- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Λύματα - Κορωνοϊός: Αύξηση 87% στο ιικό φορτίο της Αττικής
Αύξηση 1.000% στα Χανιά - Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων
Κορωνοϊός: Αύξηση κατά 87% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής - 74% στη Θεσσαλονίκη.
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 8 έως 14 Μαρτίου 2021.
Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.
Πίνακας 1: Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου2021 σε σχέση με την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου 2021.
Περιφέρεια - Πόλη Ποσοστιαία μεταβολή του μέσου εβδομαδιαίου ιϊκού φορτίου
- Η αύξηση αφορά στη μεταβολή του μέσου ιικού φορτίου μεταξύ των εβδομάδων 22 - 28/2/21 και 8 - 14/3/21 .
Βασικά συμπεράσματα από τις μετρήσεις των λυμάτων
Την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +41% στη Λάρισα έως και +1000% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι μεταβολές που παρατηρούνται στην Πάτρα (+3%) και στο Βόλο (-7%), όπου η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα παραμένει ουσιαστικά σταθερή σε σχετικά υψηλά όμως επίπεδα.
Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 87%, ενώ σχετική σταθεροποίηση είχε παρατηρηθεί, σε υψηλά πάντα επίπεδα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 74%, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μια ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης της αύξησης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Χανιά: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες (1-14/3/21) καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 1000%. Σημειώνεται ότι το ιικό φορτίο στα λύματα των Χανίων, πριν την απότομη αύξηση του 15νθημέρου, ήταν χαμηλό.
Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 695%, ενώ σταθεροποίηση, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα,παρατηρήθηκε στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα, 1-7/3/21.
Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στην Πάτρα παρατηρείται μια σταθεροποίηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μια ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης σε σχέχη με τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Σημ1: Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.
Σημ2: Μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.
Σημ3: Το μέσο ιικό φορτίο της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας, για την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου 2021, έχει υπολογιστεί με βάση τις μετρήσεις που ελήφθησαν από 8-12 Μαρτίου 2021 λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Τα αποτελέσματα της Περιφέρειας Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντιστοιχούν σε μετρήσεις από 8-14 Μαρτίου 2021.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού και μηνίσκου
Η δράση τους για την αντιμετώπιση δερματοπαθειών
Οι τελευταίες εξελίξεις και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις
Κλάμα, πονοκέφαλος, ρινορραγία και άλλες αχαρτογράφητες αντιδράσεις μετά την ερωτική επαφή
Οι πρόσθετοι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το κρύο, τον πάγο και τον βαρύ εξοπλισμό
Πότε σταματάς να «παίζεις» τη γυναίκα και αρχίζεις να τη νιώθεις;
Ο Γιώργος Κοντιζάς, γαστρεντερολόγος με ειδίκευση στη διατροφή, εξηγεί τι μπορεί να κάνει το σώμα όταν σταματήσουμε να το σαμποτάρουμε
Τι πραγματικά κάνει στα χείλη μας το gloss που μας δίνει την αίσθηση ότι μόλις τα ακούμπησε «κόκκινη πιπεριά»
Ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση που απαιτεί άριστη γνώση της ανατομίας του ματιού
Νέα έρευνα του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πως το αναγνωρίζουμε, ώστε να σταθούμε δίπλα σε κάποιον που πονά
Η παχυσαρκία, το αλκόολ, η άσκηση, το στρες και η διατροφή μας
Η συνολική θνησιμότητα συνεχίζει να μειώνεται έως και το 2023
Καινοτομία και πολιτικές ψυχικής υγείας στην πράξη
Ο αιματολογικός έλεγχος μετρά την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου στη φλαγκελίνη
Η αγορά της «longevity» αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως σε σχεδόν 1,9 τρισεκατομμύρια έως το 2034
Η απώλεια βάρους είναι ίσως ο πιο επίμονος μύθος
Οι προσωπικές μας σκέψεις επιδεινώνουν το στρες, οι αυξημένες προσδοκίες δημιουργούν ενοχές
Πώς εκθέτουν το σώμα σας σε ενδοκρινικούς διαταράκτες
Ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στην όραση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.