Life in Athens

Happy Fridays

Το κίνημα «Παρασκευή στην Αθήνα» εξαπλώνεται,  είναι ώρα να γίνει και δική σου συνήθεια

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
ΤΕΥΧΟΣ 385
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21101-46932.jpg

Προχτές, για πρώτη φορά μού συνέβη το εξής: με πήρε ένας φίλος για να μου πει ότι του προώθησαν ένα μαζικό mail με ένα άρθρο που έχει γράψει η αφεντιά μου. Το mail είχε τίτλο Happy Fridays και περιεχόμενο ήταν το κομμάτι που δημοσιεύτηκε στην ATHENS VOICE για τις «Παρασκευές στην Αθήνα» στις 15/3. Το όνομα της εφημερίδας και το δικό μου δεν φαινόταν βέβαια πουθενά, αλλά το σημαντικό είναι ότι κάποιος κάπου προφανώς μπήκε στο σάιτ και θεώρησε την πληροφορία χρήσιμη, ώστε να το προωθήσει και στους φίλους του. Κι αυτοί το προώθησαν σε άλλους φίλους κι αυτοί σε άλλους και πάει λέγοντας. Πού θέλω να καταλήξω; Αυτή η ενέργεια έχει πετύχει μέχρι στιγμής ακριβώς αυτό που ήταν το ζητούμενο. Οι άνθρωποι κινητοποιούνται. Οι πλατείες γεμίζουν κόσμο. Το κέντρο φωτίζεται κι αποκτά κίνηση.

Εσείς πότε πατήσατε το πόδι σας τελευταία φορά στην πλατεία Ομονοίας; Είχα αυτή τη συζήτηση σε μια παρέα τις προάλλες. Συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι έχουμε χρόνια να πατήσουμε στην πλατεία Ομονοίας. Περνάμε από εκεί συνεχώς. Με το αυτοκίνητο, με τα πόδια, στους γύρω δρόμους, για να μπούμε στο μετρό. Πλησιάζουμε σε απόσταση αναπνοής αλλά δεν το αποφασίζουμε να ανέβουμε στην πλατεία, δεν βρίσκουμε λόγο. Την Παρασκευή που μας πέρασε, πάνω από 100 Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια για να ακολουθήσουν τον ιστορικό περίπατο που τους πρόσφερε το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Δεν φοβήθηκαν, δεν δίστασαν. Αυτή ήταν και η σκέψη των ξεναγών: να περάσουν τα όρια του «γκέτο».

Το ίδιο βράδυ, μάζεψα χαμόγελα στην Κοραή. Χαμόγελα αυτών που βγήκαν μπροστά και χόρεψαν. Χαμόγελα αυτών που έμειναν και κοιτούσαν. Για την ακρίβεια, τις τελευταίες δύο Παρασκευές έχω κάνει κάβα: είδα πολλούς Αθηναίους να χαμογελάνε μαζικά. Εκτός από το φόβο, νομίζω ότι πού και πού αξίζει να δίνουμε μια κλωτσιά στη μιζέρια που μας δαγκώνει τον αστράγαλο κι έχει γίνει η αρρώστια του Έλληνα. Κι όποιος παίρνει πρωτοβουλίες για να βάλει κι αυτός το πόδι του δίπλα στο δικό μας, εμένα θα έχει το ζήτω μου. Μαζικά e-mails, μαζικά χαμόγελα.  Σημαντικό, δεν είναι;             


Την Παρασκευή 30/3 οι καλλιτεχνικές δράσεις είναι οι εξής:

* Στις 5 μ.μ., η Φιλαρμονική του Δήμου θα διασχίσει τον πεζόδρομο της Κοραή ξεκινώντας από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στην Ακαδημίας, ολοκληρώνοντας με συναυλία στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Έξω από το Παλλάς στη Βουκουρεστίου θα γίνουν 3 δράσεις:

* Στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία από μαθητές πιάνου του Ελληνικού Ωδείου, της τάξης της καθηγήτριας Αγάθης Λεϊμονή. Η συναυλία θα κρατήσει περίπου μέχρι τις 8 μ.μ.

* Αμέσως μετά, οι συμμετέχοντες στην ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣΧ θα δώσουν μια αυτοσχεδιαστική παράσταση. Την επιμέλεια και διδασκαλία έχει η χορογράφος Αντιγόνη Γύρα.

* Πριν τις 9 μ.μ. θα δώσει παράσταση με τη φυσαρμόνικά του ο Κώστας Βλαχόπουλος, συνοδευόμενος από τον Μάριο Στρόφαλη. Λίγο αργότερα, θα κάνουν την εμφάνισή τους οι χορευτές Luis y Elena Mestre, μαζί με την ομάδα δασκάλων του Bandoneon Mate Bar- Cafe, οι οποίοι μετά την παράστασή τους θα καλέσουν το κοινό σε ανοιχτά μαθήματα tango για όσο τραβήξει.

Στο Μοναστηράκι

* Κατά τις 6 μ.μ., θα ξεκινήσουν από την οδό Αδριανού κοντά στο Μοναστηράκι η επαγγελματική ομάδα κρουστών της σχολής Batuca Shamba και οι ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ της σχολής Circus Dayz, για να καταλήξουν μετά από μια κεφάτη διαδρομή στην Ερμού, στην πλατεία Συντάγματος.

Info

* To μάθημα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣΧ είναι ένα μάθημα κίνησης και αυτοσχεδιασμού. Η Αντιγόνη Γύρα είναι δημιουργός παραστάσεων χορού και θεάτρου, καθώς και video art. Τα τελευταία χρόνια διευθύνει το πρώτο residency centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το κινη- τήρας studio (kinitirastudio.com).

* Ο Μάριος Στρόφαλης είναι συνθέτης και ασχολείται κυρίως με τη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Παράλληλα, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικά σύνολα, για τα οποία συνθέτει και ενορχηστρώνει.

* Ο Κώστας Βλαχόπουλος είναι μουσικός, μέλος του σχήματος Duo de dos, που παρουσιάζει ακουστικά κομμάτια Αργεντίνικου tango, με μια γκάμα που ξεκινάει από τις αρχές του περασμένου αιώνα και φτάνει στους Αργεντίνους τού σήμερα.

* Οι μαθητές της σχολής Batuca Shamba εμφανίζονται υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Λιώση και οι μαθητές της σχολής Circus Dayz υπό την καθοδήγηση του Κώστα Βαζαίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο www.happyfridays.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.