Health & Fitness

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια κρίσιμη καμπή

Οι πρακτικές του επιστημονικού οργανισμού είναι πρωτοφανείς

Παναγιώτης Ιακωβής
Παναγιώτης Ιακωβής
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατροί
© Luis Melendez on Unsplash

Η απόφαση του ΠΟΥ να στηρίξει την Παραδοσιακή Κινεζική «Ιατρική» κι η στάση του απέναντι στον Covid-19 δείχνουν ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση από επιστημονικής άποψης

Το άρθρο του Καθηγητή S. Salzberg στο Forbes τον Οκτώβριο του 2018, είχε τίτλο «WHO endorses Traditional Chinese Medicine: expect deaths to rise». Στο άρθρο ασκούσε κριτική στην εξωφρενική απόφαση του ΠΟΥ να αναγνωρίσει το πλέγμα δοξασιών και παραδοσιακών πρακτικών της Παραδοσιακής Κινεζικής «Ιατρικής». Οι «θεραπευτικές» αυτές πρακτικές που εφαρμόζονται σε πολλά εκατομμύρια συνανθρώπους μας στην περιοχή της Κίνας, δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση ενώ κατηγορούνται για την κακοποίηση και το παράνομο κυνήγι ζώων που τείνουν να εξαφανιστούν. Περιλαμβάνουν πρακτικές όπως η αποξήρανση ζώων όπως οι ιππόκαμποι και τα φίδια, χρήση της χολής και των πελμάτων από αρκούδες αλλά και την αποξήρανση ανθρώπινου πλακούντα.

Η αναγνώριση από τον ΠΟΥ αυτών των πρακτικών έφερε πλειάδα αντιδράσεων από την Επιστημονική κοινότητα, με δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά όπως το Nature και το Science. Παρά τη συντεταγμένη επιστημονική κριτική, ο ΠΟΥ δεν πτοήθηκε και συνέχισε να στηρίζει την ψευδοεπιστήμη της Παραδοσιακής Κινεζικής «Ιατρικής».

Η πρακτική αυτή εκ μέρους ενός επιστημονικού οργανισμού είναι πρωτοφανής. Η εγκατάλειψη της επιστήμης και η αντικατάστασή της από ένα πλέγμα πολιτικών και πολιτιστικών αναφορών που δεν στηρίζονται στην επιστημονική μέθοδο, υπέσκαψε το κύρος του και δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με τα κίνητρά του.

Προσφάτως, ασκήθηκε σοβαρή κριτική και από επιστημονικά αλλά και από πολιτικά έντυπα σχετικά με την στάση του ΠΟΥ στην Πανδημία του Covid-19, ξανά με επίκεντρο μια πιθανή ανάρμοστη σχέση του με το καθεστώς της Κίνας και την απόκρυψη - υποτίμηση της έκτασης της επιδημίας. Παρόμοια κριτική ασκήθηκε και από επίσημους φορείς και κράτη, με αποκορύφωμα τη διακοπή χρηματοδότησης του ΠΟΥ εκ μέρους των Η.Π.Α., αν και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης Trump στη δραματική εξέλιξη της επιδημίας.

Το τελευταίο επεισόδιο που προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την στάση του ΠΟΥ είναι αυτό που σχετίζεται με το κατά πόσο είναι μεταδοτικοί οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με Covid-19. Η ανακοίνωση του ΠΟΥ αναφέρει ότι δεν είναι μεταδοτικοί, αντίθετα με τις δημοσιευμένες μελέτες, την κοινή λογική αλλά και την άποψη των ειδικών. 

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις δείχνουν ότι ο ΠΟΥ ευρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση από επιστημονικής άποψης. Το κύρος του έχει τρωθεί και είναι καιρός να επανεξετασθεί το κατά πόσο δύνανται οι πολίτες να εμπιστεύονται τις οδηγίες και συστάσεις του. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ