- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΠΟΥ: Η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα είναι η τελευταία
«Η ανθρωπότητα πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή»
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν θα είναι η τελευταία, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Η πανδημία που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν θα είναι η τελευταία και οι προσπάθειες να βελτιωθεί η ανθρώπινη υγεία είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία» εάν η ανθρωπότητα δεν αντιμετωπίσει κατά μέτωπον την κλιματική αλλαγή και δεν φροντίσει να ευημερεί το ζωικό βασίλειο, τονίζει σήμερα, 27 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους καταδικάζει την «επικίνδυνα μυωπική» πολιτική αρκετών ηγετών, που είναι να δαπανούν αλόγιστα όταν μαίνεται μια επιδημία και ταυτόχρονα να μην κάνουν τίποτα για να προετοιμάσουν τις χώρες τους για την επόμενη.
Διατυπώνει την προειδοποίηση σε μήνυμα μαγνητοσκοπημένο εκ των προτέρων για τη σημερινή Ημέρα Προετοιμασίας για τις Επιδημίες.
Για τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού, που αποτελεί μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, είναι πλέον καιρός να αντληθούν μαθήματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
«Για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, ο κόσμος λειτουργούσε κάνοντας τον κύκλο από τον πανικό στην αδιαφορία», τόνισε. «Πετάμε χρήματα σε μια επιδημία και αφού τελειώσει, την ξεχνάμε και δεν κάνουμε τίποτα για να αποτρέψουμε την επόμενη».
Η πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Ετοιμότητας (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB), που δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και εξέταζε πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις, μερικούς μήνες προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, κατέληγε στο συμπέρασμα πως ο πλανήτης ήταν τρομακτικά απροετοίμαστος για δυνητικά καταστροφικές πανδημίες.
«Η ιστορία μας λέει ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία», καθώς «οι επιδημίες είναι πραγματικότητα της ζωής», σημειώνει ο Γκεμπρεέσους στο μήνυμά του. «Η πανδημία έδειξε πόσο στενή σχέση έχει η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη», συμπληρώνει.
Για τον πρώην υπουργό Υγείας της Αιθιοπίας, η κρίση που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν, καθώς είχαν υπάρξει επανειλημμένα προειδοποιήσεις.
Κατά τη γνώμη του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όλες οι χώρες πρέπει να επενδύσουν στην απόκτηση δυνατοτήτων για την αποτροπή, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση επιδημιών ή έκτακτων καταστάσεων κάθε είδους. Αυτό δεν σημαίνει απλά να προσληφθούν κάποιοι ειδικοί στα συστήματα υγείας η επαγγελματική κάρτα των οποίων θα αναγράφει κάποιον εντυπωσιακό τίτλο, προειδοποιεί: απαιτείται διαφορετική προσέγγιση, που θα συμπεριλαμβάνει «όλη την κυβέρνηση κι όλη την κοινωνία» σε κάθε χώρα.
Με επενδύσεις στη δημόσια υγεία, λέει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, «θα εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά θα κληρονομήσουν έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ανθεκτικό και πιο βιώσιμο».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι λένε οι καρδιολόγοι
Ποιοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί
Νέα μελέτη συνδέει τις στατίνες με έως 15% χαμηλότερο κίνδυνο
Ο Δημήτριος Λύρας εξηγεί πότε η φθορά της άρθρωσης οδηγεί στην ανάγκη για ολική αρθροπλαστική ισχίου
Γήρανση του πληθυσμού, μαζικές διαγνώσεις και απεικονιστικές εξετάσεις
Και πώς επηρεάζει την ευτυχία μας αυτή η συνήθεια;
Η εποχικότητα, οι τρόποι μετάδοσης, τα συμπτώματα και οι ομάδες υψηλού κινδύνου
11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική, για το πόσο κινδυνεύουμε πραγματικά, τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα προστασίας
Πόνος στη μέση και τον αυχένα: Τι πρέπει να προσέχουμε στην παραλία
Ο ρόλος της συντρόφου και του φίλου
Τα πρώτα αποτελέσματα που ενθουσίασαν τους επιστήμονες
Το αμαξίδιο αλλάζει τα πάντα
Τα πιο ισχυρά δεδομένα
Το δίλημμα της υπερδιάγνωσης
Το φάρμακο έχει σχεδιαστεί ώστε να μπλοκάρει διαφορετικές μορφές μιας πρωτεΐνης
Η λογική είναι σχετικά απλή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.