Health & Fitness

Gilead Sciences: Απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες

Προβλεψιμότητα στη φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα – Από τους αριθμούς στη γνώση

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 953
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Gilead: Απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες

Gilead Sciences: Ο Σάββας Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου & EDM, μιλάει για την ελλιπή χρηματοδότηση της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε πει ότι «δεν υπάρχει τίποτε πιο δύσκολο, και άρα πιο πολύτιμο, από την ικανότητα να αποφασίζεις». Αλλά πώς μπορεί κανείς να λάβει σωστές αποφάσεις χωρίς να διαθέτει επαρκή γνώση των δεδομένων; Ο Πλάτωνας είχε τονίσει ότι «μια καλή απόφαση βασίζεται στη γνώση, όχι στους αριθμούς», επισημαίνοντας πως οι αριθμοί από μόνοι τους δεν αρκούν – χρειάζεται και η σωστή ερμηνεία τους.

Αν εξετάσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι διαβάζουμε σωστά τα δεδομένα για να λαμβάνουμε ορθές αποφάσεις;

Σάββας Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής Gilead Sciences Ελλάδας, Κύπρου & EDM
Σάββας Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής Gilead Sciences Ελλάδας, Κύπρου & EDM

Το ερώτημα θέτει ο κ. Σάββας Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής Gilead Sciences Ελλάδας, Κύπρου & EDM και συνεχίζει:

Η ελληνική φαρμακευτική αγορά αναπτύσσεται σταθερά, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, λόγω της εξέλιξης της φαρμακευτικής επιστήμης και των αυξημένων αναγκών υγείας του πληθυσμού. Όμως, σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό ζήτημα: η χρηματοδότηση της φαρμακευτικής καινοτομίας καθορίζεται από αριθμούς που δεν λαμβάνουν υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες και τις πραγματικές συνθήκες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα έχει καθοριστεί με βάση δεδομένα που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση μιας δεκαετίας πριν, χωρίς να έχει προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες. Ως αποτέλεσμα, το υπερβάλλον ποσό καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω υποχρεωτικών επιστροφών, οι οποίες φτάνουν το 75-80% της συνολικής δαπάνης. Αυτό το βάρος πλήττει κυρίως τα καινοτόμα φάρμακα, κάνοντας δυσκολότερη τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά και καθυστερώντας την πρόσβαση των ασθενών σε σημαντικές θεραπείες.

Επιπλέον, οι αριθμοί που καθορίζουν τις οικονομικές υποχρεώσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας ανακοινώνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό δημιουργεί προβλήματα προβλεψιμότητας, καθιστώντας δύσκολες τις στρατηγικές των εταιρειών και επηρεάζοντας αρνητικά τη συνέχιση επενδύσεων και την εισαγωγή νέων φαρμάκων στη χώρα. Η προβλεψιμότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση για ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Το υπουργείο Υγείας έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ανακοινώνοντας έγκαιρα τον ετήσιο προϋπολογισμό φαρμάκου. Ωστόσο, η αργοπορία στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων στα διαφορετικά κανάλια διάθεσης των φαρμάκων δημιουργεί αβεβαιότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις των εταιρειών λαμβάνονται με βάση ελλιπή δεδομένα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως καθυστερήσεις στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων ή ακόμη και αποσύρσεις θεραπειών από την αγορά. 

Για να διαμορφωθεί μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική, είναι κρίσιμο να μη λαμβάνονται αποφάσεις μόνο με βάση τους αριθμούς, αλλά να εξετάζονται και οι παράγοντες που τις διαμορφώνουν. Η υιοθέτηση μιας πιο διαφανούς και τεκμηριωμένης προσέγγισης μπορεί να διασφαλίσει τόσο τη σταθερότητα στην αγορά φαρμάκου όσο και τη διαρκή πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Μόνο έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να εναρμονιστεί με τις διεθνείς πρακτικές και να προσφέρει στους πολίτες της τα οφέλη της σύγχρονης φαρμακευτικής επιστήμης χωρίς καθυστερήσεις και ανισότητες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαριχουάνα
Η χρήση μαριχουάνας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό - Τι δείχνει νέα μελέτη

Στοιχεία από περισσότερους από 200 εκατομμύρια ενήλικες καταδεικνύουν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ χρήσης κάνναβης και καρδιαγγειακών επεισοδίων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.