Health & Fitness

Το συστατικό της σοκολάτας που μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση - Νέα μελέτη

Οι ερευνητές του King’s College το χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά συναρπαστικό εύρημα»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χημική ουσία της μαύρης σοκολάτας συνδέεται με πιο αργή βιολογική γήρανση, σύμφωνα με νέα μελέτη του King’s College London

Μια χημική ουσία που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στα επίπεδα της θεοβρωμίνης στο αίμα, μιας φυσικής ένωσης που υπάρχει στo φυτό του κακάο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σοκολάτας, συγκρίνοντάς τα με δείκτες βιολογικής γήρανσης. Οι δείκτες αυτοί αντικατοπτρίζουν την υγεία και τη λειτουργική ηλικία του σώματος, όχι τα χρόνια ζωής.

Αν και οι ειδικοί δεν συνιστούν αύξηση της κατανάλωσης σοκολάτας, πιστεύουν ότι τα ευρήματα μπορεί να αποκαλύψουν καθημερινές τροφές που «κρύβουν κλειδιά για μια πιο υγιή και μακρύτερη ζωή».

Η θεοβρωμίνη περιγράφεται ως «σχετικά ανεξερεύνητο φυτοθρεπτικό συστατικό» και έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αν και οι μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένες.

Ερευνητές εντόπισαν «σημαντική συσχέτιση» μεταξύ της θεοβρωμίνης, μιας ένωσης του κακάο, και πιο αργής βιολογικής ηλικίας © Envato

Η ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του King’s College London, περιέλαβε 509 άτομα από τη μελέτη TwinsUK και 1.160 άτομα από τη μελέτη KORA στη Γερμανία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν «σημαντική συσχέτιση» ανάμεσα στα επίπεδα θεοβρωμίνης στο αίμα και πιο αργή βιολογική γήρανση.

Ο Δρ Ράμι Σαάντ, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι πρόκειται για «πολύ συναρπαστικό εύρημα» και ότι το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί ο μηχανισμός πίσω από αυτή τη συσχέτιση και η σχέση μεταξύ διατροφικών μεταβολιτών και επιγενετικής.

Η Τζορντάνα Μπελ, καθηγήτρια επιγενετικής στο King’s College London, πρόσθεσε: «Η μελέτη μας βρίσκει συνδέσεις ανάμεσα σε ένα βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας και το να παραμένουμε νεότεροι για περισσότερο».

Οι ερευνητές εξέτασαν και άλλες ουσίες που βρίσκονται στο κακάο και τον καφέ, αλλά θεωρούν ότι το αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένο για τη θεοβρωμίνη.

Ο Δρ Ρικάρντο Κοστέιρα, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο King’s College London, σημείωσε ότι η μελέτη αναδεικνύει έναν ακόμη μοριακό μηχανισμό μέσω του οποίου φυσικές ενώσεις του κακάο μπορεί να υποστηρίζουν την υγεία.

Η ομάδα εξετάζει τώρα αν η επίδραση στη βιολογική γήρανση είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της θεοβρωμίνης ή αν αλληλεπιδρά με άλλες ουσίες της μαύρης σοκολάτας, όπως οι πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται επίσης σε φρούτα, λαχανικά, τσάι, καφέ και κρασί.

(Με πληροφορίες Independent)