- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Γιατί χάνω τα μαλλιά μου;
Ο δερματολόγος Νικήτας Στρατηγέας απαντάει στις ερωτήσεις μας...
Ποιες είναι οι κύριες αιτίες της τριχόπτωσης στις γυναίκες και ποιες στους άνδρες; Ο πρώτος και ο κύριος λόγος που μια γυναίκα χάνει τα μαλλιά της είναι η έλλειψη σιδήρου. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες χάνουν αίμα και κατά συνέπεια σίδηρο κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσης. Αν λοιπόν αυτός ο χαμένος σίδηρος δεν αναπληρωθεί μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, οδηγεί στην απώλεια μαλλιών. Επίσης οι γυναίκες, ειδικά οι νεαρές, λόγω της επιθυμίας τους να χάσουν βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα κάνουν εξαντλητικές δίαιτες. Έτσι στερούν από τον οργανισμό πολύτιμα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του, όπως ο σίδηρος, του οποίου η έλλειψη οδηγεί στην τριχόπτωση. Άλλοι λόγοι που προκαλούν τριχόπτωση στις γυναίκες είναι τα προβλήματα του θυροειδούς, οι ορμονικές διαταραχές, όπως τα χαμηλά οιστρογόνα ή η εμμηνόπαυση, αλλά και το στρες. Τέλος, μικρά ποσοστά του γυναικείου πληθυσμού εμφανίζουν ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, η οποία είναι κληρονομική και είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες. Στην περίπτωση των ανδρών, η τριχόπτωση οφείλεται κατά κύριο λόγο είτε στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία είτε στο στρες.
Πώς θα καταλάβουμε για ποιο λόγο χάνουμε τα μαλλιά μας; Τι πρέπει να κάνουμε όταν παρατηρήσουμε την απώλειά τους; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς όταν παρατηρήσει ότι έχει απώλεια τριχών είναι μια επίσκεψη στο δερματολόγο. Εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση και αναλόγως με τη διάγνωση θα συμβουλεύσει τον ασθενή για τη θεραπεία που θα ακολουθήσει ή για τους περαιτέρω ελέγχους που πρέπει να κάνει. Για να διαπιστωθεί, για παράδειγμα, ο χαμηλός σίδηρος είναι απαραίτητη η εξέταση αίματος, ενώ στην περίπτωση του θυροειδούς ή των ορμονικών προβλημάτων χρειάζονται σχετικές εξετάσεις και γνωματεύσεις ενδοκρινολόγου και γυναικολόγου αντίστοιχα. Όσο για την ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία διαφαίνεται από τον τρόπο που πέφτουν τα μαλλιά, καθώς παρουσιάζεται έντονη αραίωση στο κέντρο του κεφαλιού. Τέλος, η τριχόπτωση που οφείλεται στο στρες προκύπτει από το αν η ψυχολογία του ασθενούς τη χρονική περίοδο που εμφανίστηκε η αραίωση μαλλιών επηρεάστηκε αρνητικά από δυσάρεστα γεγονότα ή καταστάσεις και φυσικά από την απόκλιση όλων των υπόλοιπων αιτιών.
Πώς αντιμετωπίζουμε την τριχόπτωση; Τι ρόλο παίζουν η διατροφή και τα προϊόντα του εμπορίου; Για να αντιμετωπίσουμε την τριχόπτωση πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που την προκαλούν, δηλαδή την έλλειψη σιδήρου, τη ρύθμιση ορμονικών διαταραχών και προβλημάτων του θυροειδούς, την καταπολέμηση του άγχους κτλ. Φυσικά η περίπτωση της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας είναι δύσκολη, καθώς πρόκειται για γονιδιακό θέμα. Πέραν όμως από αυτές τις εξειδικευμένες λύσεις, ο καθένας μπορεί να φροντίσει για την υγεία των μαλλιών του μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε κρέας, ψάρι, όσπρια, φρούτα και λαχανικά μπορεί να εξασφαλίσει στα μαλλιά πολύτιμα γι’ αυτά συστατικά, όπως η κυστίνη και ο ψευδάργυρος. Όσο για τα προϊόντα του εμπορίου, βασικός τους ρόλος είναι να σταματούν την τριχόπτωση και να δυναμώνουν τις ήδη υπάρχουσες τρίχες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.