- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Καρκίνος εντέρου: Η έκθεση σε τοξίνες κατά την παιδική ηλικία «μπορεί» να ευθύνεται για την αύξηση
Tι αναφέρει νέα έρευνα

Καρκίνος εντέρου: Η έκθεση σε τοξίνες κατά την παιδική ηλικία «μπορεί» να ευθύνεται για την αύξηση στους νεότερους
Η έκθεση κατά την παιδική ηλικία σε μια τοξίνη που παράγεται από βακτήρια στο έντερο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών σε όλο τον κόσμο, λένε οι ερευνητές.
Χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στην Ευρώπη και την Ωκεανία, έχουν παρατηρήσει αύξηση των νεαρών ενηλίκων με καρκίνο του εντέρου τις τελευταίες δεκαετίες, με μερικές από τις πιο απότομες αυξήσεις να αναφέρονται στην Αγγλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Πουέρτο Ρίκο και τη Χιλή.
Οι γιατροί έχουν επισημάνει την αλματώδη αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, το ευρέως διαδεδομένο πρόχειρο φαγητό και τη σωματική αδράνεια ως πιθανούς παράγοντες της νόσου, αλλά η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μπορεί να εμπλέκονται επιβλαβή στελέχη του κοινού εντερικού μικροβίου E coli.
Ο καθηγητής Ludmil Alexandrov από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας του μικροβίου του coli: «Πιστεύουμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι μια μόλυνση στην πρώιμη ζωή που στη συνέχεια αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου στο μέλλον.
Σε μια προσπάθεια να κατανοήσει την τάση αυτή, μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανέλυσε το DNA από 981 όγκους του παχέος εντέρου από ασθενείς σε 11 χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Η πλειονότητα των όγκων προερχόταν από ηλικιωμένους, αλλά 132 ήταν καρκίνοι του εντέρου σε πρώιμη ηλικία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι χαρακτηριστικές γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούνται από την κολοβακτίνη, μια τοξίνη που εκκρίνεται από ορισμένα επιβλαβή στελέχη του E coli, ήταν υπερτριπλάσιες σε όγκους που αφαιρέθηκαν από ασθενείς κάτω των 40 ετών από ό,τι σε εκείνους που προέρχονταν από ασθενείς άνω των 70 ετών. Οι ίδιες χαρακτηριστικές μεταλλάξεις ήταν επίσης πιο συχνές στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του εντέρου σε πρώιμη έναρξη, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κολιβακτίνη οδηγεί σε καρκίνο του εντέρου, αλλά αν εμπλέκονται επιβλαβή στελέχη E coli, εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το πώς προέκυψαν, πώς εκτίθενται τα παιδιά και αν οι παρεμβάσεις, όπως τα προβιοτικά, μπορούν να αντικαταστήσουν τα επιζήμια μικρόβια.
Σύμφωνα με το Cancer Research UK, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα στο πλαίσιο της σύμπραξης Cancer Grand Challenges, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους του εντέρου μπορούν να προληφθούν, με το ένα τέταρτο να συνδέεται με την κατανάλωση πολύ λίγων φυτικών ινών, το 13% με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, το 11% με την παχυσαρκία και το 6% με το αλκοόλ. Ένα επιπλέον 5% αποδίδεται στην αδράνεια.
Με πληροφορίες από Guardian