- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σύψας: Προετοιμαστείτε για κυλιόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη
«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία»
Για ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown έως την άνοιξη, έκανε λόγο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Για την τεράστια πίεση που ασκείται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας στο σύστημα υγείας, τα στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς αλλά και το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.
Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.
«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», «δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής.
Ο εγκλεισμός, τόνισε, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.
Ακόμη και αν ανοίξουμε σημείωσε ο κ. Σύψας θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την άνοιξη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
479 γονιδιακές αλλαγές αποκαλύπτουν ότι η εξέλιξη δεν σταμάτησε
Ειδικοί αναλύουν τι αλλάζει στον οργανισμό και ποια από τα υποτιθέμενα οφέλη έχουν επιστημονική βάση
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από εμπειρικές αναφορές
Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Άμστερνταμ, ομάδες ανθρώπων οργανώνουν «offline» συναντήσεις
Η ξαφνική της δημοτικότητα δεν είναι τυχαία
Μεταξύ ιατρικής ανάγκης και «εύκολης λύσης»
Τα ευρήματα πληθυσμιακής μελέτης διάρκειας 15 ετών
Πώς το στίγμα μπορεί να γίνει πιο βαρύ από τη νόσο
Οι βασικές διαφορές και τα ειδικά συμπτώματα
Η επιστήμη δείχνει ότι ακόμη και λίγα λεπτά περπατήματος την ημέρα αρκούν για ουσιαστικά οφέλη
Μισ συζήτηση με τον ενδοκρινολόγο Αριστείδη Λύτρα για τους μύθους γύρω από το γυναικείο σώμα
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Πρόληψη και έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων από το κοινό καλλωπιστικό φυτό
10 αυτοτελή σεμινάρια με μήνυμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»
Η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση, ωστόσο καταγράφει μια ισχυρή συσχέτιση
Επιστήμονες εξετάζουν τις επιπτώσεις της THC στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου
Αποχωρεί ο Ζαχαρίας Ραγκούσης
Η εταιρεία διακρίνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, για τις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζει
Νέο ερευνητικό φάρμακο μπορεί να καθυστερεί την εξέλιξή της
Πότε ο κνησμός στο δέρμα δεν είναι απλή αλλεργία αλλά ένδειξη για κάτι σοβαρότερο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.