Life in Athens

Ψυχικό - Φιλοθέη

Tόσο η Φιλοθέη όσο και το Ψυχικό είναι μικροί λαβύρινθοι γεμάτοι μονόδρομους.

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 369
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17839-39053.jpg

Φιλοθέη. Η χαρά του ταξιτζή. Προ GPS, στο άκουσμα και μόνο του προορισμού σταυροκοπιόντουσαν και πήγαιναν στο επόμενο ιπτάμενο χέρι. Lost. Για μια κούρσα να στριφογυρίζω στα στενά κυνηγώντας την ουρά μου; Tόσο η Φιλοθέη όσο και το Ψυχικό είναι μικροί λαβύρινθοι γεμάτοι μονόδρομους. Αν δεις το Ψυχικό (κι όταν λέμε Ψυχικό δεν εννοούμε το Νέο) σε αεροφωτογραφία στο Google map όλη η περιοχή είναι χτισμένη γύρω από πλατείες, με τους δρόμους να κάνουν συνέχεια κούρμπες. Όταν λέμε «χτισμένη» εννοούμε με ένα συντελεστή δόμησης 0.6 και απαγόρευση ανέγερσης κτιρίων μεγαλύτερων των τριών ορόφων. Το Ψυχικό είναι προάστιο αποκλειστικά κατοικίας, με δύο μόνο οικοδομικά τετράγωνα για επαγγελματικές στέγες και ειδικότερα για καταστήματα εξυπηρέτησης των κατοίκων. Έτσι στη Νέα Αγορά θα βρεις το κολασμένο ζαχαροπλαστείο που λέγεται Καμέλια, φημισμένο για τα συγκλονιστικά του εκλεράκια, γνωστά και ως «αφρός».

Οι περισσότεροι δρόμοι είναι μονοί, εκτός της Αγίου Δημητρίου. Που δεν είναι. Τα ίδια κυκλοφοριακά «προβλήματα» έχει και ο λαβύρινθος της Φιλοθέης, με ατέλειωτες μονοδρομήσεις και μόνο «φάρο» το πέτρινο περίπτερο. Μια συνέπεια είναι φυσικά η αποφυγή της διέλευσης ανεπιθύμητων ΙΧ που θα χρησιμοποιούσαν, αν δεν ήταν τόσο περίπλοκο, την περιοχή ως διαφυγή από την πνιγμένη Κηφισίας.

Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΠΙΚΙΩΝΗ

Η Φιλοθέη, έχοντας από τη μία σαν φυσικό σύνορο το «ποτάμι» της Λεωφόρου Κηφισίας και από την άλλη την κομβική Καποδιστρίου, απολαμβάνει την ίδια χαμηλή δόμηση, με διαχρονική αξία την παιδική χαρά, όνειρο του Πικιώνη. Μέσα στο χώρο της παιδικής χαράς, που ο καθηγητής μελέτησε και σχεδίασε, έχουν τοποθετηθεί μερικά έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών, όπως το «Ελάφι» του Χρήστου Καπράλου, η «Στήλη» του Ευθυμίου Πανουργιά, ο «Αυλητής» του Κώστα Κλουβάτου.

ΣΙΝΕ ΜΕ ΘΕΑ

Σημείο αναφοράς και το θερινό Σινέ Φιλοθέη στην πλατεία Ιωάννου Δροσοπούλου, αλλά και η Παλαιά Αγορά, all-day στέκι που συνδυάζει αθλητικές φόρμες και τουαλέτες. Στο Σινέ Φιλοθέη το 1937 στεγαζόταν το πρώτο Δημοτικό Σχολείο Φιλοθέης και έγινε «θερινός» στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής κοινωφελών κτιρίων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της.

ΠΑΡΟΛΙΓΟΝ ΠΥΡΣΟΣ

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1920, όταν  η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος αναζητούσε την κατάλληλη περιοχή για τη δημιουργία οικισμού για τους υπαλλήλους της. Η σημερινή Φιλοθέη ονομαζόταν τότε Νέα Αλεξάνδρεια και ήταν μέρος της περιοχής που είχε αγοραστεί στις αρχές του αιώνα από Αιγυπτιώτες με σκοπό τη δημιουργία οικισμού. Μερικές μεταβιβάσεις και απαλλοτριώσεις αργότερα συντέλεσαν στο να μεταφερθεί η στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων στη Νέα Ιωνία και το κομμάτι που οριοθετούσαν το Κολέγιο, η Λεωφ. Κηφισίας, η σιδηροδρομική γραμμή της οδού Καποδιστρίου (εξού και «Σίδερα») και το Αδριάνειο αξιοποιήθηκε ως κατοικία τραπεζικών. Ο σχεδιασμός του οικισμού ανατέθηκε σε ονόματα όπως οι αρχιτέκτονες Αρ. Ζάχος και Κιμ. Λάσκαρης, οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Δημ. Πικιώνης και Παρασκευόπουλος, ο γλύπτης Τόμπρος, ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Καμπούρογλου και ο Ζαχ. Παπαντωνίου, με αποτέλεσμα μια αγγλίζουσα κηπούπολη, με τα δύο τρίτα της επιφάνειάς της να διατίθενται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, σχολεία και άλλα. Η Νέα Αλεξάνδρεια στις 16 Μαΐου του 1936 έγινε Φιλοθέη, προς τιμήν της αγίας Φιλοθέης. Αλλιώς θα έπαιρνε την ονομασία του ρέματος: Πυρσός. Ο περιορισμός της επαγγελματικής στέγης σε αυστηρά προκαθορισμένους χώρους του οικισμού και το άφθονο πράσινο έκαναν τη Φιλοθέη μια ιδανική καταπράσινη υπνούπολη. Ένας μεσοαστικός λαβυρίνθος, που διαφοροποιούνταν από ένα πιο μεγαλεπήβολο Ψυχικό.

ΝΕΡΟ ΣΚΕΤΟ ΨΥΧΙΚΟ

Το Ψυχικό πήρε και αυτό το όνομά του από την αγία Φιλοθέη (μεγάλη η χάρη της, μαζί με την Καλογρέζα τρία προάστια βάπτισε), η οποία στα μέσα του 16ου αιώνα άνοιξε πηγάδι, βορείως της πόλης των Αθηνών, κάνοντας ένα μεγάλο Ψυχικό για τους λιγοστούς κατοίκους και καλλιεργητές της περιοχής. Για τη μνήμη της πράξης της, η περιοχή πήρε το όνομα Ψυχικό. Μία περιοχή γεμάτη διατηρητέα κτίσματα. Χαρακτηριστική η εγκαταλελειμμένη έπαυλη της βασίλισσας Θριλερίκης (sic) στην οδό Διαμαντίδου, όπου έζησαν η Φρειδερίκη με το βασιλιά Παύλο μετά το γάμο τους το ’38. Αγοράστηκε πρόσφατα, αλλά δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί. Τρίζει το σπίτι.

ΜΠΛΕ ΚΑΜΠΑΝΑ

Η πρώτη πλατεία του Ψυχικού ακούει στο όνομα Blue Bell, καθώς εκεί υπάρχει ένα δημοτικό κτίσμα που από τη δεκαετία του ’70 είχε ζήσει χρυσές στιγμές σαν στέκι της νεολαίας, δηλαδή των γονιών σου όταν έκαναν κοπάνα. Σήμερα υπάρχει εκεί ένας συμπαθέστατος υπαίθριος ανθοπώλης.

SCHOOLWARS

Στο Ψυχικό υπάρχει το σπίτι που έζησε ο Κοσμάς Πολίτης, όπου σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου. Σύμφωνα με τη δημοτική σύμβουλο Ελένη Δουνδουλάκη η περιοχή χαρακτηρίζεται από πάρκα, πλατείες, διατηρητέα, όμορφα κτίρια και τα υπέροχα έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους των Ζογγολόπουλου, Λύτη και Κατζουράκη. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ακόμη οι πολλές πρεσβείες. Εδώ υπάρχουν και τα μεγάλα του γένους σχολεία: Αρσάκειο, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Κολέγιο, Βαρβάκειο, Μωραΐτης. Η περιοχή όμως έμελλε να βιώσει τη διαχρονική «we love to hate» κόντρα μεταξύ Κολεγίου και Μωραΐτη. Αξιόπιστες μαρτυρίες των μωραϊτόπαιδων Γαβριέλλας Τριανταφύλλη και Τζένης Νομικού πιστοποιούν τις καθιερωμένες «επιθέσεις» των golden boys του Κολεγίου με νεράντζια, ενώ θυμούνται πως μετά τον Μωραΐτη πήγαιναν συνήθως απέναντι, στο Αθηναϊκόν, ή για βάφλα σε ένα καφενείο σεβεντίλα, ενώ τα κολεγιόπαιδα πήγαιναν στα καφέ της Αβάνα προ Starbucks. Στα διαλείμματα στο περίπτερο έξω από το Μωραΐτη, το βράδυ φαγητό στο Deals και στο υπόγειο Lobby, στο εμπορικό του Jumbo.

ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ

Την περίοδο της ολυμπιακής χαράς ένα πάρτι της κ. Αγγελοπούλου στον κήπο του σπιτιού της στη Φιλοθέη, πίσω από το Κολέγιο, έγραψε ιστορία. Καλεσμένος πολύς κόσμος, περηφάνια, γιορτή, υπερθέαμα, πυροτεχνήματα. Το αλσάκι άρπαξε και δεν έμεινε κολυμπιθρόξυλο.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ

Το περίπτερο που έγινε περιοχή. Χτίστηκε το 1935 και ήταν η μοναδική στάση και τέρμα λεωφορείων. Έγινε ψιλικατζίδικο, σουβλατζίδικο, μπακάλικο, σταθμός ταξί, μεσιτικό γραφείο, καφενείο, αλλά πρωταρχικά τόπος συνάντησης και σημείο αναφοράς της περιοχής.

ΠΑΜΕ ΦΑΡΟ

Το κέντρο της Αθήνας πέθανε. Ή μάλλον το πέθαναν. Τα Βόρεια Προάστια δεν κατηφορίζουν πια καν προς τα εκεί, φτάνουν απλώς μέχρι Φάρο ή μένουν στα μαγαζιά του Χαλανδρίου και της Κηφισιάς. Στον Φάρο του Νέου Ψυχικού σχηματοποιείται μια νέα περιοχή-στέκι από έναν κόσμο που σταμάτησε να πηγαίνει κέντρο. Tο Gaspar, των ιδιοκτητών του Rock ’N Roll, κοντά στο Patron, που μαζί με τα San Paolo Grill, Albion, Partners και Adamo διευρύνουν τις νυχτερινές επιλογές. Όμως, η έντονη κινητικότητα φέρνει αναγκαστικά και σχετική ηχορύπανση. Διαβάσαμε πρόσφατα στην εφημερίδα τοπικής αυτοδιοίκησης «Τα Τοπικά Νέα του Νέου Ψυχικού» ότι διατυπώθηκε στο Συμβούλιο του Δήμου πρόταση για την παύση επί ένα 6μηνο της εξέτασης αιτημάτων για άδεια ή ανανέωση αδειών μουσικής, αλλά και την τήρηση της νομιμότητας και του σεβασμού των δημόσιων χώρων. Βλέπε τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους ή πεζοδρόμια, αυθαίρετες τροποποιήσεις και αλλαγές χρήσης, ηχορύπανση, παραβίαση ωραρίου λειτουργίας και πάει λέγοντας. Ήδη, όμως, τα υπάρχοντα μαγαζιά είναι αρκετά για να διαμορφώνουν το νέο νυχτερινό απόκεντρο της πόλης.

HOT POINTS

n

Simply Burgers Dine In Όλα ξεκίνησαν από  το πρώτο κατάστημα που άνοιξαν τα αδέρφια Άρης και Μπράιαν Κάρεϊ, στη Νέα Ερυθραία, με στόχο να μαγειρεύουν ποιοτικό και γευστικό φαγητό μετά τη δουλειά για τους εαυτούς τους και τους φίλους τους. Το νέο concept store της αλυσίδας σού δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις το κλασικό της burger μέσα στο κατάστημα, παρακολουθώντας ζωντανά την παρασκευή των πιάτων. Χώρος minimal design με ξύλο και δέρμα, ενώ το φωτεινό μήνυμα Eat Real Food σού κάνει νόημα από το βάθος της σάλας. Ιδανική λύση για lunch break, after office snack ή casual dinner. Κηφισίας 228, 210 6800.633, από τις 12.00 έως τις 24.00


n

Partners Le Bar Νεοϋορκέζικη άφιξη στο Ψυχικό. Μεγάλος κατάλογος cocktails, τραγανή πίτσα σε πολλές γεύσεις και πικάντικα ποπ κορν. Βιομηχανική διακόσμηση με μεταλλικές μαύρες επιφάνειες και μαρμάρινα πάσα. Τrademark του μαγαζιού το φωτιζόμενο φούξια μήνυμα του μπαρ. Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, 210 6716.803, καθημερινά μετά τις 19.00


n

Sablo Νέα all day άφιξη στην κατηγορία café-restaurants. Δύο επίπεδα, προσεγμένο design, διευρυμένες μουσικές επιλογές και φιλικό service για φροντισμένο γεύμα ή έναν ωραίο καφέ. Κουζίνα από Asian Fusion, ιταλική, γαλλική, ελληνική και μεσογειακή, θαλασσινά, πρωινά, σάντουιτς και διαρκείς επιλογές για κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας. Λεωφ. Καποδιστρίου & Θράκης 2, Φιλοθέη, 210 68 44 393, καθημερινά 07.30-04.00


n

San Paolo Grill Τρεις παιδικοί φίλοι αποφάσισαν να αναβιώσουν την αίγλη του θρυλικού San Paolo, που τόσο λάτρεψαν οι κάτοικοι της περιοχής, και το κατάφεραν. Έχει ήδη τραβήξει την προσοχή της κοσμικής Αθήνας, καθώς  το επιλέγουν όλο και περισσότεροι, επώνυμοι κι όχι μόνο, ενισχύοντας τη φήμη του ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια grill στην Αθήνα. Ασύλληπτο ποιοτικά και γευστικά φαγητό, σωστή αντιστοιχία ποιότητας-τιμής, stylish χώρος και παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Ο σεφ Γιώργος Ζερβάκης, γνωστός από το Ecali Club, είναι εκεί για να σας μαγέψει με τις μυστικές συνταγές του και την εξαιρετική ποιότητα που θα ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς, με άριστης ποιότητας υλικά  και πιάτα όπως T-Bone, πιπεράτο ψαρονέφρι, ζουμερά μπιφτέκια και άλλα πολλά. Περικλέους 11, Ν. Ψυχικό, 210 6773.339, Δευτ.-Σάβ. 13.00-00.00 & Κυριακές μεσημέρι


Pasional Εκσυγχρονισμένη old fashioned πολυτέλεια, με αργεντίνικες γεύσεις – δοκίμασε Dulce de leche. Με βραδιές latin και tango. Κλειστά Κυρ. & Δευτ. Καποδιστρίου 64, Φιλοθέη, 210 6800.200


Adamo Ιταλικό εστιατόριο, μπαρ και cigar room σε ένα χώρο που παραπέμπει σε ιταλικό αρχοντικό. Λεωφ. Δημ. Βασιλείου 16, Ν. Ψυχικό, 210 6713.997


Albion Μεσογειακή και ιταλική κουζίνα, που συνοδεύονται από πλούσια λίστα κρασιών. Ομήρου 6, Νέο Ψυχικό, 210 6740.710


Gaspar Food & Mood Μοντέρνα δημιουργική κουζίνα, πεντανόστιμα γλυκά και μεγάλη ποικιλία καφέδων. Λεωφ. Δημ. Βασιλείου & Λυκούργου, Φάρος Ψυχικού, 210 6775.011


Patron Κομψός και πολυτελής χώρος με πολύ προσεγμένη και μοντέρνα κουζίνα. Λεωφ. Δημ. Βασιλείου 10 & Περικλέους 13, Ν. Ψυχικό, 213 0200.000


Sushi Bar Σύγχρονη αλυσίδα εστίασης που θα σε μυήσει στα μυστικά της γιαπωνέζικης κουζίνας. Γεωργίου Βλάχου 38, Ν. Ψυχικό, 210 6729.333-4


Φωτό: ΣΥΛΒΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ