- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας


Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου - Τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας
Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Mass General Brigham που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gut Microbes».
Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο αμερικανικές προοπτικές μελέτες κοόρτης, που παρακολούθησαν περισσότερες από 100.000 γυναίκες νοσηλεύτριες και 51.000 άνδρες επαγγελματίες υγείας, αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν για χρόνια απαντώντας σε επαναλαμβανόμενα ερωτηματολόγια σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής και ασθένειες. Επίσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν δείγματα ιστών για τους συμμετέχοντες με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές εντόπισαν 3.079 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ σε 1.121 περιπτώσεις υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα στο βακτήριο Bifidobacterium. Το 31% των περιπτώσεων αυτών ήταν θετικές στο βακτήριο αυτό και το 69% αρνητικές. Σημειώνεται ότι το Bifidobacterium είναι μεταξύ των σημαντικών προβιοτικών βακτηριακών στελεχών στο γιαούρτι και η κλινική σημασία της αφθονίας του στον ιστό του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν έχει χαρακτηριστεί πλήρως. Όπως σημειώνεται στη μελέτη, θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την εξασθενημένη λειτουργία του εντέρου.
Οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας κατανάλωσης γιαουρτιού και της συνολικής επίπτωσης στον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά είδαν μια συσχέτιση σε όγκους θετικούς στο Bifidobacterium με 20% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα. Αυτό το μικρότερο ποσοστό οφείλεται στη χαμηλότερη επίπτωση του θετικού στο Bifidobacterium εγγύς καρκίνου του παχέος εντέρου, ενός τύπου καρκίνου του παχέος εντέρου που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η μακροχρόνια πρόσληψη γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγγύς καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της διατήρησης μιας ισορροπημένης εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί να συμβάλει στον αποκλεισμό επιβλαβών μικροβίων. Ωστόσο, σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξαχθεί ένα οριστικό συμπέρασμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε μεγάλη άνοδο οι συνδεόμενοι καρκίνοι
Εξάψεις, ποιότητα ύπνου, οστική υγεία
Οι επιπτώσεις του καπνίσματος, της μειωμένης σωματικής άσκησης, της ανθυγιεινής διατροφής
Πώς θα κλείσετε ραντεβού - Αναλυτικά το πρόγραμμα
Σε ποιους γιατρούς και πότε θα πρέπει να απευθυνθούμε
Υποβοηθούμενη διάγνωση από υπολογιστή
Υπάρχουν τρία τρόφιμα που θα κρατήσουν την αναπνοή σας δροσερή και... αξιοπρεπή
Απαραίτητα άμεσα μέτρα δημόσιας υγείας
Οι συνέπειες για την υγεία των παιδιών
Τι έχει συμβεί με τα μαλλιά μας τα τελευταία χρόνια και κυριολεκτικά μας μένουν στο χέρι
Αφορά ενήλικους ασθενείς με μη εγχειρήσιμη ή προχωρημένη νόσο
Φυτικής προέλευσης θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος
Πότε καθιερώθηκε - Πώς επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία
Στο Tik Tok οι influencers ορκίζονται στην αποτελεσματικότητά του - Η επιστήμη συμφωνεί
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας
Ένα ενοχλητικό σύμπτωμα με ποικίλες αιτίες
Εκατομμύρια βακτήρια συσσωρεύονται καθημερινά - Τι λένε οι επιστήμονες
Εάν τα επεισόδια στον ύπνο είναι καθημερινά, η αιτία θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα
Αναπτύσσεται στους μισούς άνδρες 50 έως 60 ετών
Ορισμένες απλές προσαρμογές που μπορεί να τα αλλάξουν όλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.