Health & Fitness

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί την 12η συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η καθυστερημένη διάγνωση και η έλλειψη εύκολων διαγνωστικών εργαλείων σε πρώιμο στάδιο δυσχεραίνουν τη θεραπευτική αντιμετώπιση του Καρκίνου του Παγκρέατος

Η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει την ανάγκη για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενίσχυση της έρευνας, για μια από τις πιο επιθετικές και δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου.

Ο Καρκίνος του Παγκρέατος: Μια Παγκόσμια Πρόκληση

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί την 12η συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως, με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους να διαγιγνώσκονται καθημερινά. Παρά τη σχετικά χαμηλή συχνότητά του, κατατάσσεται ανάμεσα στους πιο θανατηφόρους τύπους καρκίνου. Η πρόγνωση παραμένει δύσκολη, καθώς οι περισσότερες διαγνώσεις γίνονται σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που περιορίζει τις θεραπευτικές επιλογές και επηρεάζει σημαντικά τη μακροχρόνια επιβίωση των ασθενών.

Το πάγκρεας είναι ένα σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, που βρίσκεται πίσω από το στομάχι και μπροστά από τη σπονδυλική στήλη. Βοηθάει τον οργανισμό να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει την ενέργεια της τροφής, παράγοντας ορμόνες που ελέγχουν το επίπεδο σακχάρου και ένζυμα για τη διάσπαση της τροφής και την πέψη.

Η καθυστερημένη διάγνωση και η έλλειψη εύκολων διαγνωστικών εργαλείων σε πρώιμο στάδιο δυσχεραίνουν τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί την κύρια προϋπόθεση για την πιθανότητα χειρουργικής θεραπείας, που παραμένει η πιο αποτελεσματική προσέγγιση.

Η αιτία εμφάνισης των περισσότερων περιπτώσεων παγκρεατικού καρκίνου είναι άγνωστη. Στους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παγκρεατικού καρκίνου περιλαμβάνονται: η ηλικία καθώς σε ποσοστό 90% ο παγκρεατικός καρκίνος εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών, η ύπαρξη διαβήτη ή χρόνιας παγκρεατίτιδας.