Health & Fitness

Ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία αποτέλεσε επανάσταση στον τομέα της χειρουργικής διόρθωσης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Ρομποτική χειρουργική κηλών κοιλιακού τοιχώματος: Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS (Metropolitan General)

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μία την πιο σύγχρονη εξέλιξη στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας επιτρέπει να αντιμετωπιστεί με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα ακόμη και η πιο σύνθετη μορφή κήλης, προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες στον εξειδικευμένο χειρουργό.

Τι είναι η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος;

Η κήλη είναι μία ευρέως γνωστή παθολογική κατάσταση, λόγω της συχνότητας εμφάνισής της. Εμφανίζεται όταν κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο προβάλλει διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος, μέσω ενός αδύναμου σημείου του. Η προβολή αυτή γίνεται εμφανής λόγω της χαρακτηριστικής διόγκωσης που εμφανίζεται στο δέρμα (εξόγκωμα). Η εμφάνιση της κήλης οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως :

  • Άρση βαρέων αντικειμένων και έντονη σωματική άσκηση
  • Χειρωνακτική εργασία
  • Χρόνιος βήχας και δυσκοιλιότητα
  • Εγκυμοσύνη
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα

Ποια συμπτώματα προκαλεί μία κήλη στο κοιλιακό τοίχωμα;

Η συμπτωματολογία μίας κήλης στο κοιλιακό τοίχωμα καθορίζεται από την εντόπιση της κήλης και το στάδιό της. Τα κυριότερασυμπτώματα που προκαλεί μία κήλη, είναι :

  • Διόγκωση στην πάσχουσα περιοχή
  • Πόνο ή ενόχληση, ιδίως στις δραστηριότητες και τη βάδιση
  • Σταδιακή αύξηση του μεγέθους της κήλης
  • Αίσθημα βορβορυγμών («γουργουρητών»), όταν το περιεχόμενο της κήλης είναι τμήμα εντέρου

Είναι σημαντικό να σημειωθεί όμως πως μία κήλη μπορεί να προκαλέσει και επιπλοκές, δυνητικά επικίνδυνες. Η περίσφιξη αποτελεί την συχνότερη και σοβαρότερη επιπλοκήκατά την οποία το περιεχόμενο της κήλης εγκλωβίζεται εκτός του κοιλιακού τοιχώματος και στραγγαλίζεται, με αποτέλεσμα την επαπειλούμενηνέκρωση του οργάνου.

Ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Η έγκαιρη διάγνωση της κήλης αποτελεί το πρώτο βήμα, ωστόσο η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την προϋπόθεση για την άμεση και οριστική αντιμετώπιση της πάθησης. Η επέμβαση στοχεύει τόσο στην ανάταξητου περιεχομένου της κήλης (συνηθέστερα εντέρου)στη φυσιολογική ενδοκοιλιακή του θέση αλλά και στη διόρθωση του χάσματος και την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας του κοιλιακού τοιχώματος, με την τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος.

Η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία αποτέλεσε επανάσταση στον τομέα της χειρουργικής διόρθωσης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Όχι μόνο προσφέρει το πλεονέκτημα της ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας ακόμη και στις πιο σύνθετες μορφές κηλών, αλλά επέτρεψε την εφαρμογή καινοτόμων χειρουργικών τεχνικών οι οποίες δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν επιτυχώς με τη λαπαροσκοπική και την ανοικτή προσέγγιση.

Ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Πώς εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική στην αντιμετώπιση των κηλών;

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την πλέον σύγχρονη χειρουργική μέθοδο διόρθωσης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική πουπραγματοποιείται με τη χρήση ενός εξελιγμένου ρομποτικούσυστήματος. Το ρομποτικό σύστημααποτελείται από μία κεντρική μονάδα με τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες και μία κονσόλα χειρισμού. Οι τρεις βραχίονες φέρουν χειρουργικά εργαλεία και ο τέταρτος μία κάμερα υπερ-υψηλής ευκρίνειας. Ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά από την κεντρική κονσόλα από την οποία πραγματοποιεί όλους τους χειρουργικούς χειρισμούς. Οι καθοδηγούμενεςχειρουργικές κινήσειςαναπαράγονται με μοναδική λεπτομέρεια από τους ρομποτικούς βραχίονες, μέσα από ένα εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης και ειδικών χειριστηρίων (joysticks). Η όραση που έχει ο χειρουργός εντός του χειρουργικού πεδίου είναι λεπτομερής, ευκρινής, μεγεθυμένη και τρισδιάστατη. Επομένως, ο κατάλληλα εκπαιδευμένος ρομποτικός χειρουργός μπορεί να πραγματοποιήσει με ακρίβειατην επέμβαση,εκμεταλλευόμενος τις μοναδικές δυνατότητες που του παρέχει το ρομποτικό σύστημα.

Ποια πλεονεκτήματα έχει η ρομποτική χειρουργική τεχνική στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος;

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής προσέγγισης στηχειρουργική αντιμετώπιση τωνκηλών είναι μοναδικά:

  • Η επέμβαση γίνεται μέσα από τη δημιουργία μικρώντομών και λεπτομερών μικροσκοπικών χειρισμών των ρομποτικών εργαλείων, μηδενίζοντας τον τραυματισμό πέριξ ιστών
  • Η μετάδοση τρισδιάστατης εικόνας υψηλής ευκρίνειας, δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να αναγνωρίζει με εξαιρετική λεπτομέρεια τις ανατομικές δομές του ασθενούς.
  • Οι ρομποτικοί βραχίονες προσδίδουν μεγάλη ευελιξία κινήσεων, με εύρος κίνησης 360 μοιρών στο χειρουργικό πεδίο
  • Προσφέρει τη δυνατότητα ελάχιστα επεμβατικής διόρθωσης ακόμη και σε μεγάλες, σύνθετες ή υποτροπιάζουσες κήλες
  • Επιτρέπει την πραγματοποίηση της επέμβασης ολικώς εξωπεριτοναϊκά (eTEPτεχνική), εκτός δηλαδή της κοιλίας και την τοποθέτηση μεγάλων πλεγμάτων, χωρίς επαφή με τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα.
  • Επιτρέπει την ταχύτατημετεγχειρητικήαποκατάσταση και ανάρρωση του ασθενή
  • Σχετίζεται με ελάχιστο πόνο και απώλεια αίματος
  • Συνδέεται με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί τη επιλογή εκλογής για την αποκατάστασηιδίως σύνθετων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Η επέμβαση πρέπει όμως να διενεργείται μόνο από εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς. Η εκπαίδευση και μακρόχρονη εμπειρία του ρομποτικού χειρουργού αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την ασφαλή χειρουργική ρομποτική διαδικασία.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Master Surgeonκαι Surgeon of Excellence στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών (SRC accredited) του Νοσοκομείου Metropolitan General, Πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός (https://esurgery.gr/)

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ