- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τροφές που μας κάνουν να μυρίζουμε όμορφα
Ναι, η διατροφή επηρεάζει τη φυσική μας οσμή και, τελικά, την ελκυστικότητά μας
Η φυσική μας μυρωδιά είναι αποτέλεσμα των όσων τρώμε: οι τροφές που μας χαρίζουν ελκυστικό φυσικό άρωμα
Καθένας από εμάς έχει μια μοναδική φυσική μυρωδιά, σχεδόν σαν ένα αποτύπωμα.
Όσο και να λατρεύουμε τα αρώματα, η μυρωδιά μας είναι η πιο δυνατή υπογραφή μας και σίγουρα κάτι που δεν αγοράζεται (και δεν πωλείται).
Ορμόνες, γονίδια, διάθεση και υγεία, παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο - και ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε περίοδο έντονου στρες, το σώμα το καταλαβαίνει...και ναι, μυρίζει ανάλογα. Πώς μπορεί όμως το τελευταίο μας γεύμα να μας προδώσει;
Τα φαγητά που επιλέγουμε να καταναλώσουμε συχνά αλλάζουν τη χημεία του σώματος, πιο πολύ απ' ότι νομίζουμε. Ό,τι τρώμε αφήνει το αποτύπωμά του στην αναπνοή μας, στον ιδρώτα μας, ακόμα και στο δέρμα μας. Επιστήμονες έχουν αποδείξει πως ορισμένα τρόφιμα - όπως το σκόρδο, το κόκκινο κρέας και τα λαχανικά με θείο - μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη μυρωδιά μας, κάνοντας μας να μυρίζουμε είτε πιο ευχάριστα... είτε όχι και τόσο.
Πώς το φαγητό αλλάζει τη μυρωδιά μας - Ποίες είναι οι τροφές που θα σε κάνουν να μυρίζεις πιο ωραία
Η επίδραση της τροφής στη μυρωδιά του σώματος γίνεται με δύο τρόπους: μέσω του εντέρου και μέσω του δέρματος. Κατά την πέψη, τα βακτήρια του εντέρου διασπούν τα τρόφιμα, απελευθερώνοντας πτητικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία στο στόμα ή στο σώμα. Παράλληλα, χημικά συστατικά των τροφών περνούν στο αίμα και αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα, όπου αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια του δέρματος δημιουργώντας μια χαρακτηριστική οσμή.
Οι ουσίες που περιέχουν θείο είναι συχνά οι πιο έντονες: το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το μπρόκολο ή τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν τέτοια συστατικά που κάνουν την οσμή πιο δυνατή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα αρνητικά.
Το παράδοξο του σκόρδου
Μπορεί να κάνει την αναπνοή σου λιγότερο… ρομαντική, αλλά η επιστήμη λέει πως το σκόρδο σε κάνει να μυρίζεις πιο ελκυστικά. Ενώ όλοι το γνωρίζουμε ότι το σκόρδο αφήνει έντονη αναπνοή, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα διαπίστωσαν κάτι παράξενο: οι άνδρες που έφαγαν μεγάλες ποσότητες σκόρδου μύριζαν πιο ελκυστικά στις γυναίκες. Σε ένα πείραμα, 42 άνδρες φόρεσαν επιθέματα που απορροφούσαν τον ιδρώτα τους για 12 ώρες. Ορισμένοι είχαν φάει λίγο σκόρδο, άλλοι πολύ, και κάποιοι έπαιρναν συμπληρώματα. Όταν 82 γυναίκες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τη μυρωδιά, εκείνοι που είχαν φάει πολύ σκόρδο θεωρήθηκαν πιο ευχάριστοι και πιο ελκυστικοί.
Ο ερευνητής Jan Havlíček πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου, που πιθανώς κάνουν τον ιδρώτα «υγιέστερο» και λιγότερο δυσάρεστο.
Φρούτα και λαχανικά: το άρωμα της υγείας
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποδεικνύονται μεγάλοι «σύμμαχοι» της φυσικής μας οσμής. Έρευνα του 2017 στην Αυστραλία έδειξε ότι οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά μύριζαν πιο φρουτώδεις, πιο γλυκά και ευχάριστα, ενώ όσοι κατανάλωναν πολλούς υδατάνθρακες είχαν πιο βαριά και λιγότερο ελκυστική οσμή. Επιπλέον, οι άνθρωποι με πιο κίτρινη επιδερμίδα, λόγω των καροτενοειδών (ουσίες που βρίσκονται σε καρότα, κολοκύθες, ντομάτες, παπάγιες), θεωρούνται και πιο ελκυστικοί οπτικά.
Το κρέας, το ψάρι και η μυρωδιά
Μια άλλη μελέτη από το ίδιο πανεπιστήμιο έδειξε ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς κρέας για δύο εβδομάδες είχαν πιο ευχάριστη και πιο ήπια μυρωδιά από εκείνους που κατανάλωναν κρέας. Παρότι το κρέας ήταν σημαντικό στην ανθρώπινη εξέλιξη, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι πρόγονοί μας δεν έτρωγαν καθημερινά τόσο πολύ κρέας όσο σήμερα. Το ψάρι επίσης μπορεί να έχει αυτή την ενοχλητική μυρωδιά όταν είναι ωμό, όμως στο δέρμα ''γράφει'' καλύτερα από το κρέας.
Αλκοόλ, καφές και άλλα
Το αλκοόλ επηρεάζει έντονα τη φυσική οσμή. Όταν ο οργανισμός το μεταβολίζει, παράγει ακεταλδεΰδη, μια τοξική ένωση που δίνει τη χαρακτηριστική «μπαγιάτικη» μυρωδιά. Η καφεΐνη, από την άλλη, διεγείρει τους ιδρωτοποιούς αδένες, ειδικά στις μασχάλες, δημιουργώντας συνθήκες για περισσότερα βακτήρια και επομένως πιο έντονες οσμές. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: σε ένα πείραμα, οι άνδρες που είχαν πιει μπύρα έγιναν πιο ελκυστικοί - αλλά μόνο για τα… κουνούπια!
Νηστεία και ελκυστικότητα
Ακόμη πιο απροσδόκητο ήταν το αποτέλεσμα ενός πειράματος όπου οι γυναίκες που νήστεψαν για 48 ώρες κρίθηκαν ως πιο ελκυστικές με βάση τη μυρωδιά τους, παρότι η αναπνοή τους ήταν χειρότερη. Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν εξήγηση, αλλά το εύρημα δείχνει πόσο περίπλοκο είναι το θέμα.
Και τελικά, το άρωμά σου είναι η πιο δυνατή υπογραφή σου
Η μυρωδιά μας δεν είναι απλώς τυχαία - είναι ένα παράθυρο στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και στην υγεία μας. Κάθε γεύμα, κάθε επιλογή τροφής, αφήνει το αποτύπωμά της στο σώμα μας και στον τρόπο που μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Το σκόρδο μπορεί να σε κάνει πιο σαγηνευτικό, τα φρούτα και τα λαχανικά να προσθέσουν φρεσκάδα, ενώ η υπερβολική κατανάλωση κρέατος ή αλκοόλ μπορεί να μειώσει την ελκυστικότητά σου.
Το μυστικό, λοιπόν, δεν κρύβεται μόνο στα αρώματα που φοράμε, αλλά στον τρόπο που φροντίζουμε τον οργανισμό μας από μέσα προς τα έξω. Μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη φυσική σου μυρωδιά πιο δελεαστική, υγιή και ελκυστική. Και αυτό το “άρωμα” δεν αγοράζεται - είναι μοναδικό, προσωπικό και απόλυτα δικό σου.
Με πληροφορίες από: BBC