1821 Digital Gallery

#StayTheF**kHome: Μείνε σπίτι σου

Το κίνημα #StayTheFuckHome για την καταπολέμηση του κορωνοϊού
Το κίνημα #StayTheFuckHome
Το μανιφέστο της αυτο-καραντίνας από το κίνημα #StayTheFuckHome και 12 απλοί κανόνες για να σταματήσουμε την πανδημία του κορωνοϊού.
 • A-
 • A+
0
Το διαδικτυακό κίνημα #StayTheFuckHome μας καλεί να μείνουμε σπίτι και να ακολουθήσουμε μερικούς χρήσιμους κανόνες για να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου παγκοσμίως και την Ελλάδα να το βιώνει πολύ έντονα αυτές τις ημέρες (αναστολή εκδηλώσεων, κλείσιμο αιθουσών, εμφάνιση νέων κρουσμάτων), έχει δημιουργηθεί μία νέα παγκόσμια τάση για να δράσουμε πάνω σε αυτό το θέμα. Και όταν μιλάμε για δράση απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, ίσως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να μείνουμε μέσα στο σπίτι για όσο διάστημα χρειαστεί και να ακολουθούμε μερικούς απλούς κανόνες.

Μένουμε σπίτι για την καταπολέμηση του κορωνοϊού
Το κίνημα #StayTheFuckHome - Photo: Юлія Вівчарик I Unsplash

Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκε ο 29χρονος γερμανός προγραμματιστής  Florian Reifschneider που αυτό το διάστημα δουλεύει μέσα από το σπίτι του στην Φρανκφούρτη και βρίσκεται σε ένα είδος αυτο-καραντίνας. Το ίδιο μας προτρέπει όλους εμάς να πράξουμε, δημιουργώντας το κίνημα #StayTheFuckHome που τις τελευταίες μέρες έχει πάρει «φωτιά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρακάτω, ακολουθεί το μήνυμα του κινήματος που ήδη έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. 

«Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών φαίνεται να αδυνατούν να αποκόψουν την ορμή της πανδημίας του κορωνοϊού. Αργές αντιδράσεις, δημόσιες δηλώσεις και πολιτικές κατευνασμού, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στη σταθεροποίηση της οικονομίας παρά στο να παρθούν μέτρα για να σωθούν εκατομμύρια ζωές. Είναι η δική μας ώρα τώρα, σαν κάτοικοι αυτού του πλανήτη, να δράσουμε και να καταπολεμήσουμε των κορωνοϊό.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε καραντίνα σήμερα
Κορωνοϊός: Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε καραντίνα σήμερα

Ας σας το πούμε σταράτα: Μείνε σπίτι σου!

Το μανιφέστο της αυτό-καραντίνας

Χωρίς θεραπεία για την ώρα και κάποιο εμβόλιο τουλάχιστον για τον επόμενο ένα χρόνο, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να κρατήσεις τον κορωνοϊό μακριά σου είναι να μην του δώσεις τη δυνατότητα να εξαπλωθεί και άλλο. Η παρακάτω λίστα με δράσεις, από τις πιο απλές προς εφαρμογή μέχρι τις πιο αποτελεσματικές για να καταπολεμήσουμε την πανδημία, είναι μερικοί χαλαροί κανόνες για τους ανθρώπους που θέλουν να συμμετάσχουν στο κίνημα και να δράσουν, τη στιγμή που οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη συνεχίζουν να τους αγνοούν.

 1. Μην πανικοβάλλεσαι, αλλά να είσαι πάντα σε εγρήγορση.
 2. Να πλένεις συχνά τα χέρια σου και να προσέχεις πως θα βήχεις και θα φτερνίζεσαι, σίγουρα όχι δίπλα σε άλλους ανθρώπους.
 3. Προσπάθησε να μην αγγίζεις συχνά το πρόσωπό σου, το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σου.
 4. Ας έχουμε μία απόσταση κοινωνικά, όχι αγκαλιές και φιλιά, όχι χειραψίες και high five. Αν χρειάζεται, βρες μία πιο ασφαλή εναλλακτική.
 5. Μην πηγαίνεις σε συναυλίες, θεατρικά έργα, αθλητικά γεγονότα και δραστηριότητες που μαζεύουν πολύ κόσμο.
 6. Απέφυγε να πηγαίνεις σε μουσεία, εκθέσεις, κινηματογραφικές αίθουσες, night club και άλλους χώρους διασκέδασης.
 7. Μείνε μακριά από κοινωνικές συναθροίσεις και εκδηλώσεις, λέσχες, εκκλησιαστικές λειτουργίες, πριβέ πάρτι.
 8. Μείωσε στο ελάχιστο τα ταξίδια σου. Μην ταξιδεύεις σε μακρινές αποστάσεις αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη.
 9. Μην χρησιμοποιείς τα δημόσια ΜΜΜ, αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο.
 10. Αν μπορείς να δουλέψεις από το σπίτι, να το κάνεις. Συμφώνησε και παρότρυνε τον εργοδότη σου, αν γίνεται να σου επιτρέψει δουλειά εξ αποστάσεως, από το σπίτι σου.
 11. Αντικατέστησε όλες τις κοινωνικές σου συναναστροφές και αλληλεπιδράσεις με εναλλακτικές όπως το τηλέφωνο και ή βιντεοκλήσεις.
 12. Αν δεν είναι αναγκαίο, μην βγαίνεις από το σπίτι σου.
Σχετικα
Πρόεδρος του ΠΙΣ για κορωνοϊό: Μην πάτε ούτε για καφέ
Πρόεδρος του ΠΙΣ για κορωνοϊό: Μην πάτε ούτε για καφέ

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος αριθμών δράσεων. Ακολούθα τους κανόνες και δράσεις που νοιώθεις είναι για εσένα αλλά μην θέσεις τον εαυτό σου σε κάποιο κίνδυνο. Μην παραιτηθείς από τη δουλειά σου σε καμία περίπτωση! Έχε στο νου σου πως η κάθε δράση βοηθάει.

Το κίνημα #StayTheFuckHome για την καταπολέμηση του κορωνοϊού
Το κίνημα #StayTheFuckHome

Παίρνοντας μέρος στο κίνημα και επομένως μειώνεις τις νέες πιθανότητες κρουσμάτων, δεν προστατεύεις μόνο τον εαυτό σου, αλλά βοηθάς να περιοριστεί η εξάπλωσε και σε άλλους, ειδικά σε αυτούς που είναι σε πιο ευπαθείς ομάδες».

Αν συμφωνείς με αυτόν το σκοπό, το κίνημα #StayTheFuckHome σε προτρέπει να το μοιραστείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω e-mail ή να το πεις στους φίλους και στην οικογένειά σου.

#StayTheFuckHome, μείνε σπίτι σου

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5