Life in Athens

Wasted Youth

Η πρώτη ελληνική ταινία με πρωταγωνιστή έναν Έλληνα skater, τον Χάρη Μάρκου, ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι της στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ

1238923_217290008467464_250417658_n.jpg
Billy Gee
ΤΕΥΧΟΣ 330
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Χάρης Μάρκου σε drop in
Ο Χάρης Μάρκου σε drop in

Είναι χαρά μας να αναφέρουμε ότι το ανεξάρτητο και χειροποίητο “Wasted Youth”, η μεγάλου μήκους ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (σκηνοθέτη του “Bank Bang”) και του Γερμανού Γιαν Φόγκελ, θα ανοίξει στις 26/1 για πρώτη φορά ένα από τα σημαντικότερα arthouse φεστιβάλ της Ευρώπης, αυτό του Ρότερνταμ. Το «προσωπικό project» του Αργύρη είναι ένα εναλλακτικό πορτρέτο της σύγχρονης Αθήνας μέσα από τα μάτια ενός νέου skater κι ενός οικογενειάρχη.

Το σημαντικό με το “Wasted Youth” είναι ότι αποθεώνεται από το διευθυντή του φεστιβάλ Ρούτγκερ Γουόλφσον ως «ένα σύγχρονο συναρπαστικό δράμα που σε πείθει από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Είναι σαν ένας σκληρός ακατέργαστος οδηγός για την Αθήνα τού σήμερα. Το ίδιο αληθινά είναι τα προβλήματα και τα συναισθήματα των δύο πρωταγωνιστών. Η ταινία σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο τη σχέση ανάμεσα στους πολίτες και τις αρχές, ανάμεσα στις ατομικές ελευθερίες και την οικονομική πραγματικότητα».

Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα σε ένα 24ωρο γύρω από δύο ήρωες. Ο ένας είναι ο μικρός μας πρωτοεμφανιζόμενος φίλος Χάρης Μάρκου, 16 χρονών skateboarder που ζει όπως αυτός ξέρει, κάνοντας skate με τους φίλους του μέσα στην πόλη, πηγαίνοντας σε πάρτι, ανιχνεύοντας γκόμενες κρατώντας πάντα τη σανίδα στα χέρια του. Ο δεύτερος είναι ο 45χρονος άντρας τον οποίο υποδύεται ο Ιερώνυμος Καλετσάνος. Κάνει μια δουλειά που δεν τον ευχαριστεί, η επικοινωνία με την οικογένειά του δεν είναι έτσι όπως θα ήθελε και έχει έναν κολλητό που τον πιέζει να κάνουν μία μπίζνα που ο ίδιος φοβάται. Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία δεν δίνουν οι δημιουργοί, οπότε τα ερωτήματα θα απαντηθούν επί της οθόνης τον Μάρτιο. Είναι μία ταινία μικρού κόστους που γυρίστηκε μέσα σε 20 μέρες του καυτού Ιουλίου του 2010, με σενάριο που δεν ξεπερνούσε τις πέντε σελίδες. Η ιδέα προέκυψε από τους δύο σκηνοθέτες που υπογραφούν την ταινία και αποφάσισαν να μη χάσουν χρόνο. Μας λέει ο Αργύρης: «Τον Χάρη τον ανακαλύψαμε στο δρόμο που πηγαίναμε και χαζεύαμε παιδιά που έκαναν skate. Του ζητήσαμε να παίξει, και αυτός νόμιζε οτι απλά θέλαμε να κάνει θεαματικά κόλπα με τη σανίδα. Είχε πέσει έξω. Εμείς τον θέλαμε για έναν πολύ απαιτητικό ρόλο και τώρα είμαστε πολύ περήφανοι για την επιλογή μας, αφού αποσπάσαμε μια εξαιρετική ερμηνεία από έναν έφηβο ερασιτέχνη». 

Εκτός από τον Χάρη υπάρχουν αρκετοί skaters που κάνουν την εμφάνισή τους, δύο από αυτούς υποδύονται οι πραγματικοί του φίλοι, ο Αρθούρος Κιβιλιόφ και ο Τζέισον Ουάστορ. Ο Αργύρης και ο Γιαν πιστεύουν ότι η απόφασή τους να κάνουν μια ταινία άμεσα, χωρίς λεφτά και υποστήριξη απο πουθενά, παρά μόνο από φίλους, τώρα επιβραβεύεται με τον πιο όμορφο τρόπο. Μέσα από αυτή τη στήλη τούς ευχόμαστε ό,τι καλύτερο, μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ που υποστηρίζουν τους skaters στην ταινία τους, πράγμα που μας ανεβάζει σαν κουλτούρα. Ραντεβού στο Ρότερνταμ. Αναμένουμε…

billygee23@yahoo.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ