε σαν αγγαρεία.

Να σας φέρω ένα απλό παράδειγμα. Πάρα πολλοί Αθηναίοι έχουμε στα σπίτια μας κάποιο ζώο συντροφιάς, κυρίως σκύλο, τον οποίο τουλάχιστον μία φορά μέσα στην ημέρα θα τον βγάλουμε βόλτα στο πάρκο, τον πεζόδρομο ή γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού μας. Η ατομική μας ευθύνη λοιπόν είναι να φροντίσουμε να μαζέψουμε κατά τη διάρκεια της βόλτας τα περιττώματα του σκύλου μας. Αυτό είναι σημάδι πολιτισμού. Να σας πω, λοιπόν, ότι αυτό δεν γίνεται από τη μεγάλη πλειοψηφία.

O Δήμος είναι υπέρ της καύσης ή της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, όπως προτείνει και το σύνολο σχεδόν των περιβαλλοντικών οργανώσεων; Έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι το βασικό ζήτημα σήμερα είναι να καταλάβουμε ότι ο κάθε Δήμος θα πρέπει να είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για το σύνολο των παραγομένων αποβλήτων, εντός των ορίων του, και αυτό η δημοτική αρχή Καμίνη το λέει σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις. Εμείς θα διαχειριζόμαστε τα απόβλητα της πόλης μας, και ανακύκλωση και κομποστοποίηση και διαλογή ειδικών ρευμάτων αποβλήτων (μπαταρίες, ελαστικά, αδρανή υλικά, φάρμακα κ.λπ.) και αξιοποίηση κάθε είδους σύγχρονης τεχνολογίας χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση και αξιοποίηση των αποβλήτων της πόλης.

Ο Δήμος της Αθήνας δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει από 16 έως 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να θάβουμε τα απορρίμματα της πόλης μας στον ΧΥΤΑ της Φυλής και ως δημοτική αρχή θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσει αυτό.