Health & Fitness

Απελευθερώνοντας τη δύναμη της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού

Τα στοιχεία από μελέτες που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της GSK

Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλματώδης ανάπτυξη στην παραγωγή καινοτόμων εμβολίων αναμένεται τα επόμενα χρόνια

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, κατά τη διεξαγωγή της διεθνούς δημοσιογραφικής εκδήλωσης της GSK παρουσιάστηκαν ευρήματα μελετών σχετικά με την πρόληψη και τον εμβολιασμό, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προτεραιότητα των υγειονομικών συστημάτων πρέπει να αποτελέσει η ανοσοποίηση ενηλίκων ως πρότυπο περίθαλψης σε έναν κόσμο που γηράσκει, καθώς μόνο έτσι θα προληφθούν  λοιμώδη νοσήματα, αλλά και η επανεμφάνιση παλιών ξεχασμένων ασθενειών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη διεθνή δημοσιογραφική εκδήλωση με τίτλο «Απελευθερώνοντας τη δύναμη της πρόληψης: Καθιστώντας την ανοσοποίηση ενηλίκων ως πρότυπο περίθαλψης σε έναν κόσμο που γηράσκει», ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικό εργαλείο της δημόσιας υγείας που σώζει ζωές και συμβάλλει στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, μειώνοντας την επιβάρυνση των συνεπειών των μεταδοτικών ασθενειών, αλλά και της χρήσης αντιβιοτικών.

Εκτός όμως από τα γενικά συμπεράσματα της δημοσιογραφικής εκδήλωσης, αξίζει να σημειώσουμε και αρκετά από τα ευρήματα που αναλύθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Ένα νούμερο που θα προκαλέσει αίσθηση είναι πως το 77% των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπανούν λιγότερο από το 0,5% του προϋπολογισμού της Υγείας για τον εμβολιασμό, παρά την υψηλή απόδοση που εξασφαλίζεται, λαμβάνοντας υπόψη για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε εμβολιασμό ενηλίκων άνω των 50 ετών, αποφέρει πάνω από 4 ευρώ σε οικονομικό όφελος χάρη στη μείωση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με τους ομιλητές οι απώλειες παραγωγικότητας από νοσήματα που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό σε άτομα 50 - 64 ετών στις 20 πλουσιότερες χώρες (G20) ανέρχονται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως καθώς η επίπτωση είναι μεγαλύτερη στους πιο ηλικιωμένους, ενώ ως παράδειγμα τέθηκε η περίπτωση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), αναφέροντας πως νοσηλεύονται ετησίως περίπου 330.000 άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Συνοψίζοντας οι ομιλητές τόνισαν τα εμβόλια επηρεάζουν θετικά την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων και πρέπει να αυξηθεί η πρόσβαση και η χρηματοδότησή τους σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Στον επίλογο της εκδήλωσης έγινε αναφορά στη διοργανώτρια εταιρεία της δημοσιογραφικής εκδήλωσης λέγοντας πως η GSK έχει ιστορία 140 ετών στα εμβόλια και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων για προστασία των ανθρώπων σε όλα τα στάδια της ζωής τους.

Σε φάση ανάπτυξης βρίσκονται 19 εμβόλια, τα οποία αφορούν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, όπως mRNA και ανοσοενισχυτικά και πως τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δούμε αλματώδη ανάπτυξη στην παραγωγή καινοτόμων εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού.