- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής νόσησης
Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους κάτω των 50 ετών
Θεοδωρίδου: Η ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού υπερτερεί από αυτήν της φυσικής νόσησης.
Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού προσφέρει υψηλή και σταθερή ανοσία, η οποία υπερτερεί της ανοσίας που προσφέρει η φυσική νόσηση, είπε απόψε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.
Όπως διευκρίνισε η ίδια, «η νόσος προσφέρει ανοσία, η οποία όμως δεν γνωρίζουμε πόσο υψηλή είναι όταν μιλάμε για ασυμπτωματικούς ασθενείς ή τα παιδιά».
Ωστόσο η ίδια επισήμανε, ότι ούτε η φυσική νόσηση, ούτε τα εμβόλια προσφέρουν 100% ανοσία, καθώς αυτή εξαρτάται από την ηλικία αυτού που εμβολιάζεται, αν έχει υποκείμενα νοσήματα αλλά και από τις νεώτερες μεταλλάξεις. Πάντως, τόνισε ότι έχουμε περισσότερα δεδομένα για τη φυσική ανοσία σε σχέση με το εμβόλιο, και πρόσθεσε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι η μία δόση εμβολίου στους 6 μήνες μετά από φυσική νόσηση, δημιουργεί συμπληρωματική ανοσία στη φυσική. Έτσι, όπως είπε, «η φυσική ανοσία συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου και παρέχεται στο άτομο υψηλή ανοσία, ακόμη και για τη μετάλλαξη Δ».
Έρευνα για την τρίτη δόση του εμβολίου
Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη και στα αποτελέσματα της τρίτης δόσης με mRNA εμβόλια, τόνισε ότι συμβάλλει στην πρόληψη σοβαρών μορφών covid. Όπως ανέφερε, τα άτομα που έκαναν τρίτη δόση συγκρίθηκαν με άτομα που είχαν κάνει δυο δόσεις του εμβολίου ως προς τρεις συγκεκριμένους παράγοντες:
Την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης επτά ημέρες αφότου χορηγήθηκε.
«Διαπιστώθηκε ότι με την τρίτη δόση μειώθηκε κατά 93% η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, κατά 92% η σοβαρή νόσηση και νοσηλεία και κατά 81% η πιθανότητα θανάτου».
Για μια ακόμη φορά, η κυρία Θεοδωρίδου κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν, τονίζοντας ότι «η άρνηση του εμβολιασμού δεν είναι μόνο θέμα ενημέρωσης, αλλά χρήζει παρεμβάσεων στην συμπεριφορά των ανθρώπων», κάνοντας συμπληρωματικά λόγο για κοινωνίες όπου επικρατεί η ατομικότητα και ο εγωκεντρισμός, σε σχέση με άλλες που υπάρχει ακόμα η έννοια για το σύνολο.
Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στους κάτω των 50 ετών
Αύριο συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, στους κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση.
Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19, «αν η Επιτροπή δώσει το «πράσινο» φως, τότε τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις και πολύ σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες».
Σημείωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε αφού έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση είτε με εμβόλιο Johnson & Johnson ή με Pfizer και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ισχύει για αλκοόλ και καφέ
Κάποια από αυτά βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο καλάθι του σούπερ μάρκετ
Το σημείο που πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να πλύνουν κάθε φορά που κάνουν μπάνιο
«Η αφασία αποτελεί σύμπτωμα και όχι πάθηση, μπορεί να εμφανιστεί οξέως, βραδέως επιδεινούμενη ή να είναι παροδική» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Βουμβουράκης
Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν προκαλεί μόνο πρόωρη γήρανση ή επώδυνα εγκαύματα, αλλά ανοίγει την πόρτα σε «κοιμώμενους» ιούς με βασικό πρωταγωνιστή τον ιό HPV
Η Αττική στο επίκεντρο της έξαρσης
Το Ημερολόγιο της Πλήξης: 31 Αυγούστου
Τι λένε οι καρδιολόγοι
Ποιοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί
Νέα μελέτη συνδέει τις στατίνες με έως 15% χαμηλότερο κίνδυνο
Ο Δημήτριος Λύρας εξηγεί πότε η φθορά της άρθρωσης οδηγεί στην ανάγκη για ολική αρθροπλαστική ισχίου
Γήρανση του πληθυσμού, μαζικές διαγνώσεις και απεικονιστικές εξετάσεις
Και πώς επηρεάζει την ευτυχία μας αυτή η συνήθεια;
Η εποχικότητα, οι τρόποι μετάδοσης, τα συμπτώματα και οι ομάδες υψηλού κινδύνου
11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική, για το πόσο κινδυνεύουμε πραγματικά, τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα προστασίας
Πόνος στη μέση και τον αυχένα: Τι πρέπει να προσέχουμε στην παραλία
Ο ρόλος της συντρόφου και του φίλου
Τα πρώτα αποτελέσματα που ενθουσίασαν τους επιστήμονες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.