- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θαλάσσια σπορ, η λύση στα ΩΡΛ προβλήματα
Οι ωτίτιδες και τι πρέπει να κάνουμε για να περάσουμε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι
Θάλασσα και υγεία: Η Ανατολή Παταρίδου, Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός, μιλάει για τις καλοκαιρίνες ωτίτιδες και πώς θα τις αποφύγουμε
Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Ιουνίου και όπως διαφαίνεται θα έχουμε ένα ζεστό καλοκαίρι, με τις κοντινές παραλίες να γίνονται ο απόλυτος προορισμός για όλες τις ηλικίες, μέχρι να αρχίσουν οι κανονικές διακοπές για τους περισσότερους. Βουτιές για λίγη δροσιά, κολύμπι, παιχνίδια και θαλάσσια σπορ για διασκέδαση και άσκηση βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των λουόμενων. Τα πλεονεκτήματα της επαφής με το υγρό στοιχείο και η ένταση που προσφέρουν στον οργανισμό δίνουν την αίσθηση της ανεμελιάς, της ξεγνοιασιάς και της αναζωογόνησης. Η θετική επίδραση των θαλάσσιων σπορ στην ψυχική μας υγεία είναι αναμφισβήτητη, καθώς διώχνουν το στρες και τις αρνητικές σκέψεις και μας γεμίζουν όμορφες εικόνες.
Τα οφέλη της άσκησης στη θάλασσα για την υγεία είναι πολλά και γνωστά. Πολύ καλή φυσική κατάσταση και ευεξία. Ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα, έχει ευεργετικά αποτελέσματα.
Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι στην ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, πολύποδες, αποφρακτική άπνοια, καθώς και κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα.
Η ενασχόληση με τα θαλάσσια σπορ μπορεί να μας προσφέρει πολύ περισσότερα, καθώς συνδυάζει την άθληση και την επαφή με το υδάτινο στοιχείο, γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και προάγει την ψυχική μας υγεία, λόγω της άμεσης επαφής με τη φύση, όπως αναφέρει η κ. Ανατολή Παταρίδου Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός Κεφαλής - Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.
Επιπλέον κατά τη διάρκεια της κολύμβησης γίνονται και οι πιο φυσικές ρινικές πλύσεις, που θεραπεύουν χρόνια προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού ή τα κρατάνε σε ένα σταθερό επίπεδο, χωρίς επιπλοκές και έντονα συμπτώματα. Βέβαια το καλοκαίρι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς «ακμάζουν» οι ωτίτιδες.
Η υγρασία στην περιοχή των αυτιών είναι «σύμμαχος» της ωτίτιδας
Η υγρασία στα αυτιά θα μας δημιουργήσει ένα αίσθημα βάρους και ίσως να μας αναγκάσει να τα πειράξουμε, είτε με το δάχτυλο είτε με την μπατονέτα. Τότε θα γίνει ο τραυματισμός και θα προκύψει η φοβερή καλοκαιρινή ωτίτιδα, με το πρησμένο αυτί, με υγρά πράσινα και κίτρινα που τρέχουν και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πρησμένους λεμφαδένες και πυρετό. Αυτό δε, αν συνοδεύεται και από βύσμα κυψελίδας το οποίο δεν καθαρίστηκε έγκαιρα και σωστά με τη χρήση μικροσκοπίου, τότε οι πιθανότητες να πάθουμε εξωτερική ωτίτιδα αυξάνονται τραγικά, όπως και αν αφήνουμε βρεγμένα τα μακριά μαλλιά μας τα οποία στάζουν νερό στα αυτιά.
Εκτός από τα αυτιά, και η μύτη μπορεί να ταλαιπωρηθεί το καλοκαίρι, κυρίως αν κολυμπάμε σε πισίνα, και να προκύψουν επιμολύνσεις, που οδηγούν σε πυώδη ρινίτιδα ή ακόμη και σε ιγμορίτιδες.
Αν όλα αυτά εκδηλωθούν σε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από αλλεργίες, έχουν στραβό διάφραγμα, πολύποδες ή στα παιδιά με κρεατάκια και υπερτροφικές αμυγδαλές ή και αλλεργική ρινίτιδα, τότε η ταλαιπωρία τους μπορεί να τραβήξει όλο το καλοκαίρι, τονίζει η ειδικός και συμβουλεύει: Να γίνεται καθαρισμός των αυτιών κάθε Μάιο, ώστε να αποφεύγονται τυχόν επιμολύνσεις και μάλιστα, όσοι συνηθίζουν να κάνουν μακροβούτια, καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα, χρειάζονται μια πιο εξειδικευμένη εξέταση, για να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι είναι εντάξει το ρινικό διάφραγμα και ότι δεν είναι φραγμένη η λεγόμενη ευσταχιανή σάλπιγγα. Ακόμα προσέχουμε πώς καθαρίζομε τα αυτιά μας, δεν τα ξύνουμε με οτιδήποτε, δεν τα τραυματίζουμε. Επίσης προσοχή πρέπει να επιδείξουμε όταν λουζόμαστε – το αυτί δεν θέλει λούσιμο, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να κάνει φλεγμονές, από διαταραχή του pH.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ξεκούραση και αναζωογόνηση, από ανανέωση και δημιουργική έκφραση και τα θαλάσσια σπορ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για δυνατό σώμα και πνεύμα, καθώς, όπως είχε πει και ο Ιπποκράτης, «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.