Health & Fitness

Φαλάκρα: Η επιστήμη λέει ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη θεραπεία της

Για πρώτη φορά επιστήμονες μιλούν ανοιχτά για θεραπεία και φαρμακευτικό προϊόν

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η επιστήμη μίλησε για τη φαλάκρα και έχει να πει άκρως ενθαρρυντικά πράγματα

Ανάμεσα στις διάφορες ασθένειες και παθήσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά, η απώλεια μαλλιών μπορεί να μη φαίνεται τόσο σοβαρή. Όταν ζωές κρέμονται από μια κλωστή, τι σημασία έχει η φαλάκρα;

Ωστόσο, η φαλάκρα και η αραίωση των μαλλιών γενικώς, είναι κάτι με το οποίο τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παλεύουν σε καθημερινή βάση, γεγονός που ίσως εξηγεί γιατί τα ταξίδια στην Τουρκία έχουν γίνει τόσο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και γιατί οι επενδύσεις στην εμφύτευση μαλλιών έχουν εκτοξευθεί.

Παρόλο που οι άνδρες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο, καθώς αφορά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, μπορεί να ταλαιπωρεί και τις γυναίκες, σε περιπτώσεις έντονου στρες, ορμονικών αλλαγών ή ιατρικών καταστάσεων όπως η αλωπεκία.

Ευτυχώς, καθώς η γνώση μας για το ανθρώπινο σώμα συνεχίζει να εξελίσσεται, με επιστημονικές και τεχνολογικές προόδους να εμφανίζονται συνεχώς, φαίνεται πως έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο στον εντοπισμό των αιτιών της φαλάκρας και στο πώς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να την αναστρέψουμε.

Τι ευνοεί τη φαλάκρα και τι την αποτρέπει

Ενώ πράγματα όπως τα πολύ ζεστά ντους έχουν συνδεθεί με την τριχόπτωση, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι εμπλέκονται η γήρανση των τριχοθυλακίων, οι ορμόνες και το στρες, καθώς και τα γονίδια που μας κληροδότησαν οι γονείς μας. Έχει επίσης καθιερωθεί εδώ και καιρό ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στη φαλάκρα και τα γονίδια στο χρωμόσωμα Χ που επηρεάζουν την ανταπόκριση του σώματος στην τεστοστερόνη.

Έτσι, ενώ η τεστοστερόνη μπορεί να είναι το κλειδί στη διαδικασία της φαλάκρας, η παρέμβαση στα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα απέχει πολύ από το ιδανικό, γι’ αυτό οι επιστήμονες αναζητούν μια εναλλακτική λύση.

Και ίσως να την έχουν βρει στη μορφή της δημοφιλούς πειραματικής θεραπείας PRP (platelet-rich plasma).

Η PRP συγκεντρώνει πληθώρα συστατικών με αναπλαστικές δυνατότητες από το ίδιο το αίμα του ασθενούς, πριν αυτά εγχυθούν στο τριχωτό της κεφαλής. Σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές έρευνες έχουν ήδη προκύψει κάποια πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και είναι αξιοσημείωτα ασφαλής τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

© Copilot / Athens Voice

Ωστόσο, ναι, υπάρχουν και μειονεκτήματα: κατά τους επιστήμονες, το βασικότερο είναι δεν έχει γίνει ακόμη σαφές το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η θεραπεία, ούτε ποιο θα πρέπει να είναι το πρότυπο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Δυστυχώς, είναι επίσης αδύνατο να προβλεφθεί σε ποιον θα λειτουργήσει η θεραπεία και σε ποιον όχι, καθώς φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο η ομάδα αίματος του ανθρώπου που θα υποβληθεί σε εγχύσεις του δικού του πλάσματος.

Μόνο αποθαρρυντικό –για την ώρα- η τιμή των θεραπειών

Επίσης, αυτή θα είναι μια ακριβή επιλογή για όσους και όσες έχουν σκοπό να παλέψουν στα ίσα τη φαλάκρα ή την απώλεια μαλλιών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο BBC η δρα Κριστίνα Γουένγκ, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε «πάνω από 800 δολάρια (600 λίρες) για μια σειρά έξι ενέσεων και στη συνέχεια [άλλα τόσα] για ενέσεις συντήρησης. Έτσι, το κόστος πραγματικά αυξάνεται, και δεν ξέρετε αν θα είστε από αυτούς που ανταποκρίνονται [στη θεραπεία] μέχρι να έχετε κάνει έξι θεραπείες».

Τα βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν κρίσιμα για το μέλλον των θεραπειών κατά της τριχόπτωσης, ειδικά αν μπορούν να παράγουν σταθερά νέες τρίχες και να αναγεννούν τις παλιές.

Πάντως, η δρ Γουένγκ είχε να πει καλά πράγματα για το PP405 της Pelage, μια νέα τοπική θεραπεία για την τριχόπτωση, η οποία φέρεται να έδωσε «φανταστικά» αποτελέσματα στις αρχικές δοκιμές ασφαλείας σε ανθρώπους.

Το φάρμακο λειτουργεί στοχεύοντας τα βλαστοκύτταρα που ήδη ζουν στα τριχοθυλάκια.

Είμαστε πολύ κοντά στη θεραπεία για τη φαλάκρα, λίγη υπομονή!

Από την πλευρά του, ο Ουίλιαμ Λόουρι, συνιδρυτής της Pelage και ειδικός στα βλαστοκύτταρα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, είπε: «Δρουν στην αρχή ενός νέου κύκλου τρίχας για να παράγουν πολύ γρήγορα διαιρούμενα κύτταρα που στη συνέχεια δημιουργούν μια νέα τρίχα και μετά επιστρέφουν σε αδράνεια λίγες μέρες αργότερα».

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στον κόσμο της φαλάκρας — κι αν έχουμε κάτι να κάνουμε όσοι και όσες ζοριζόμαστε με την τριχόπτωση είναι να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι οι νέες θεραπείες να περάσουν όλα τα εργαστηριακά τεστ μέχρι να αρχίσουν να διατίθενται στην αγορά.

Με πληροφορίες από BBC.com