Life in Athens

Skate & the City

Υπάρχει μια φράση που μας λέει πως «δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις μια πόλη από το να την περπατήσεις».

Ντίνος Σωτηρίου
ΤΕΥΧΟΣ 325
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπάρχει μια φράση που μας λέει πως «δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις μια πόλη από το να την περπατήσεις».  Όντως κρύβει μια αλήθεια αυτό το ρητό. Όμως εμείς, θέλοντας να πάμε ένα βήμα παραπέρα, θα το παραφράσουμε λέγοντας πως «ο πιο σίγουρος τρόπος για να αφουγκραστείς πραγματικά μια πόλη στο σύνολό της είναι να τη skate-άρεις!».

Και πώς να μη συμβαίνει αυτό αφού το skate γεννήθηκε, ωρίμασε και μεγαλουργεί, ως επί το πλείστον, σε αστικό περιβάλλον. Ανάμεσα σε τσιμέντα, παλιά κτίρια και πλατείες. Η αναζήτηση νέων τοποθεσιών για skate σού προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας με την πόλη. Διότι «πόλη» δεν είναι μόνο το πολυδιαφημιζόμενο κέντρο με τα καλλωπισμένα παρτέρια και τις ωραίες βιτρίνες των καταστημάτων. Είναι και ένα βρόμικο, δίχως φώτα, παρακμιακό σημείο που έλκει τους skaters να το επισκεφτούν πολλές φορές. «Πόλη» δεν είναι μόνο οι περιοχές που έχεις πληθώρα επιλογών για να τις προσεγγίσεις, αλλά και ένα δυσπρόσιτο σημείο που μετά βασάνων φτάνεις απλώς για να κάνεις ένα κόλπο με το skate σου. «Πόλη» δεν είναι μόνο ο ψεύτικος «καθωσπρεπισμός» πολλών ανθρώπων που ξέρουν πως γύρω τους υπάρχουν πολλά μάτια που τους βλέπουν, αλλά και οι ποικίλες απειλές, βρισιές και τραμπουκισμοί σε 13χρονα παιδιά με skate λόγω του ό,τι κανείς δεν είναι γύρω για να δει. Τέλος «πόλη» δεν είναι μόνο οι καλοντυμένοι κύριοι και κυρίες με τα αρώματα που ευωδιάζουν στο πέρασμά τους, αλλά και οι κουρελιασμένοι, πάσης φύσεως περιθωριακοί τύποι, ναρκομανείς, τρελοί και ρακοσυλλέκτες, που σε κοιτάζουν είτε χαρούμενα είτε δύσπιστα αρκετές φορές, καθώς περνάς δίπλα τους με το skate.

Όλες αυτές οι εμπειρίες σού δείχνουν ξεκάθαρα και αληθινά το πρόσωπο της κάθε πόλης. Ένα πρόσωπο που δεν το βλέπεις εύκολα σε ταξιδιωτικούς οδηγούς, αλλά ούτε είναι εύκολο να το νιώσεις στο δελτίο των 8. Γνωρίζεις την ωμότητα και την κακομοιριά, την πραγματική μιζέρια και βγαίνεις για λίγο από τη γυάλινη σφαίρα στην οποία λίγο ή πολύ όλοι μας ζούμε. Ξεδιπλώνονται μπροστά σου όλες οι πτυχές της πόλης. Ο συνδυασμός εικόνων, μυρωδιών και ήχων σαν κοκτέιλ-μπόμπα σε ταράζει και σε επαναφέρει στην πραγματικότητα.

Κι όμως. Όλες αυτές οι σκηνές, όλες αυτές οι εμπειρίες που αποκομίζεις και που πολλές φορές σε σοκάρουν και σε μελαγχολούν, έχουν θετικό αντίκτυπο. Σε κάνουν να εκτιμάς και την παραμικρή λεπτομέρεια στην πόλη σου. Να είσαι κοινωνός της πραγματικής γνώσης για την πόλη σου και εκεί που άλλοι ίσως γκρινιάζουν, εσύ να χαμογελάς. Σε κάνουν να εκτιμάς στο έπακρο τη δική σου πόλη!

*Γράφει ο Ντίνος Σωτηρίου, Skater