Health & Fitness

Γυμναστική και Διατροφή: Ήρθε η ώρα να βρεις τη σωστή ισορροπία

Μάθε πώς θα τα συνδυάσεις σωστά

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υγιεινή διατροφή
© Farhad Ibrahimzade / Unsplash

Χρήσιμα tips για να συνδυάσεις σωστά διατροφή και γυμναστική.

Η γυμναστική και η διατροφή συνήθως πηγαίνουν μαζί, καθώς έχουν έναν κοινό στόχο: την πνευματική και τη σωματική βελτίωση. Ο συνδυασμός γυμναστικής και διατροφής αποφέρει σίγουρα αποτελέσματα, με ταχύτερη απώλεια λίπους και διατήρηση ή αύξηση του μυϊκού ιστού.

Τι αναφέρουν οι έρευνες
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η τακτική άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή (σε φυσιολογικό, πάντα, πλαίσιο και όχι με υπερβολή), συμβάλλουν αφενός στη βελτίωση της σωματικής κατάστασης, και αφετέρου στην ενίσχυση της πνευματικής και συναισθηματικής υγείας, προσφέροντας εκτόνωση και καλύτερη διαχείριση του άγχους.
Σε άλλες μελέτες υπογραμμίζεται ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Συγκεκριμένα, παρατηρείται ότι όσοι γυμνάζονται, τείνουν να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους. Από την άλλη, όσοι ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή, είναι πιο πιθανό να διαθέτουν αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Ώρα για δράση

Αν, λοιπόν, θες να συνδυάσεις διατροφή και γυμναστική, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω tips:

  • Όταν ξεκινήσεις τη γυμναστική, μην περιορίσεις σημαντικά τις ημερήσιες θερμίδες που λαμβάνεις, καθώς σου χρειάζεται ενέργεια! Αν θέλεις να χάσεις βάρος, κάνε υπομονή και θα έχεις σύντομα το επιθυμητό αποτέλεσμα, και μάλιστα χωρίς σημαντικές στερήσεις!
  • Ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες είναι απαραίτητο πριν την άσκηση. Μερικές ιδανικές επιλογές που θα σε γεμίσουν ενέργεια για υψηλές αποδόσεις είναι: λίγα φρούτα, ένας χυμός, λίγα μακαρόνια ή ρύζι.
  • Πιες αρκετό νερό πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκηση. Θα σου προσφέρει ενυδάτωση, θα έχεις καλύτερη απόδοση, ευκολότερη αποκατάσταση και γρήγορη αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας.
  • Το σημαντικότερο γεύμα είναι αυτό μετά την άσκηση, γι’ αυτό δεν πρέπει να παραλείπεται. Το ιδανικό γεύμα θα πρέπει να περιέχει 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης (~100 γρ. κοτόπουλο ή ψάρι ή τυρί ή ½ λίτρο γάλα ή κεφίρ) σε συνδυασμό με σύνθετους υδατάνθρακες (φρυγανιές ή ψωμί ολικής άλεσης ή δημητριακά με σιτάρι ολικής άλεσης και βρώμη) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
  • Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Westminister που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους, αποδείχθηκε ότι η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μετά την άσκηση βοηθά τη μυϊκή αποκατάσταση ενώ μειώνει τους πόνους και το «πιάσιμο» που νιώθεις όταν ξεκινάς γυμναστική. Μία εύκολη και γευστική λύση, είναι να  καταναλώσεις μία κουταλιά ταχίνι σε όποια γεύση επιθυμείς, ώστε να λάβεις τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, σε συνδυασμό με το μαγνήσιο αλλά και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που θα σου προσφέρουν καλύτερη μυϊκή χαλάρωση και βελτιωμένη μεταβολική ικανότητα. Παράλληλα, το ταχίνι περιλαμβάνει υψηλά ποσά πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης αλλά και ποικιλία θρεπτικών συστατικών συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, και στην πρόληψη και αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ