- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
Μεσογειακή διατροφή: Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2;
Τα συμπεράσματα ανασκόπησης από 6 μελέτες παρατήρησης
Η διατροφή από μόνη της δεν καθορίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η COVID-19 σε ένα άτομο
Στο έγκριτο διεθνές περιοδικό PLoSONE μόλις δημοσιεύτηκε συστηματική ανασκόπηση που αφορά τη σχέση της προσήλωσης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως προς τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της COVID-19. Όπως αναφέρουν η Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με αυξημένη επιβίωση, με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Επίσης, μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και ιογενών λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα.
Για αυτήν την ανασκόπηση, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 6 προηγούμενες μελέτες παρατήρησης που ανέφεραν συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου νόσησης από COVID-19, των συμπτωμάτων ή της σοβαρότητας, για συνολικό μέγεθος συμμετεχόντων άνω των 55.000 ατόμων. Παρά την προηγούμενη εμβολιαστική κάλυψη και τα προληπτικά μέτρα, πολλαπλά κύματα νόσησης από COVID-19 συνεχίζουν να αναφέρονται παγκοσμίως. Στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες πάνω από 40 αθλητές βρέθηκαν θετικοί στον ιό, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη απειλή. Επιπλέον, τα αυξανόμενα στοιχεία επαναμόλυνσης, ακόμη και πολλαπλές επαναμολύνσεις σε ένα άτομο, προκαλούν ανησυχία, όπως και το μακροχρόνια COVID-19.
Με την καταγραφή των στατιστικών αποτελεσμάτων των μελετών φάνηκε ότι υπήρχαν σταθερά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματολογίας COVID-19 για όσους ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, υποδηλώνοντας ότι η υψηλή τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να παρέχει κάποια προστασία έναντι της νόσησης από την COVID-19. Παρόλα αυτά, αυτή η ανασκόπηση, η οποία διεξήχθη ποιοτικά, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ακριβή έκταση της μείωσης, διότι τα ευρήματά ήταν ασαφή ως προς το μέγεθος και τον μηχανισμό που η μεσογειακή διατροφή είχε θετική επίδραση στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της COVID-19.
Η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ανοσίας είναι αλληλένδετη και πολύπλοκη. Το όφελος της μεσογειακής διατροφής για την προστασία από την COVID-19 φαίνεται να προέρχεται από τη συνεργική δράση κάθε συστατικού. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά για την ανοσοτροποποιητική και αντιφλεγμονώδη δράση τους. Η Μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και συνδέεται με ανοσοτροποποίηση και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, ενώ η φλεγμονή είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες της COVID-19. Επιπρόσθετα, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών προάγει την εύρυθμη λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η COVID-19 είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού και ενώ η διατροφή μπορεί να έχει κάποια επίδραση στα αποτελέσματα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποτραπεί η εμφάνιση της νόσησης εξαρχής. Η χρήση αναπνευστικών προφυλάξεων, όπως καλά τοποθετημένες μάσκες N95, θα βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης από την COVID-19. Ακόμη και αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και των αποτελεσμάτων της COVID, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σχέση αιτίου και αποτελέσματος.
Η καλύτερη ποιότητα των διατροφικών προτύπων (όπως η Μεσογειακή διατροφή) και ο τρόπος ζωής φαίνεται να σχετίζονται αντιστρόφως, από την μελέτη αυτή, με τον κίνδυνο νόσησης από την COVID-19, την ανάρρωση, τη διάρκεια και/ή τη σοβαρότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή από μόνη της δεν καθορίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η COVID-19 σε ένα άτομο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η τρέχουσα κατάσταση υγείας και οι συννοσηρότητες, η γενετική προδιάθεση, το επίπεδο έκθεσης στον ιό, η ηλικία, η μεταβολική λειτουργία και το περιβάλλον.
Η παγκόσμια υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής, εκτός από ένα υγιεινό πρότυπο, βοηθά και στην κατανάλωση και εξαγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς μας τομέα. Τα ευρήματα σχετικά με την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της COVID-19 ήταν κατά αρχήν ενθαρρυντικά, και επομένως η συσχέτιση αυτή είναι σημαντικό να μελετηθεί σε μεγαλύτερους αριθμητικά πληθυσμούς για τη διεξαγωγή πιο αναλυτικών συμπερασμάτων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρκίνος, αυτοάνοσα, παχυσαρκία, κατάθλιψη, καρδιαγγειακά... Πού οφείλονται;
Απλοποιούνται διαδικασίες που αποτέλεσαν αντικείμενο ταλαιπωρίας επί σειρά δεκαετιών
Γνωρίζοντας το manual του οργανισμού μας
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ πρέπει να συνεχίσουν να ευαισθητοποιούν τον κόσμο
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον παθολόγο-πρόεδρο των SOS γιατρών Γιώργο Θεοχάρη
Άτομα που βίωσαν την κόλαση του βιασμού, κάποτε περιγράφουν κάτι που μοιάζει με προδοσία του σώματος, αλλά δεν είναι: η sex therapist Ειρήνη Χειρδάρη εξηγεί
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή σημειώνονται απότομες αλλαγές του καιρού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται και τα πρώτα «κύματα» ιώσεων
Αποκαθιστά την αρχιτεκτονική του δέρματος και των υποκείμενων ιστών
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν
Λαμπροί ιατροί και επιστήμονες βρίσκονται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων
O Δρ. Σταύρος Δ. Μπουρτζινάκος μας απαντά
O Βασίλειος Κουλουκίδης, Ακοοπροθετιστής – Μηχ. Βιοιατρικής Τεχνολογίας, εξηγεί
Οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται, αλλά ούτε και να εφησυχάζουν, τονίζει ο Δρ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Ο επανορθωτικός πλαστικός χειρουργός Μιλτιάδης Λάγιος μας εξηγεί τη διαδικασία
Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για ψυχικές ασθένειες, δεν είναι δημοφιλές θέμα
Η ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος Αργυρώ Παναγιωτάκου μας εξηγεί
Η Μαίρη Ζαφειροπούλου μας συστήνει τον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας της ορθοδοντικής
Ο Γεώργιος Σακοράφας, M.D., Ph.D., Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών, μας εξηγεί
Για τις δημοφιλέστερες παρεμβάσεις μας μιλάει ο πλαστικός χειρουργός, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Η Έλενα Τσόλη, CEO της Venus Medicine, μας εξηγεί τη φιλοσοφία της βελτίωσης της εικόνας μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.