Health & Fitness

Παχυσαρκία: Πρόληψη και θεραπεία

Δεν θεραπεύουμε τα κιλά, αλλά τη νόσο της παχυσαρκίας

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 917
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρόληψη και θεραπεία της παχυσαρκίας
Πρόληψη και θεραπεία της παχυσαρκίας © i yunmai/Unsplash

Παχυσαρκία: Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, μας αναλύει ποια θα πρέπει να είναι η σωστή αντιμετώπιση

Η παχυσαρκία για πολλούς θεωρείται ως ένα αισθητικό πρόβλημα. Ακόμα χειροτέρα υπάρχει η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι με παχυσαρκία φταίνε που τρώνε. Δεν αναγνωρίζεται από όλους ως πάθηση. Ως εκ τούτου οι ασθενείς διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια και οι επιστήμονες υγείας να προσφέρουν θεραπεία.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει διπλή υπόσταση, την πρόληψη και τη θεραπεία. Για θεραπεία μιλάμε όταν υπάρχουν εγκατεστημένες επιπλοκές (σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, λιπώδες διήθηση ήπατος, οστεοαρθρίτιδα, σύνδρομό υπνικής άπνοιας, υπογονιμότητα κ.λπ.), αλλιώς πρόκειται για πρόληψη.

Η θεραπευτική προσέγγιση της παχυσαρκίας εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς ακριβώς όπως θα γινόταν και με μια άλλη νόσο όπως π.χ. την αρτηριακή υπέρταση. Ένας ασθενής με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση αρχικά θα αντιμετωπιστεί με συστάσεις αλλαγής της διατροφής και περισσότερη άσκηση. Αν δεν μειωθεί η πίεση με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός θα συστήσει φαρμακευτική αγωγή. Αν το αρχικό φάρμακο δεν καταφέρει να ρυθμίσει την πίεση, θα γίνει αλλαγή ή θα προστεθεί και δεύτερο σκεύασμα. Σε έναν ασθενή με υψηλή αύξηση της αρτηριακής πίεσης ο γιατρός θα χορηγήσει εξ αρχής φαρμακευτική αγωγή συγχρόνως με τις αλλαγές στη δίαιτα.

Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος

Σε περιπτώσεις που θα αποδειχτεί ότι η υπέρταση είναι αποτέλεσμα ενδοκρινικής διαταραχής (αδένωμα επινεφριδίων) θα συστηθεί χειρουργική αντιμετώπιση (αφαίρεση αδενώματος). Με την ίδια ακριβώς λογική αντιμετωπίζουμε και έναν ασθενή με παχυσαρκία (σχήμα 1). Ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) και αν έχει επιπλοκές ή όχι. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να ξεκινήσουμε φαρμακοθεραπεία.

Τα αποτελέσματα διαφέρουν όχι μόνο ανάλογα με το σκεύασμα, αλλά και ανάλογα με τον άνθρωπο. Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη νόσος που σημαίνει ότι δίνοντας το ίδιο φάρμακο ένας ασθενής ίσως χάσει περισσότερα κιλά και κάποιος άλλος λιγότερα. Ο θεραπευτικός μας στόχος είναι η καλή υγεία και αυτό συνεπάγεται ότι είναι διαφορετικός για κάθε ασθενή. Δεν θεραπεύουμε τα κιλά, αλλά τη νόσο της παχυσαρκίας.

Info
Αργυρώ Παναγιωτάκου
endokrinologos-glyfada.gr
Δημ. Γούναρη 119, Γλυφάδα 165 61
Τηλ: 2109613464
Email  info@endokrinologos-glyfada.grgrendocrinepraxis@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.