Health & Fitness

Οι τρεις παράγοντες μετά τα 45 που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την άνοια για 13 χρόνια

Τα ευρήματα νέας μελέτης

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άνοια: Οι τρεις παράγονες υγείας μεταξύ 45-65 που θα μπορούσαν να την καθυστερήσουν για 13 χρόνια σύμφωνα με νέα μελέτη

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τρεις δείκτες υγείας στη μέση ηλικία που μπορούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο άνοιας για περισσότερο από μία δεκαετία.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, η απουσία διαβήτη τύπου 2 και η αποχή από το κάπνισμα μεταξύ των ηλικιών 45 και 65 ετών συνδέονται, κατά μέσο όρο, με σχεδόν 13 επιπλέον χρόνια ζωής χωρίς άνοια. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, ανεξάρτητα από το πόσους παράγοντες κινδύνου είχε κάποιος, οι γυναίκες ζούσαν περισσότερα χρόνια χωρίς άνοια σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ οι λευκοί συμμετέχοντες είχαν περισσότερα χρόνια ζωής χωρίς άνοια από τους μαύρους συμμετέχοντες.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής NYU Langone Health ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC), η οποία ξεκίνησε το 1986 και παρακολούθησε Αμερικανούς επί δεκαετίες έως τα βαθιά γηρατειά, καταγράφοντας αγγειακούς παράγοντες κινδύνου στη μέση ηλικία και την εμφάνιση άνοιας. Στη νέα ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν 12.409 άτομα με μέση ηλικία τα 56 έτη, τα οποία δεν έπασχαν από άνοια κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ως προς τρεις παράγοντες κινδύνου: υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 και κάπνισμα. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για περίπου τρεις δεκαετίες, με μέση διάρκεια παρακολούθησης τα 26 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 3.008 άτομα εμφάνισαν άνοια, ενώ 5.238 πέθαναν χωρίς να εκδηλώσουν τη νόσο. Όσοι δεν είχαν κανέναν από τους τρεις παράγοντες κινδύνου έζησαν σχεδόν 13 χρόνια περισσότερο χωρίς να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με όσους είχαν και τους τρεις. Συγκεκριμένα, όσοι δεν είχαν διαβήτη, δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και δεν κάπνιζαν κατά την έναρξη της μελέτης έζησαν κατά μέσο όρο 30,1 ακόμη χρόνια χωρίς άνοια. Αντίθετα, όσοι είχαν έναν παράγοντα κινδύνου έζησαν κατά μέσο όρο 26,3 χρόνια χωρίς άνοια, όσοι είχαν δύο παράγοντες 21 χρόνια και όσοι είχαν και τους τρεις μόλις λίγο περισσότερα από 17 χρόνια.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν ενεργά αυτούς τους παράγοντες κινδύνου στη μέση ηλικία, ως στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου για περισσότερο από μία δεκαετία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ Γιόζεφ Κόρες, διευθυντής του Optimal Aging Institute του NYU Langone. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα και να παρακολουθούν στενά την αγγειακή τους υγεία από την ηλικία των 45 ετών και μετά», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια έχει σχεδόν τριπλασιαστεί

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα σχεδόν τριπλασιαστεί, φτάνοντας τα 153 εκατομμύρια έως το 2050. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι σχεδόν οι μισές περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αντιμετώπιση 14 τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και συνεχίζοντας σε όλη τη διάρκεια της ζωής, θα μπορούσε να προλάβει ή να καθυστερήσει το 45% των περιστατικών άνοιας, ακόμη και καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.

Η μελέτη του NYU Langone επισημαίνει ότι οι τρεις παράγοντες που εντοπίστηκαν «εμφανίζονται συχνά στη μέση ηλικία» και «ασκούν μακροχρόνιες επιδράσεις στη νευροεκφυλιστική παθολογία», γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισής τους.

Η δρ Τζάκι Χάνλεϊ, επικεφαλής χρηματοδότησης ερευνών στον οργανισμό Alzheimer’s Research UK, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Αντί να επικεντρώνεται μόνο στην πιθανότητα εμφάνισης άνοιας, αυτή η μελέτη θέτει ένα ερώτημα που έχει πραγματική σημασία για τους ανθρώπους: πόσο καιρό μπορούμε να περιμένουμε ότι θα ζήσουμε χωρίς άνοια; Αυτή η προσέγγιση προσφέρει μια ουσιαστική εικόνα για το πώς η υγεία στη μέση ηλικία μπορεί να επηρεάσει τα χρόνια που ζούμε χωρίς άνοια, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα συνδέονται όχι μόνο με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας, αλλά και με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από άλλες παθήσεις. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν γιατί είναι τόσο σημαντικό να φροντίζουμε την υγεία της καρδιάς μας, αλλά και του εγκεφάλου μας».

Η Χάνλεϊ τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να λαμβάνουν πρακτικά μέτρα, όπως να παραμένουν σωματικά δραστήριοι, να μην καπνίζουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. «Παρότι δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος πρόληψης της άνοιας, οι έρευνες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της μελέτης, δείχνουν ότι η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης και άνοιας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ