Health & Fitness

Πώς μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας έως και 24%

Τι δείχνει νέα μελέτη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μελέτη: Τροφές πλούσιες σε κάλιο συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο – όπως το αβοκάντο, οι μπανάνες και το σπανάκι – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, νοσηλείας και θανάτου έως και κατά 24%, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση του αλατιού στη διατροφή είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς. Το κάλιο λειτουργεί βοηθητικά, καθώς αυξάνει την αποβολή νατρίου από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Δανία και περιέλαβε 1.200 καρδιοπαθείς με εμφυτεύσιμο απινιδωτή. Οι μισοί από αυτούς έλαβαν διατροφικές οδηγίες για την αύξηση της πρόσληψης καλίου μέσω φυσικών τροφών. Οι τροφές που προτάθηκαν περιλάμβαναν λαχανικά όπως παντζάρια, λάχανο και ραπανάκια, τα οποία είναι πλούσια σε κάλιο αλλά χαμηλά σε νάτριο. Αν και το κρέας περιέχει κάλιο, δεν προτάθηκε λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νάτριο, που αναιρεί τα οφέλη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο στη Μαδρίτη, έδειξαν ότι η διατροφική αύξηση των επιπέδων καλίου στο αίμα σχετίστηκε με σημαντική μείωση (24%) στον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών, νοσηλείας ή και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Henning Bundgaard, επεσήμανε πως η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει απομακρυνθεί από τη φυσική ισορροπία καλίου-νατρίου που υπήρχε στο παρελθόν, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών.

Ειδικοί σε θέματα διατροφής τόνισαν ότι, πέρα από τη μείωση του αλατιού, η αύξηση καλίου μέσω της διατροφής είναι εξίσου κρίσιμη για την πρόληψη εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων. Πολλοί έφηβοι και ενήλικες παρουσιάζουν ανεπάρκεια καλίου, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την πίεση και τη μυϊκή λειτουργία. Τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν να αποφεύγεται η λήψη συμπληρωμάτων καλίου χωρίς ιατρική καθοδήγηση, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την καρδιά.

Πηγή: Guardian