Health & Fitness

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να διατηρήσετε ψυχική υγεία και ηρεμία 

Μερικές πρακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε και που σίγουρα θα σας βοηθήσουν

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε πρόσφατη μεγάλη πανελλαδική έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε πως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες όλων των ηλικιών και ειδικά των νέων, είναι η ανάγκη για ψυχική υγεία και ηρεμία. Γι’ αυτό, θα μοιραστώ σήμερα μερικές πρακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε, και που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ψυχική υγεία και ηρεμία.

  1. Ξεκινήστε να χτίζετε Ψυχική Ανθεκτικότητα. Ένας τρόπος για να είστε ήρεμοι είναι να αποκτήσετε εκείνα τα ψυχικά κουράγια που σας επιτρέπουν να αντιμετωπίζετε με επιτυχία τις συνεχείς προκλήσεις της ζωής χωρίς να φοβάστε. Αυτό που σας ταράζει είναι οι προσδοκίες σας ότι όλα θα σας έρχονται στρωτά, όλοι θα σας φέρονται όπως εσείς περιμένετε, και δεν θα σας τυχαίνουν απρόβλεπτες αναποδιές.  Όμως, στη ζωή δεν είναι πάντα καλοκαίρι, και κάθε φορά που ξεπερνάτε μια αντιξοότητα θα βγαίνετε μέσα από αυτή πιο σοφοί, πιο δυνατοί.
  2. Φροντίστε καθημερινά την σωματική σας υγεία και ευεξία: ισορροπημένη διατροφή που σας δίνει ενέργεια, 2.5 λίτρα νερό για καλή ενυδάτωση, συστηματική σωματική εξάσκηση με τρόπους που σας ενδυναμώνουν χωρίς να σας φτάνουν σε κόπωση, και καλός ύπνος είναι απαραίτητα για να νιώθετε σωματικά καλά. Και όταν αισθάνεστε σωματική ευεξία, έχετε και καλή ψυχολογία.
  3. Εξασκηθείτε σε τεχνικές διαχείρισης του άγχους. Δυο εξαιρετικές πρακτικές είναι οι ασκήσεις αναπνοής και ο διαλογισμός. Όταν νιώσετε άγχος ή ανησυχία, σταματήστε λίγο και πάρτε μερικές βαθιές, διαφραγματικές αναπνοές, κρατώντας ενδιάμεσα τον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, κάντε καθημερινά δέκα λεπτά διαλογισμό με ησυχία του μυαλού και επικέντρωση στην αναπνοή σας, είναι μια πρακτική που θα σας βοηθήσει πάρα πολύ στο να διατηρείτε διαύγεια και ηρεμία.
  4. Μειώστε τον αρνητικό εσωτερικό διάλογο. Ειδικά στον δυτικό κόσμο, οι γρήγοροι ρυθμοί, η υπερβολική έκθεση στα μίντια και στα σόσιαλ και η υπεραπαίτηση για μια ανέφικτη τελειότητα έχουν κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να νιώθουν λίγοι και να στερούνται τη χαρά της ζωής. Αναθεωρείστε τα πρότυπα που έχετε βάλει για να είστε ευτυχισμένοι, μειώστε την αρνητική εσωτερική κριτική, και ξεκινήστε να συμφιλιώνεστε με την δική σας αλήθεια και τις αξίες σας. 
  5. Διατηρείστε καλές σχέσεις με τους κοντινούς σας ανθρώπους. Η σύνδεση και η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητη στον άνθρωπο γιατί καλύπτει την βασική ανάγκη του ανήκειν και της αγάπης. Φροντίστε να βρίσκεστε με ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν και περάστε τακτικά χρόνο μαζί τους, καθώς αυτό τροφοδοτεί την ψυχή και σας δίνει χαρά.
  6. Αν χρειαστεί, αναζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού. Αν συστηματικά και για πολύ καιρό δυσκολεύεστε να νιώσετε ψυχική υγεία και ηρεμία, απευθυνθείτε σ’ έναν ψυχοθεραπευτή και φροντίστε την ψυχή σας όπως θα φροντίζατε και το σώμα σας. 

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ