Life in Athens

Το πάρκο μας

Είναι το νέο μεγάλο ραντεβού της πόλης!

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 355
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15317-34031.jpg

Είναι το νέο μεγάλο ραντεβού της πόλης! Ο Κλέων Γρηγοριάδης, ιδρυτής του «Our Park», το περιγράφει στην A.V. 

Είναι η πιο φρέσκια, ζωογόνα κι ελπιδοφόρα ιδέα που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό. Η ομώνυμη αστική μη-κερδοσκοπική οργάνωση έβαλε στόχο τους ανεκμετάλλευτους δημόσιους χώρους. Σε λίγες μέρες, ο νέος πολυμορφικός χώρος πίσω από το ιστορικό γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είναι έτοιμος. Η AΤΗΕΝS VOICE, χορηγός επικοινωνίας, θα είναι εκεί.

 «Το “Πάρκο μας” ή “Our Park” είναι μια ιδέα για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων της πόλης μας που γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια με αφορμή τον έντονο διάλογο γύρω από την αξιοποίηση του Ελληνικού. Είμαστε μία παρέα από 28 έως 40 χρονών, που σταδιακά διαμορφώθηκε και ενώθηκε εμπνεόμενη από το ίδιο όραμα. Βλέποντας την κρίση σαν ευκαιρία –παρά τις μεγάλες δυσκολίες που εγκυμονεί–, δημιουργούμε ένα ανοιχτό και κυρίως ζωντανό χώρο που θα αξιοποιείται ελεύθερα από τους Αθηναίους.

Το ταξίδι από τη γέννηση της ιδέας ήταν μακρύ και όχι χωρίς δυσκολίες. Η έμπνευση έρχεται από Βερολίνο, όπου η δημιουργία και διαχείριση πρότυπων ελεύθερων χώρων, με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στόχο την εξυπηρέτηση των περιοίκων, αποτελεί πάγια πρακτική. Στην Αθήνα, ποια είναι η ανάγκη των νέων που δεν έχει μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί; Ψάξαμε και η απάντηση ήρθε από την κοινότητα των αστικών αθλημάτων: skate park! Στόχος δεν είναι μόνο η διαμόρφωση του Πάρκου, που τώρα γίνεται πράξη. Το στοίχημα είναι ο χώρος να παραμείνει ανοιχτός και ζωντανός.

Το “Πάρκο μας” θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Πρώτα φτιάχνουμε το skatepark και φυτεύουμε επιλεκτικά το χώρο. Και στη συνέχεια μέχρι το 2012 συνεχίζουμε τη διαμόρφωση με περισσότερο πράσινο, εμπλοκή σχολικών ομάδων, παραστάσεων, επιδείξεων σκέιτ και... είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες! Θέλουμε και θα το πετύχουμε, ο χώρος να είναι πρότυπο καθαριότητας, δράσης και σημείο συνάντησης των Αθηναίων. Θέλουμε μια Κυριακή μεσημέρι να βλέπουμε ανθρώπους να πίνουν τον καφέ τους στο Πάρκο, ενώ την ίδια ώρα θα στήνεται η σκηνή για μια σχολική συναυλία των μαθητών του Πειραματικού σχολείου που γειτονεύει με το “Πάρκο μας”. Στην περιοχή υπάρχουν τρεις χιλιάδες μαθητές, που θέλουμε να οικειοποιηθούν το χώρο και να το δουν σαν ευκαιρία για παιχνίδι και δημιουργία.

Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό αλλά πιστέψτε το, πριν από δύο χρόνια πάλι ουτοπία φαινόταν η δημιουργία ενός ανάλογου χώρου, και όμως σήμερα υλοποιείται. Χωρίς δημόσιο χρήμα (που δεν υπάρχει στην Ελλάδα του ’11), με τη στήριξη ιδιωτικών εταιρειών, τη συνεργασία με τον Δήμο και τη στήριξη των πολιτών, αποδεικνύουμε πως μπορεί να γίνουν όμορφα πράγματα στην πόλη χωρίς αυτό να περιλαμβάνει υπερχρεώσεις, διαφθορά, καταχρήσεις. Αντίθετα, η πράξη δείχνει πως μια δυνατή ιδέα, με καθαρές προθέσεις και ομολογουμένως πίεση, πολύ επιμονή, εθελοντική εργασία και κούραση, οδηγεί σε αποτελέσματα.

Tο ωραιότερο σε αυτό το εγχείρημα είναι πως δεν είμαστε μόνοι μας. Μας έχει πλαισιώσει όλη η κοινότητα του skate, με τους οποίους συνεργαζόμαστε στενά για να φτιάξουμε ένα ασφαλές και πρότυπο πάρκο, οι χορηγοί, με πρώτη την ομάδα της Vodafone CU, που πολύ νωρίς πίστεψαν στην ιδέα και μας στήριξαν με την απαραίτητη χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί, ο Δήμος Αθηναίων και το 7ο Διαμέρισμα που παραχώρησαν το χώρο, συνέπραξαν στο σχεδιασμό του, υπέδειξαν τις ανάγκες των πολιτών της περιοχής και βοήθησαν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάζει ένα τέτοιο εγχείρημα. Δεν θέλουμε να προτρέχουμε, όμως πιστεύουμε πως με την υποστήριξη και τη συνεχιζόμενη εμπλοκή των ζωντανών κυττάρων της Αθήνας, “το Πάρκο μας” μπορεί να διαπρέψει και να γίνει πρότυπο για τη συνάντηση δυναμικών ομάδων και την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών στην Αθήνα και, γιατί όχι, σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Info: Το πάρκο, ανάμεσα στις οδούς Συήνης, Μιχαήλ Μελά, Βενιζέλου και Φιλήμωνος, θα είναι ανοιχτό σε όλους –ειδική μέριμνα για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ– και θα φιλοξενεί από αθλητικές διοργανώσεις μέχρι μουσικά φεστιβάλ. Εγκαίνια στις 23/7 με ένα μουσικό φεστιβάλ και ένα πανελλαδικό skateboarding contest.

Η ομάδα του «Πάρκου μας»

Κλέων Γρηγοριάδης

Philippe Charpentier

Ντίνα Καρύδη

Νίκος Λιάκος

Τάσος Μιχαντάς

Βασίλης Αράμβογλου

Μπάρμπαρα Αναγνώστου

Δημήτρης Αναγνώστου

Ανδρέας Furness

Σταύρος Μηλιώνης

Μάκης Ποράβας

Βερονίκη Χαριτάτου-Γκονζάλες

Νικόλας Αλαβάνος

D’Αrcy Foxx

Βάκης Γονατός

Νίκος Ανδριόπουλος

Στάθης Μουρδουκούτας

Cyril Fontaine

Jonas Lehec

Marietta Dana

Κώστας Μάντιλας

Γιώργος Ζαχαρόπουλος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ