Πώς συντελεί στο να είμαστε υγιείς η στοματική υγεία
20 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Η αλληλοεπίδραση της στοματικής υγιεινής με τον διαβήτη, το καρδιαγγειακό σύστημα, το άσθμα
Συχνά ακούμε φίλους ή γνωστούς ή ανθρώπους της οικογενείας μας, να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να μασήσουν γιατί κάποιο δόντι πονάει ή έχει σπάσει, ή πρήζεται ή έχει κινητικότητα. Συνήθως λόγω φόβου και έλλειψης χρόνου η πρώτη αντιμετώπιση είναι κάποιο αντιβιοτικό και πολύ αργότερα επίσκεψη στον οδοντίατρο.
«Τα φάρμακα όμως δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Απλώς καλύπτουν το πρόβλημα και ιδιαίτερα τα αντιβιοτικά με ανεξέλεγκτη χρήση οδηγούν την άμυνα του οργανισμού σε κατάρρευση. Η υγεία του στόματος είναι αφετηρία και προϋπόθεση της γενικότερης καλής υγείας του οργανισμού. Σωστή μάσηση σημαίνει καλύτερη πέψη. Καθημερινή στοματική υγιεινή μετά από κάθε γεύμα με βούρτσισμα και νήμα και κάθε 6 μήνες checkup στον οδοντίατρο για καθαρισμό σημαίνει έλλειψη φλεγμονών και μικροβίων στο στόμα από τυχόν ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, ή τερηδόνες» επισημαίνει η κ. Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργός Οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική και προσθέτει: «Οδοντιατρικές σωστές αποκαταστάσεις, απονευρώσεις, σφραγίσματα, αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν με γέφυρες ή εμφυτεύματα και γενικότερα ολοκληρωμένες θεραπευτικές και ταυτόχρονα αισθητικές αποκαταστάσεις εξασφαλίζουν τη σωστή σύγκλειση – μάσηση, έλλειψη περαιτέρω καταστροφής των δοντιών, και δίνουν χαρά στον ασθενή.
Είναι γνωστό ότι τα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας συνδέονται με προβλήματα και στα υπόλοιπα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και υπάρχει αλληλοεπίδραση όπως π.χ. ο διαβήτης, το καρδιαγγειακό σύστημα, το άσθμα, οι ορμονικές διαταραχές, η λήψη φαρμάκων κ.ο.κ. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα στα δόντια όπως κακοσμία, τερηδόνες, σπασμένα δόντια, κακό χρώμα, συνήθως έχουν και πρόβλημα ψυχολογικό. Φοβούνται. Ταυτόχρονα ντρέπονται. Ντρέπονται για το άσχημο χαμόγελό τους, αλλά φοβούνται και τον οδοντίατρο. Δικαιολογημένα, γιατί παλαιότερα η αντιμετώπιση του οδοντιατρικού ασθενούς ήταν άνευ ψυχολογικής προσέγγισης και με φτωχότερα επιστημονικά μέσα και τεχνικές από ανειδίκευτους επιστήμονες οδοντιάτρους.
Σήμερα όμως, η εξειδίκευση των οδοντιάτρων, η χρήση εξελιγμένων μηχανημάτων και τεχνικών καθώς και η γνώση της ψυχολογίας του οδοντιατρικού ασθενούς δίνουν τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να είναι πραγματικά στην «υπηρεσία» του ασθενούς. Προσεγγίζοντας ο οδοντίατρος και κατανοώντας την ψυχολογία του ασθενούς του, διαπιστώνει ότι ο ασθενής σήμερα θέλει να θεραπευθεί σωστά, γρήγορα, χωρίς πόνο και ταυτόχρονα με το maximum αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα του δίνει όχι μόνο τη στοματική του υγεία αλλά και την ψυχική του υγεία. Τον κάνει να χαμογελά, να μην ντρέπεται και να μην φοβάται.
Οι ειδικευμένοι επιστήμονες – οδοντίατροι έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες. Απονευρώσεις που ολοκληρώνονται σε ένα ραντεβού, τοποθέτηση εμφυτευμάτων και αποκατάσταση με δόντια σε 1-2 ραντεβού, (εφ’ όσον οι προϋποθέσεις του στόματος συνηγορούν γι’ αυτό), σφραγίσματα λευκά, περισσότερα από ένα, σε ένα ραντεβού. Αλλαγή της εμφάνισης του στόματος με lifting με όψεις ρητίνης σε 2 ώρες χωρίς πόνο, τρόχισμα και αναισθησία, λευκάνσεις με laser, καθώς και χρήση laser για θεραπείες του στόματος. Όλα αυτά πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζαν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα όμως είναι γεγονός από εξειδικευμένους οδοντίατρους, που έχουν την οδοντιατρική γνώση, τη δυνατότητα της διάγνωσης και θεραπείας, του σωστού σχεδιασμού, τη σωστή ομάδα συνεργατών έτσι ώστε να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε θεραπεία, χρόνο, αισθητικό αποτέλεσμα» καταλήγει η κ. Κωστομοίρη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.