Life in Athens

SUMMER IN THE CITY: Οι Αθηναίοι κατοικούν στο κέντρο

Μια γκαλερί και ένα νέο ξενοδοχείο,  σε πείσμα των καιρών, ομορφαίνουν την πόλη

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 351
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ID ενός καινούργιου ξενοδοχείου

Όνομα New.

Τοποθεσία Φιλελλήνων 16, Σύνταγμα.

Τι ήταν παλιά Το ξενοδοχείο Olympic Hotel.

Ανακαίνισαν Οι διάσημοι Βραζιλιάνοι ντιζάινερς Fernando & Humberto Campana σε συνεργασία με τους Έλληνες 3SK Stylianidis Architects.

Η ιδέα Οι Campana θέλησαν στους χώρους του να μεταφέρουν μια σύγχρονη εκδοχή της ελληνικής παράδοσης. Κυρίαρχα μοτίβα: ο Καραγκιόζης, οι παλιές καρτ-ποστάλ και το μάτι-φυλαχτό.        

Πώς ανακαινίστηκε Με τη λογική του workshop. Επαναχρησιμοποιήθηκαν έπιπλα και αντικείμενα του παλιού ξενοδοχείου από Έλληνες αρχιτέκτονες και designers, από τα οποία προέκυψαν νέα έπιπλα και εγκαταστάσεις. Την επίβλεψη είχε η αρχιτέκτονας Ελίνα Αξιώτη.

Ιδιοκτησία Yes!Hotel.

Εγκαίνια Μέσα στο καλοκαίρι.

Περισσότερα στο


n

Η γκαλερί XIPPAS επέστρεψε στη βάση της

Μετά από την «υποχρεωτική» μετακόμισή της στις Αχαρνές, η γκαλερί ξανανοίγει στην οδό Σοφοκλέους 53Δ, ενώ εγκαινίασε και ένα νέο παράρτημα στην Πατριάρχου Ιωακείμ 53 στο Κολωνάκι. Η Aλίκη Καρυώτη, υπεύθυνη της γκαλερί, μας εξηγεί τους λόγους.

«Από το κέντρο εκδιωχθήκαμε. Αρχικά η εγκατάσταση παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ στην πιο πάνω γωνία από μας, στη συνέχεια η έλευση του Κέντρου Σίτισης του Δήμου Αθηναίων ακριβώς απέναντι και τέλος η δημιουργία παραγκούπολης από χαρτόκουτα έκαναν ακόμα και την απλή είσοδό μας στην γκαλερί αδύνατη. Δεν συζητώ για την προσέλευση του κοινού και την εμπορική δραστηριότητα. Μετά, η μεταφορά μας και η παραμονή εκτός κέντρου αποδείχτηκε “μοναχική” – ένα πείραμα που απέτυχε. Το κοινό μας δεν μας ακολούθησε. Το καλοκαίρι του 2010 άρχισε να διαφαίνεται κάποια βελτίωση, ενώ η εκλογή του νέου δημάρχου αναθέρμανε τις ελπίδες μας. Έτσι στις αρχές του 2011 αποφασίσαμε να επιστρέψουμε δοκιμαστικά. Μια ελάχιστη παραμονή μια-δυο εβδομάδων στάθηκε αρκετή για να συνειδητοποιήσουμε ότι η βελτίωση ήταν απατηλή: λιγότερος συνωστισμός στη Σοφοκλέους και τους γύρω δρόμους, αλλά ασύγκριτα αυξημένη εγκληματικότητα. Προϋποθέσεις για βελτίωση θα υπάρξουν μόνο όταν ολοκληρωθούν τα προγράμματα αποκέντρωσης των χώρων φιλοξενίας και αποθεραπείας των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και ταυτόχρονα δημιουργηθούν νέοι σταθμοί φιλοξενίας μεταναστών εκτός κέντρου και με ανθρώπινες συνθήκες. Όσο για το νέο μας χώρο στο Κολωνάκι, τον εγκαινιάζουμε με τον Έλληνα ζωγράφο Γιώργο Ηλιάδη (ως 30/9)».