Κοσμος

ΠΟΥ-κορωνοϊός: Στο Πεκίνο τον Ιανουάριο διεθνής ερευνητική ομάδα

Θα μπορέσουν να βρεθούν στην Ουχάν;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες αναμένουν να κάνουν τεστ κορωνοϊού στην Ουχάν
Πολίτες αναμένουν να κάνουν τεστ κορωνοϊού στην Ουχάν © EPA / LI KE

ΠΟΥ: Μεταβαίνει στην Κίνα διεθνής ομάδα, που θα ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού.

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να μεταβεί στο Πεκίνο ομάδα ερευνητών προκειμένου να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που ηγείται της αποστολής.

Η Κίνα έχει καταγγείλει ότι οι εκκλήσεις για διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού είναι αντικινεζικές. Ακόμη δεν είναι σαφές αν ερευνητές του ΠΟΥ θα μπορέσουν να μεταβούν στην πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019. «Ο ΠΟΥ συνεχίζει να έχει επαφές με την Κίνα και να συζητά τη διεθνή αποστολή και τα μέρη που αυτή θα επισκεφθεί» δήλωσε ο Μπαμπατούντε Ολοουοκούρε, διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή αντιλαμβανόμαστε ότι η Κίνα καλωσορίζει τη διεθνή ομάδα και την επίσκεψή της (…) Αυτό αναμένεται, εξ όσων γνωρίζουμε, να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου». 

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι απέκρυψε το εύρος της επιδημίας, έχουν ζητήσει μια “διαφανή” έρευνα υπό τον ΠΟΥ και επέκριναν τους όρους της, με βάση τους οποίους Κινέζοι επιστήμονες θα αναλάβουν την πρώτη φάση της προκαταρκτικής έρευνας. Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν υπονοήσει ότι ο ιός ίσως υπήρχε προτού εντοπιστεί στην Ουχάν, επικαλούμενα την παρουσία του στις συσκευασίες εισαγόμενων κατεψυγμένων προϊόντων και επιστημονικά έγγραφα, τα οποία αναφέρουν ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη πέρυσι. Ο Ολοουοκούρε δήλωσε ότι η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης της διεθνούς ομάδας θα εξαρτηθεί «από την έκδοση των αποτελεσμάτων κάποιων άλλων ελέγχων που διεξάγονται αρχικά», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ