Life in Athens

City Lover 378

Μηδική, χοτ ντογκ και βόλτα στο παζάρι του βιβλίου

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 378
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19800-43948.jpg

Μηδική

Αυτός ο θάμνος που βλέπετε πρώτο πλάνο, με τα κίτρινα λουλούδια και το πυκνότατο φύλλωμα, μπορεί άνετα να ξεπεράσει το μπόι του ανθρώπου: γι’ αυτό και επισήμως λέγεται μηδική η δενδρώδης. Τούτη την εποχή είναι ανθισμένη και ζωηρή – θα τη δεις παντού στην Αττική, σε όσα μέρη έχει απομείνει λίγο χώμα, εκτός από τα μεγάλα υψόμετρα. Τράβηξα τη φωτογραφία προχτές Κυριακή, στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, εξού και το κακόμοιρο το πευκάκι που είναι λυγισμένο από τους παραθαλάσσιους αγέρηδες. Αλλά η άνοιξη είναι κοντά.

Μουσική «Λαδόκολα»

Ξαναγράφω για το μεζεδάδικο αυτό, γιατί έβαλε μια καλή ρεμπέτικη κομπανία, και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση στις (ήδη χαμηλές) τιμές του. Δηλαδή είτε μείνεις κάτω είτε πας στον πάνω όροφο με τη μουσική (πρόκειται για αξιοπρόσεχτο παλιό δίπατο σπίτι, με ξύλινη εσωτερική σκάλα), φαγητά και ποτά είναι ακριβώς στο ίδιο κόστος. Την κομπανία την αποτελούν οι Αγγελική Καρδάση (φωνή), Βαγγέλης Ιωαννίδης (μπουζούκι), Αντρέας Κοντογεωργίου (μπαγλαμάς) και Γιάννης Παπαγιαννόπουλος (κιθάρα). Παίζει Τετάρτη βράδυ και Κυριακή μεσημέρι – ένα τέτοιο μεσημέρι γλεντήσαμε και ψιλομεθύσαμε με την παρέα μου και χόρεψα ένα ζεμπέκικο μετά από δεν θυμάμαι πόσα χρόνια. Αξίζει. «Διά χειρός και στη Λαδόκολα», Λασκαράτου 20Α, Άνω Πατήσια, 210 2280.402

Χοτ ντογκ € 0,70

Στην «Παραλία» (οι παλιοί Αμπελοκηπιώτες ξέρουν πολύ καλά τι εννοώ) άνοιξε πολύ πρόσφατα το «Mr. Hot Dog», που η έμφασή του είναι το χοτ ντογκ (φυσικά) και οι καφέδες. Τιμές εξαίρετες: χοτ ντογκ μονό € 0,70, διπλό € 1, καφέδες διάφοροι € 0,70 - 1,50 (οι διπλοί), χυμός πορτοκάλι € 1,20. Αφού πάρεις το χοτ ντογκ σου, βάζεις μόνος σου και κατά βούληση κέτσαπ/μουστάρδα/μαγιονέζα. Απ’ ό,τι μου είπαν τα παιδιά που δουλεύουν εδώ, είναι το μοναδικό μαγαζί του είδους του στην Αθήνα. Αλεξάνδρας 213Α, τέρμα Αμπελοκήπων, 211 0183.031, 24ωρη διάρκεια.

Υ.Γ. Ευχαριστώ την κ. Κρέμα που μου το έμαθε.   

Εμπορικό Κέντρο

Τριγυρνώντας στο εμπορικό κέντρο, παρατήρησα ότι τόσο στο «γυναικείο» κομμάτι, με υφάσματα και λευκά είδη (Αιόλου, Αγίου Μάρκου, Ευαγγελιστρίας κ.λπ.), όσο και στο «αντρικό», με εργατικά ρούχα και εργαλεία (Αθηνάς και πέριξ), σχεδόν δεν βλέπεις κλειστά μαγαζιά. Μου φαίνεται πως εδώ η κρίση έχει χτυπήσει πολύ λιγότερο απ’ ό,τι σε άλλα μέρη.

Παρμπρίζ

Ως City Lover γενικά περπατάω ή χρησιμοποιώ τη συγκοινωνία, στη χάση και στη φέξη όμως θυμάμαι ότι υπάρχει κι ένα ΙΧ. Είχα λοιπόν πρόβλημα παρμπρίζ: έμπαζε νερά. Ψάχνοντας και συγκρίνοντας, ανακάλυψα ένα συνεργείο, όπου ένας καλός μάστορας, άγνωστός μου μέχρι τώρα, μου το στεγανοποίησε με € 5. «Νικήτας», για παρμπρίζ, κρύσταλλα, τσιμούχες, φιλέτα, αντιηλιακές μεμβράνες και φανάρια.

Λαγουμιτζή 20, δίπλα στο Πάντειο, 210 9223.426

Οδός Σιμήτου ή Σιμητού, Πειραιάς

Η αναγνώστρια Ρέα Ρ. αναρωτιέται για την ονομασία του δρόμου αυτού, στον οποίο βρίσκεται το σπίτι της. Δηλώνω άγνοια, μετακυλίω το ερώτημα στο αξιότιμο αναγνωστικό κοινό μου και περιμένω.

Παζάρι του βιβλίου (2)

Η αναγνώστρια Δ. Στρ. μού γράφει, μεταξύ άλλων: «Ωραία μάς τα γράψατε την τελευταία φορά για το παζάρι στην Κλαυθμώνος. Δεν μας είπατε τίποτα όμως για την τεράστια ουρά… για την ανοργανωσιά του χώρου, για το στοίβαγμα των επισκεπτών… για τα βιβλία που προλαβαίνεις να δεις μόνο με την άκρη του ματιού σου, γιατί είναι αδύνατο να φτάσεις στον πάγκο… Πείτε καμιά κουβέντα μέσα από τη στήλη σας μπας και καλυτερέψουν τα πράγματα του χρόνου». Αν και προσωπικά δεν βρήκα τόσο τραγικά τα πράγματα (ψώνισα και γω), δημοσιεύω ωστόσο τη διαμαρτυρία, γιατί προφανώς εκφράζει και πολλούς άλλους.  

d.fyssas@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ