- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Θυρεοειδής: Ο μικρός αδένας που επηρεάζει τη ζωή του κατοικιδίου μας
Όταν κάτι δεν πάει καλά, τα ζώα δεν μπορούν να μας το πουν με λέξεις. Θα μας το δείξουν όμως με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά τους

Θυρεοειδής σε σκύλους και γάτες: Πώς μπορεί να επηρεάσει τα κατοικίδιά μας, τι πρέπει να προσέξουμε και πώς θα το αντιμετωπίσουμε
Μπορεί να μη φαίνεται σημαντικός, μπορεί και να μην έχουμε ακούσει ποτέ γι’ αυτόν, αλλά ο θυρεοειδής αδένας παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή των αγαπημένων μας κατοικιδίων. Είναι ένας μικρός αδένας στον λαιμό που, παρά το μέγεθός του, ρυθμίζει σχεδόν τα πάντα στο σώμα τους: από τον μεταβολισμό και την ενέργεια μέχρι την όρεξη, τη διάθεση, ακόμα και τη λειτουργία της καρδιάς.
Όταν κάτι δεν πάει καλά με αυτόν τον αδένα, τα ζώα μας δεν μπορούν να μας το πουν με λέξεις. Θα μας το δείξουν όμως με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά τους και εμείς πρέπει να τις προσέξουμε.
Στους σκύλους, το πιο συχνό πρόβλημα είναι ο υποθυρεοειδισμός. Πρόκειται για την κατάσταση όπου ο θυρεοειδής παράγει λιγότερη ορμόνη απ’ όση χρειάζεται. Τότε βλέπουμε τον σκύλο μας να είναι πιο νωθρός, να χάνει τη διάθεσή του για παιχνίδι και για βόλτα, να παίρνει βάρος ακόμα και χωρίς να τρώει παραπάνω, και να εμφανίζει αλλαγές στο τρίχωμά του, όπως συμμετρική τριχόπτωση ή ξηρό δέρμα. Αυτά τα συμπτώματα συχνά αποδίδονται λανθασμένα στην ηλικία ή σε άλλες αιτίες, κι έτσι η διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει.
Από την άλλη πλευρά, στις γάτες συμβαίνει σχεδόν πάντα το αντίθετο: ο υπερθυρεοειδισμός. Εδώ, ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερη ορμόνη από την κανονική, κάνοντας τη γάτα μας να φαίνεται υπερβολικά δραστήρια, νευρική ή ανήσυχη. Παρόλο που έχει έντονη όρεξη, η γάτα μας αρχίζει να χάνει βάρος. Μπορεί να εμφανίσει ταχυκαρδία, να πίνει πολύ νερό ή να επισκέπτεται την άμμο της πιο συχνά από ό,τι παλιά. Επειδή αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται συχνά σε μεγαλύτερες γάτες, μπορεί στην αρχή να μας ξεγελάσει και να πιστέψουμε πως η γάτα μας ξαναβρήκε τη νεανική της ζωντάνια, χωρίς να υποψιαζόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά.
Και οι δύο καταστάσεις, όμως, μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και αποτελεσματικά. Η διάγνωση είναι σχετικά απλή, γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις, και η θεραπεία είναι συνήθως φαρμακευτική αγωγή, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το σημαντικότερο όμως είναι να γίνει η διάγνωση εγκαίρως.
Γι’ αυτό, ας μην προσπερνάμε τις μικρές αλλαγές που βλέπουμε στο ζώο μας. Είναι ο τρόπος του να μας δείξει πως κάτι συμβαίνει.
Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι
Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!