Life in Athens

Κηφισιά. Αρέσει σε όλους!

The bohemians like you

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
ΤΕΥΧΟΣ 540
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κηφισιά, Φωτό: ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ
Κηφισιά, Φωτό: ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ

Κηφισιά: Αφιέρωμα στην πιο πράσινη, μποέμ-σικ γειτονιά της πόλης

Για να περιγράψεις την Κηφισιά, πρέπει να είσαι κομμάτι τολμηρός και έτοιμος να διαχειριστείς τις προκαταλήψεις σου. Γιατί, όσο να ’ναι, από τα ΒΠ είναι το πιο αντιπροσωπευτικό και οικείο, η χαρακτηριστικότερη «φυσιογνωμία». Ίσως το πραγματικό βόρειο προπύργιο της ευρωστίας, των επαύλεων –πριν την Εκάλη, τη Ν. Ερυθραία, την Πολιτεία, το Καστρί–, άρα και το πιο πρόχειρο παράδειγμα. Οπότε προφανώς και την έχεις επικαλεστεί σε φοιτητικά καφενεία ή την έχεις χρωματίσει σε επιχειρηματολογίες περί ταξικών θεωριών, παρόλο που ρίχνεις κλεφτές ματιές στη Χρυσή Ευκαιρία να δεις αν το ενοίκιο σε παίρνει. Έλα, αφού κατά βάθος παραδέχεσαι ότι τη συμπαθείς.

Η Κηφισιά πάντως σου έχει ανοιχτή την πόρτα. Η εύκολη προσβασιμότητά της την κάνει ακόμα πιο γλυκιά. Δεν είναι ένα απομονωμένο προάστιο που ζει κεκλεισμένων των θυρών. Ο ηλεκτρικός τερματίζει μπροστά στο Πάρκο – παρεμπιπτόντως, αν δεν έχεις βρεθεί ποτέ στην ανοιξιάτικη Ανθοκομική, σημείωσε να πας, είναι πολύ γιορτινά. Ήδη από την αποβάθρα, η ζαλιστική φασαρία του κέντρου έχει σβήσει. Μόλις περνάς την πύλη του Πάρκου είναι σαν να μπαίνεις σε κινηματογραφικό πλατό της εποχής του ’30 και μέχρι να το περπατήσεις από την αρχή ως το τέλος θα έχεις σχεδόν απεκδυθεί το σύγχρονο άγχος σου. Και αν προτιμήσεις να πας απ’ έξω, από το πεζοδρόμιο, η καθαρή ρυμοτομία και οι μεγάλοι όγκοι παίρνουν το βλέμμα από τη σφιχτή αστική του εμπειρία και το αφήνουν σε σκηνικό πιο ξεκούραστο και πράσινο.

image

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα. Μετά, καινούργιος, ξαναβγαίνεις στον κόσμο και αρχίζει το έργο. Η κοσμική και διαχρονική αξία της Κηφισιάς παίζει εδώ έναν ενδιαφέροντα ρόλο. Κατά κάποιο τρόπο νουθετεί τους εμπορικούς δρόμους και τα μαγαζιά, όλη την αγορά και τη διασκέδαση, πώς να έχει φινέτσα και στιλ, ξεχωριστά κομμάτια σε έπιπλα, ρούχα, αξεσουάρ. Στην αρχή νομίζεις ότι σε προκαταλαμβάνει η φήμη της, όμως τελικά από βιτρίνα σε βιτρίνα εξακριβώνεις ότι το ’χει. Παλαιότερα διαπίστωνες μια ροπή προς ένα προκλητικό «φαίνεσθαι», υπό την έννοια του μεγέθους. Μεγάλες βιτρίνες, μεγάλα καφέ, φαρδιοί πεζόδρομοι. Με την οικονομική κρίση συμμαζεύτηκαν οι απλωτές, ήρθε άλλη κομψότητα, διαφορετικής κλίμακας και φιλοσοφίας, αλλά η Κηφισιά διατήρησε το ύφος της. Μόνο τα MacDonalds στην Κηφισίας δεν διατηρήθηκαν και κλείνοντας χάθηκε το meeting point ορόσημο των πιο πρόσφατων κηφισιώτικων εποχών.

image

Eικονογράφηση: ΠΑΒΛΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ


Συχνάζοντας στην περιοχή είσαι σε ευθεία γραμμή με τις κυρίες που παίζουν μπριτζ και το παρακάνουν με το μπότοξ, τις κοπέλες με φουντωτά σκυλάκια κατευθείαν από το spa, τις Φιλιππινέζες υπηρέτριες και την αντιπροσωπεία της Lamborghini και της Lotus. Σαν το Beverly Hills της Αθήνας μάλιστα, το baby shower και άλλες αμερικανικές τάσεις αρέσουν όλο και πιο πολύ. Και αυτό είναι ωραίο, δυνατό, μίας και αυτά ακριβώς οφείλει να εμπεριέχει η συνισταμένη ενός αυθεντικά πλούσιου προαστίου. Έτσι τραβάει τη διαχωριστική γραμμή από τα υπόλοιπα μέρη. Αν το βρίσκεις μια ακόμη υπερβολή της ευμάρειας, σε εξωθεί να το επεξεργαστείς, να γίνεις ανεκτικός, ανεξίθρησκος, και αυτό είναι δείγμα προόδου και πολιτισμού. Δες το και έτσι.


Προοδευτική από παλιά

Πριν τέσσερα χρόνια περίπου είχε γίνει μια πολύ ευρηματική και χαρούμενη έκθεση με εικονογράφηση της Αθήνας. Η απόδοση της Κηφισιάς ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Ο καλλιτέχνης είχε εντοπίσει τα πιο δυνατά στοιχεία και στιγμιότυπα της περιοχής, σαν καρικατούρα. Σε μία από τις εικόνες ένωσε τους εγκεφάλους των κατοίκων με γραμμές αεροπορικών συνδέσεων με τα μητροπολιτικά κέντρα του κόσμου. Η πρώτη ανάγνωση ήταν ρηχή, αλλά αργότερα με μια ώριμη και open-minded ματιά προέκυψε η πιθανότητα οι αεροπορικές συνδέσεις να ήταν υποδοχείς, σωλήνες, δίοδοι προοδευτικών απόψεων και αυτό να ήθελε να πει ο ποιητής. Γιατί όχι, δηλαδή;

image

Πάντως λέγεται ότι ο περίπλους του προχωρημένου ακόμα και για σήμερα ερωτογραφήματος «Μέγας Ανατολικός» του Ανδρέα Εμπειρίκου έγινε ευκολότερα αποδεκτός στα σαλόνια της Κηφισιάς και έπειτα καθιερώθηκε πιο πέρα.

Στην ίδια λογική και ο καταπληκτικός Νίκος Τσιφόρος, κάτοικος Κηφισιάς, με τη σατιρική και οξυδερκή του πένα, στηλιτεύει τη μικροαστική αντίληψη εν γένει που διαπίστωνε στον τότε νεοελληνικό κόσμο. Η κόρη του, Νάνσυ, μας λέει ότι έζησε τρεις μήνες άστεγος πίσω από τον Σταθμό Λαρίσης για τα «Παιδιά της πιάτσας» και επιστρέφοντας στην Κηφισιά ήξερε ότι ο μικροαστισμός δεν έχει καταγωγή ούτε στέκι. Είναι παντού.

Τα σαλόνια της Κηφισιάς άλλωστε έχουν δει πολλά, οπότε μπορούν να δικαιολογήσουν και πολλά, να είναι πιο μεγαλόψυχα, ας πούμε. Οι οικογένειες Μπενάκη και Δέλτα έζησαν εδώ και είδαν την Πηνελόπη να ερωτεύεται τον Δραγούμη κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Στέφανο Δέλτα. Επί τη ευκαιρία να πούμε ότι στη συμβολή των οδών Εμμ. Μπενάκη 38 και Δέλτα στην Κηφισιά, ο σημερινός επισκέπτης θα αισθανθεί ότι βρίσκεται ταυτόχρονα σε διαφορετικές εποχές. Από τη μία σύγχρονες βίλες, αυτόματα γκαράζ και πολυτελή αυτοκίνητα και από την άλλη μια μικρή έκταση που δεν άλλαξε από τον 20ό αιώνα: το σπίτι της Πηνελόπης και του Στέφανου Δέλτα, ανακαινισμένο, στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Είχε καλύτερη τύχη από το σπίτι του Παύλου Μελά στην Τατοΐου 50 που μοιάζει ολότελα ερειπωμένο, παρόλο που μια πινακίδα στην είσοδο έδειξε μια παροδική διάθεση αναστήλωσης. Από την άλλη, το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού έχει γίνει καφέ.

image


image

Electric Cinema

Αξίζει να τη δείτε αυτή την έκθεση στην Κηφισιά. Αφίσες ζωγραφισμένες από τον Γιάννη Βαλυράκη, που για ακόμα μια φορά αποτυπώνει με την παλιά τέχνη σκηνές από τις ταινίες σταθμούς του σινεμά. «Pulp Fiction», «Στέλλα» και πολλές άλλες. Η έκθεση θα κερδίσει εύκολα το κοινό αφού μέχρι και μέσα από τους μύες του προσώπου ο καλλιτέχνης περνάει αβίαστα την ένταση της σκηνής. Παρά την προσωπική ματιά, που είναι έντονη αναγνωρίζεις εύκολα για ποια ταινία πρόκειται. Άλλα χαρακτηριστικά: πολύ χρώμα, δυνατές εντυπώσεις, εξαιρετική απόδοση. Electric feeling. 8-31/10, Artion Galleries Κολοκοτρώνη 28


image

Ars Longa Vita Brevis

Έξι εικαστικοί αναζητούν τη σχέση και τη συνδιαλλαγή του ανθρώπου με το περιβάλλον είτε αυτό είναι αστικό είτε φυσικό και αποτυπώνουν τις δράσεις που εντοπίζουν πάνω του. Φωτογραφία και ζωγραφική είναι τα μέσα που μοιράζονται με το θεατή τους προβληματισμούς τους. Tην ομάδα Ars Longa Vita Brevis απαρτίζουν οι εικαστικοί Γιάννης Αντωνακέας, Κατερίνα Δροσσοπούλου, Σοφία Κυριακού, Κρις Ρομπόρα, Κωνσταντίνος Μάντζαρης και Αφροδίτη Παπαδουλή. 8/10, Γκαλερί OPEN C.A.S.E. Κηφισίας 303


image

Άλσος Κηφισιάς

Σχεδιάστηκε το 1934 σύμφωνα με τα τότε πρότυπα της γαλλικής αρχιτεκτονικής κήπων και ίσως γι’ αυτό αποπνέει ένα νοσταλγικό αέρα. Για την ακρίβεια «Το Άλσος της Κηφισιάς αποτελεί χαρακτηριστικό και μοναδικό στην Αθήνα παράδειγμα κήπου που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την τεχνοτροπία της Γαλλικής Σχολής, όπου επικρατεί η συμμετρία στο σχεδιασμό και τη φύτευση των ανθών».

Με άλλα λόγια, αν θέλεις να δώσεις στο φλερτ σου ρομαντικές διαστάσεις, ή ένα vintage απόηχο, να καθίσεις στο κεντρικό παγκάκι, δίπλα από τη λιμνούλα ένα φθινοπωρινό απόγευμα. Επίσης να ξέρεις ότι έχει 82 καταγεγραμμένα φυτά, ένας μακρύς κατάλογος με περίεργα ονόματα όπως Φωτόδεντρο, Σόφορα Ιαπωνική, Πεύκη Καλιφόρνιας κ.ά. Από τα πιο προσφιλή είναι το Κίτρινο Γιασεμί, αυτό που διατυμπάνιζαν μεταξύ τους τα αδαή αλλά ευτυχή παιδάκια ότι αν ρουφήξεις το μίσχο είναι σαν μέλι με βιταμίνες. Από τα πιο γνώριμα η Ακακία η Ροδομέταξη ή Κωνσταντινουπόλεως, με το απαλό μοβ άνθος σαν φουντίτσα που μυρίζει καρπούζι. Ανοιχτά μέχρι τις 22.00. Μετά αλλού.

Γενικά η περιοχή τα πάει καλά με τη χλωρίδα. Πρώτα απ’ όλα χαίρεσαι να ψάχνεις να παρκάρεις μέσα σε τόσο δεντροφυτεμένους δρόμους. Μέχρι Κεφαλάρι σε βγάζει και δεν έχεις καμιά αντίρρηση. Άλλωστε είναι τόσο όμορφη η πλατειούλα. Για πολλά χρόνια «η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς με περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, μυρωδικών και βοτάνων, υποδέχεται τον κόσμο και κατέχει τα σκήπτρα των παρόμοιων εκθέσεων. Φέτος τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου έγινε η 61η, στο Άλσος Κηφισιάς, «Δημήτρης Ζωμόπουλος». Να πούμε επίσης ότι η Κηφισιά πριν την καλλικράτεια ένωση είχε 40 οδούς με ονόματα από Χλωρίδα (Δέντρα: 13, Φυτά: 14, Άνθη: 13), τώρα, μαζί με την Εκάλη και τη Ν. Ερυθραία, ακόμα περισσότερα. Άσχετο, αλλά από την οδό Μιμόζας έχετε περάσει;


image

Αυτό το ήξερες;

  • Η γνωστή Βίλλα Καζούλη, παρά το ότι χτίστηκε πάνω σε τουρκικό νεκροταφείο, παρά το γεγονός ότι βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί και πέθαναν βίαια 12 άτομα εντός της, ΔΕΝ είναι στοιχειωμένη. Τουλάχιστον οι γείτονες λένε ότι δεν ακούνε φωνές. Σήμερα και από το 2001, ανακαινισμένη, στεγάζει το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.
  • Φέτος έγινε και το πρώτο Φεστιβάλ Κηφισιάς με καλά επιλεγμένες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις σε ωραίους χώρους διεξαγωγής. Άντε και του χρόνου.
  •  Πληροφοριακά «Η συνολική έκταση της καλλικράτειας Κηφισιάς ανέρχεται σε 36.819 στρέμματα (Κηφισιά: 25.937, Ερυθραία: 6.550, Εκάλη: 4.332) και θεωρείται από τις μεγαλύτερες των υπολοίπων δήμων της Αττικής, καθώς συγκριτικά το Μαρούσι έχει έκταση 13.100 στρεμμάτων, το Χαλάνδρι 10.800, τα Μελίσσια 3.900, η Αγία Παρασκευή 9.500, το Περιστέρι 10.500 και το Αιγάλεω 6.450».
  •  Ρίξτε μια ματιά στο βιβλίο «Οδωνύμια της Κηφισιάς και η Ιστορία τους». Θα μάθετε πολλά.
  • «Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός η εμφάνιση ιδίων ονομασιών σε διαφορετικές οδούς των τριών Δήμων, καθώς η Κηφισιά με τη Νέα Ερυθραία έχουν 64 ίδιες ονομασίες οδών, η Κηφισιά με την Εκάλη 52, η Ν. Ερυθραία με την Εκάλη 8, ενώ 20 περίπου ονομασίες εμφανίζονται ταυτόχρονα στην Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη. Έτσι, υπάρχουν 789 ονομασίες που αντιστοιχούν σε 943 οδούς. Επιπρόσθετα στον ίδιο τον Δήμο Κηφισιάς υπάρχουν 15 περίπου ονόματα που εμφανίζονται σε διαφορετικές οδούς με χαρακτηριστική περίπτωση την ονομασία Ειρήνη, που έχει δοθεί σε τρεις οδούς της. Το φαινόμενο μάλιστα ίδιας ονομασίας εμφανίζεται και σε 2 περιπτώσεις στη Νέα Ερυθραία».
  • Μπορείς και να τα διαχωρίζεις ως εξής: Η οδός Λαμπράκη στην Κηφισιά αφορά στον πολιτικό και στην Εκάλη στον εκδότη εφημερίδας.
  • Η Κηφισιά και οι ονομασίες των δρόμων της, σε κάθε περίπτωση, θέλουν προσοχή. Ειδικά αν πας σε γάμο και δεν θες να αργήσεις.

Βγαίνουμε Κηφισιά

Φαγητό, διασκέδαση & αγορές

Caffe i Frati

image

Θα σας θυμίσει ένα καλόγουστο μιλανέζικο καφέ και θα σας προσφέρει τις μικρές καθημερινές πολυτέλειες που αγαπάτε, σε ένα φινετσάτο περιβάλλον με προσοχή στη λεπτομέρεια και με τιμές που συμβαδίζουν με την εποχή. Ένα μικρό θαύμα είναι ο εσπρέσο του που λέγεται Pasqualini, έρχεται από μια μικρή ιταλική οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση 30 χρόνων και τον απολαμβάνει κάνεις και στο Cova Caffe του Μιλάνο. Όμως τα μικρά θαύματα δεν σταματούν εδώ. Το μενού προτείνει ιδιαίτερες γεύσεις, πάντα με άρωμα Ιταλίας, τόσο σε τυριά και αλλαντικά όσο και σε εξαιρετικά ζεστά και κρύα πιάτα. Η ομάδα του Caffe I Frati σας επιφυλάσσει και διάφορες εκπλήξεις. Δευτέρα έως Παρασκευή μέχρι τις 11:30 μπορείτε ν’ απολαύσετε το ρόφημά σας στον κήπο σε τιμές πακέτου, ενώ από τις 18:30 παίρνετε το aperitivo σας Just Like an Italian αφού φροντίζουν να το συνοδεύουν με λαχταριστές ιταλικές λιχουδιές που επιμελούνται με πολύ μεράκι! Όλα αυτά τα ωραία θα τα απολαύσετε στην άνετη μπάρα, στον πανέμορφο κήπο που είναι γεμάτος με ιταλικά χρώματα και αρώματα ή υπό το φως των κεριών για ένα ρομαντικό δείπνο. Ανοιχτό καθημερινά από τις 8 το πρωί.

image

Αργυροπούλου 7, 210 8088157, www.facebook.com/cafeilfrati


Εscoba

image

Είκοσι χρόνια το Escoba, με όνομα που ξεπήδησε από χάρτες της Λατινικής Αμερικής, μαγειρεύει απίθανα κουζίνα tex-mex, δηλαδή μεξικάνικα πιάτα με δυτική τεχνοτροπία. Εσύ διαλέγεις μόνο πόσο πικάντικο το θέλεις. Μια μπουκιά fajitas κάνει τα λόγια περιττά. Άριστα παίρνουν και τα burgers, με κιμά που φτιάχνεται από τη μηχανή του καταστήματος. Στον 42 σελίδων κατάλογό του βρίσκεις επίσης σαλάτες με λαχανικά φρεσκότατα και σχολαστικά καθαρισμένα, σάντουιτς, ορεκτικά, ποικιλίες μπίρας, ποτά, κοκτέιλ και επιλεγμένα κρασιά. Και είναι all day, που σημαίνει ότι μπορείς να τα παραγγείλεις όλα όλες τις ώρες απολαμβάνοντας τον ιδιαίτερο και φιλόξενο χώρο του. Το καλοκαίρι το βρίσκεις και στη Νάξο. Κάνει σούπερ πάρτι την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου για τα 20ά του γενέθλια. Μη το χάσεις.

image

image

Π. Μαξίμου 1, Κεφαλάρι, 210 6233550, www.escoba.gr, fb: Café-Escoba


TGI Fridays  

image

Σκέψου ένα μέρος που όλοι σου χαμογελάνε, σε προσέχουν και σε φροντίζουν. Ένα μέρος ξέγνοιαστο και χαρούμενο, όπου σε περιμένουν όλοι οι φίλοι σου για να δοκιμάσετε κάθε φορά κάτι καινούργιο στο τραπέζι της παρέας. Σκέψου ένα μέρος που νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Σκέψου τα TGI Fridays™. Στην μπάρα τους έχεις περάσει τα πιο όμορφα βράδια, στα τραπέζια έχεις πιάσει φιλίες, με τις μουσικές τους έχεις ερωτευτεί. Τα αγαπάς όχι μόνο γιατί μεγαλώσατε μαζί, αλλά κι επειδή είναι αυτό που θες μετά τη δουλειά ή τη σχολή. Για καφέ, φαγητό, ποτό ή cocktail, για καινούργιες ανακαλύψεις ή παλιά κλασικά και αγαπημένα. Επειδή λοιπόν το φαγητό είναι ανάμνηση, το αγαπημένο σου μέρος για όλες τις ώρες σού έχει μια ακόμη έκπληξη στις τόσες. Κάθε Πέμπτη μέχρι τις 8 Οκτωβρίου και μόνο στο κατάστημα TGI Fridays™ στην Κηφισιά θα συναντήσεις το «#ThrowBack Thursdays». Μια καρτέλα φαγητού για κάθε Πέμπτη που σε πάει πίσω και σε κάνει να θυμάσαι με χαρά όλα τα παλιά λατρεμένα πιάτα των TGI Fridays™. Buffalo chicken tacos, η περιζήτητη cobb salad, Mushrooms Chicken and Mushrooms

και άλλα πολλά που τόσο μα τόσο σου έχουν λείψει. Ενώ εσύ θυμάσαι, ο dj παίζει κομμάτια-σταθμούς των 90s για μια ολική μεταφορά στο παρελθόν. Αλήθεια, ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο «oldie but goldie» πιάτο των TGI Fridays™;

image

image

Κολοκοτρώνη 35, Κηφισιά, 210 6233947, fb: TGI Friday’s Greece


J

image

image

Αυτό το bar δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα. Καταρχήν, ξυπνάει από πολύ νωρίς το πρωί για να σου έχει έτοιμο καφέ όταν θα έρθεις για το πρωινό σου. Κάθε μέρα, από Δευτέρα έως και Παρασκευή θα βρεις εδώ έναν πλούσιο μπουφέ, γεμάτο με όλα τα απαραίτητα για να ξεκινήσεις καλά τη μέρα σου. Μπορείς να φας όσο και ό,τι θέλεις. Το ίδιο συμβαίνει και στα ξακουστά κυριακάτικα brunch του, που επιστρέφουν σύντομα ανανεωμένα. Είπαμε όμως ότι το J δεν πρόκειται για συνηθισμένο bar. Για αυτό, όταν αργότερα πεινάσεις κι άλλο, κάνε μια στάση εδώ και για τις άλλες προτάσεις του μενού που έχει επιμεληθεί ο Jerome Serres: για υπέροχα πιάτα ζυμαρικών (μεγάλη έκπληξη είναι το «Stir Fry» με χοιρινά φιλετάκια, πιπεριές και vermicelli), club sandwich, εμπνευσμένα brioche, πίτσα με τραγανή λεπτή ζύμη όπως ακριβώς την κάνουν στην Ιταλία και κάποιες ασυναγώνιστες προτάσεις σε burgers (δοκίμασε cheese burger, bacon burger και blue cheese burger). Όταν πέσει το βράδυ, το J εστιάζει όλη την προσοχή στην μπάρα του. Γνωστό για τα cocktail του σε όλη την Αθήνα, διά χειρός Αλέξη Παπούλη, θα βρεις 11 signature cocktails και όλα τα κλασικά και αγαπημένα. Πιες Speedy Gonzales, Aqua ή το Buena Vista και θα καταλάβεις πόσο ωραία είναι η ζωή τα βράδια στο J. Από Τρίτη έως Κυριακή dj set από τους Νίκο Κίτσο και Ηλία Παπαχαραλάμπους.

image

image

Αργυροπούλου 6, 210 8013896, fb: J Cocktail Bar


Bronco Bar 

image

Το Bronco Bar είναι σαν μια ιδανική ημέρα. Ξεκινά χαλαρά με λίγο κουβέντα και γέλιο, αναγνώριση του χώρου και χαμόγελο στους απέναντι και συνεχίζει με ενδιαφέροντα ακούσματα και έντονες γεύσεις από όλα τα μέρη της Γης. Και όσο το σκοτάδι καλύπτει τον ουρανό, τόσο ο ρυθμός γίνεται πιο γρήγορος και το μακρινό έρχεται πιο κοντά. Γιατί κάθε βράδυ, τελικά, στο πλακόστρωτο της Διομήδους Κυριάκου οι αισθήσεις κάνουν γιορτή και χορεύουν αγκαζέ. Με μια ματιά βλέπεις τις πιο φρέσκιες φάτσες της πόλης, ακούς μελωδίες που χρόνια πίσω άκουγες και άλλες που ακούς από τους πρώτους, γεύεσαι φρέσκα κοκτέιλ, παγωμένες μπίρες και το καλύτερο burger, νιώθεις στο δέρμα σου τον παλμό της νύχτας και το φρέσκο ξύλο, λες και είσαι στον αμερικανικό νότο, σου συγκλονίζει την όσφρηση.

Με σύμμαχο την αλήθεια και την ειλικρίνεια, το Bronco Bar έχει πια αποκτήσει μια θέση στη συνείδηση όλων μας. Είναι το μέρος που στιγματίζει θετικά τις αναμνήσεις μας από το 2010 και συνεχίζει να συνεισφέρει καθημερινά στο να δημιουργούμε νέες. Είναι στέκι, πεζούλι, γέλιο και δάκρυ, είναι ο εαυτός μας, αυτό που θέλουμε αλλά δεν πρέπει. Αλλά πάνω απ’ όλα το Bronco είναι αυτό που λέει η λέξη. Το ατίθασο άλογο που κρύβουμε όλοι μέσα μας.

image

image

Δ. Κυριάκου 17, 210 6236691,www.bronco.gr, fb: Bronco


Ninnolo

image

image

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το μαγαζάκι που έχει αποκτήσει θερμούς οπαδούς σε όλη την πόλη; Για αρχή, μας έμαθε τα μυστικά του παγωτού που μόνο οι Ιταλοί παγωτατζήδες γνωρίζουν. Χειροποίητο και κρεμώδες, φτιάχνεται μόνο με φρέσκο γάλα (που παστεριώνουν οι ίδιοι), ενώ δεν χρησιμοποιείται καθόλου κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. Έτσι καταφέρνουν να δημιουργήσουν το τέλειο παγωτό με λιγότερα λιπαρά. Δεν είναι μόνο αυτό όμως το μυστικό που έχει ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Μεγάλο μερίδιο στη γεύση έχουν και τα υλικά τους, που είναι (χωρίς υπερβολές) ό,τι καλύτερο έχει να δώσει ο πλανήτης μας. Εξωτικά φρούτα από τη Βραζιλία (passion fruit, guava, acay berry) φτιάχνουν δροσιστικά sorbet, το φουντούκι έρχεται από το Πιεμόντε της Ιταλίας και η καλύτερη σοκολάτα του κόσμου από την Αφρική, ενώ το αλεύρι από τη Νάπολη χρησιμοποιείται στις πίτσες που αργότερα θα ψηθούν στο φούρνο από πέτρα και θα έχουν την ίδια γεύση με εκείνες τις Ιταλίας. Ναι, σωστά μάντεψες. Το Ninnolo δεν φτιάχνει μόνο τα καλύτερα παγωτά που έχεις φάει ποτέ, αλλά και κάποια από τα νοστιμότερα πιάτα της ιταλικής κουζίνας. Και μάλιστα ακριβώς όπως θα τα έφτιαχνε μια Iταλίδα μαμά. Η ίδια «μαμά» φτιάχνει χειροποίητα γλυκά ημέρας και κάθε Κυριακή σε περιμένει να δοκιμάσεις τις λιχουδιές του λαχταριστού, τεράστιου μπουφέ της. Τα κυριακάτικα brunch (11.00-16.00) του Ninnolo, πληθωρικά, υπέροχα και με αναφορές στις κουζίνες όλου του κόσμου, έχουν γίνει ανάρπαστα. Διαλέγεις ό,τι και όσο θες και μετά πληρώνεις με το ζύγι, μόλις €20/kg!

image

image

Αγίου Δημητρίου 8, 210 8012765, fb: Ninnolo kifisia


Γουρουνάκια

image

Το αγαπημένο σουβλατζίδικο που μεγάλωσε γενιές και γενιές Κηφισιωτών και έγινε η αφορμή για να επισκεφθούν τη γειτονιά άνθρωποι από κάθε γωνιά της Αθήνας, ύστερα από 35 χρόνια στην Όθωνος & Κηφισίας βρίσκεται πλέον στην πλατεία της Κηφισιάς, στο εμπορικό κέντρο «Μελά». Ανανεωμένο σε διάθεση, πάντα φιλόξενο και ζεστό, έχει κρατήσει όλες τις εξαιρετικές γεύσεις του και έχει προσθέσει και μερικές εξίσου νόστιμες. Εδώ θα απολαύσετε κοντοσούβλι όπως πουθενά αλλού, φοβερά μπιφτεκάκια φρέσκα και πλασμένα στο χέρι, ζουμερές μπριζόλες, συν όλα τα κλασικά αγαπημένα: τυλιχτά, σαλάτες, ορεκτικά. Με το δημοτικό (και πολύ οικονομικό) πάρκινγκ «Πλάτανος» ακριβώς απέναντι, θα το βρείτε ανοιχτό 12.00-02.00, ενώ υπάρχει και δυνατότητα delivery από Εκάλη μέχρι το μέγαρο του ΟΤΕ.

Λεωφόρος Κηφισίας 238-240, 210 8011093


Θεσσαλία

image

Στα 35 χρόνια λειτουργίας της, η φήμη της Θεσσαλίας έχει εξαπλωθεί πολύ πιο μακριά από τα δροσερά στενάκια της Κηφισιάς. Σε περιμένει κάθε μέρα με μια ποικιλία εξαιρετικών μαγειρευτών με πάρα πολλά διαφορετικά πιάτα, ψητά κρέατα στη σχάρα, πληθωρικές pasta και φυσικά με όλες εκείνες τις λιχουδιές που ψήνει στον ξυλόφουρνο (πίτσες, γιουβέτσι, αχνιστό ψωμάκι κ.α.). Extra tip: Δοκίμασε το πλήρες μενού για δύο άτομα με ποικιλία ορεκτικών και κρεατικών €34 στην υπέροχη αυλή με τα πλατάνια. Και delivery. Κάθε μέρα 12.00-00.30.

Ελαιών 19, Ν. Κηφσιά, 210 8075242, www.thessaliarestaurant.gr, fb: Thessalia-Kifisia Estiatorio


Arch  

image

image

Εξαιρετικός all day χώρος που λειτουργεί από την Πρωτοχρονιά του 2014 και έχει καταφέρει να κάνει πολλούς και καλούς φίλους για την άψογη εξυπηρέτηση, το φιλικό, ζεστό και μοντέρνο περιβάλλον και για τα ποιοτικά και προσεγμένα προϊόντα που προσφέρει. Ο καφές του είναι speciality coffee, πάντα φρέσκος και κόβεται επιτόπου, με μια μυρωδιά που πραγματικά ξυπνάει τις αισθήσεις και σας κάνει να αισθάνεστε ότι πίνεται καφέ, ενώ και το μενού είναι πλήρες, με προτάσεις από φρέσκιες σαλάτες, νόστιμα ορεκτικά, καλοφτιαγμένα burgers, πίτσες και άλλα πολλά, όλα φτιαγμένα με προσεκτικά διαλεγμένες πρώτες ύλες. Το Arch, που ανοίγει στις 8 το πρωί σερβίροντας και πρωινό και κρατάει έως αργά το βράδυ, θα σας προτείνει από μια λίστα 20 κοκτέιλ που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού, με τις μουσικές να είναι mainstream και να επιλέγονται καθημερινά από dj. Extra tip: Από την Κυριακή 11/10 και κάθε Κυριακή τα brunches 12.00-18.00 αναμένεται να γίνουν σημείο αναφοράς και συνάντησης.

image

image

Αργυροπούλου 1-3, 210 8080801, fb: archcafekifisia


ΙΝΤΙΜΙSSIMI ΤΗΕ LINGERIE SPOT

image

Η γοητεία με ιταλική υπογραφή μάς συστήνεται σε ένα χώρο με εκλεπτυσμένη αισθητική στην καρδιά της Kηφισιάς. Στο νούμερο 10 της Κολοκοτρώνη (Εμπορικό Κέντρο Κερασιές) η Intimissimi boutique, με την εντυπωσιακή πάντα βιτρίνα της, επικοινωνεί το ιδιαίτερο, ελκυστικό μήνυμά της με αποδέκτη το βασικό καταναλωτικό μας ένστικτο. Οι κούκλες προβάρουν το σεξ απίλ των εσωρούχων νέας σοδειάς της σεζόν, κεντρίζουν το μάτι και προϊδεάζουν για τα μοναδικά σχέδια των συλλογών του κορυφαίου Italian Lingerie brand. 

image

Η λιτή αλλά ζεστή διακόσμηση παραπέμπει σε ένα μοντέρνο και κλασικό ταυτόχρονα μπουντουάρ, αναδύοντας μία cosy ατμόσφαιρα. Oι μεγάλοι και αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές είναι, όμως, τα εσώρουχα και τα ρούχα της Intimissimi. Εδώ βρίσκουμε ό,τι πιο αισθησιακό κυκλοφορεί και ανεβάζει τον εσωτερικό κόσμο της γυναίκας. Lingerie sets με τα πιο sexy υλικά, όπως δίχτυ και διαφάνειες, τούλια αλλά και δαντέλα και μετάξι που δίνουν σάρκα και οστά σε baby doll, κορμάκια, bras - όλα αυτά που λέμε underwear. Εδώ θα ανακαλύψετε το «Τέλειο Σουτιέν» για το στιλ και το μέγεθός σας. Επίσης, φέτος ξεχωρίζουν και τα σχέδια με τις μεταλλικές υφές και τα χειμωνιάτικα flower prints. Τις εντυπώσεις κερδίζει και η συλλογή knitwear με τις μπλούζες, τα φορέματα, τις ζακέτες, που διακρίνονται για τη ρομαντική θηλυκότητά τους και τις διακριτικές sexy λεπτομέρειές τους.

Oύτε ο άντρας μένει, όμως, παραπονεμένος, είτε είναι κλασικός, μοντέρνος ή πιο funky στα εσώρουχα και το easywear ντύσιμό του.

image

Κολοκοτρώνη 10, Κηφισιά (Εμπορικό Κέντρο Κερασιές), 210 6232377


Σπόρος 

image

Πέρνα για πρωινό καφεδάκι ή απλώς για να καλημερίσεις την Κορίνα και τη Μαρώ. Εδώ θα αγαπήσεις το κλασικό βιβλίο. Στο παταράκι έχει vintage πολυθρόνες για ανάγνωση, γίνονται παρουσιάσεις, ενώ τα βράδια ανοίγουν μπουκάλι με κρασί για φίλους παρέα με jazzy σάουντρακ. Για να ξεμουδιάσεις κάτω έχει αντικείμενα ιδιαίτερα, όπως μεταξοτυπίες του Daniel Engeus. Ό,τι πρέπει για δωράκια, όπως και οι ιδιαίτερες ευχετήριες κάρτες.

Δροσίνη 7, 21 0808 6404, fb: Sporos Book Shop


Papakostopoulos & Phountis

image

Από χτένισμα οπωσδήποτε μια φορά να κάνεις και κότσο σινιόν, για κούρεμα άσε τον Γιώργο να σου προτείνει όσο εσύ θα κάνεις κούνια. Ο χώρος μόλις ανακαινίστηκε και είναι τόσο ευχάριστος που πας νωρίτερα για να απολαύσεις και το περιβάλλον. Δίνει την αίσθηση του mini spa. Στους τοίχους γράφει χαλαρωτικά quotes και τα εννοεί. Παίζει ρόλο και η ατμόσφαιρα, που είναι φιλική και χαλαρή. Ο Γ. Φουντής ήρθε με το ταμπεραμέντο του στο χώρο του Κ. Παπακωστόπουλου για να συνεχίσει την ιστορία ανανεωμένη. Θα το μαρτυρήσουμε: οι μαγικές του χτένες έχουν παίξει στο Hollywood με χτενίσματα εποχής, απλώς δεν θα στο πει εύκολα. Έχει όλα τα καλά προϊόντα, επίσης πεντικιούρ και μανικιούρ, προσεχώς και άλλα. Οπότε αν δεις το νέον στην βιτρίνα αναμμένο μπαίνεις και αφήνεσαι στα χέρια του.

image

image

Μιλτιάδου 5, 210 8080576, fb: Papakostopoulos & Phountis

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ