Health & Fitness

Ποιες γυναίκες δικαιούνται δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ξεκινά το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατρός που αναμένει να κάνει γυναικολογική εξέταση
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Δωρεάν εξετάσεις © Unsplash +

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Δωρεάν εξετάσεις με το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης»

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ξεκινούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Η δράση αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες και τα πρώτα sms αναμένεται να σταλούν στις δικαιούχους μέχρι το τέλος του μήνα. 

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Δωρεάν εξετάσεις - Δικαιούχοι

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τις προληπτικές εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν, οι Ελληνίδες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

- Ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21 και 65 ετών,
- διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα,
- δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου
- δεν έχουν διαγνωστεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9,
- δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,
- δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής,
- εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 3 έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής,
- εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 5 έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής.

Γυναικολόγος συνομιλεί με ασθενή λίγο πριν το τεστ παπ
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Δωρεάν εξετάσεις © Unsplash +

Ποια η διαδικασία για τις δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Οι γυναίκες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις με την αυτόματη έκδοση του παραπεμπτικού εξέτασης PAP-TEST ή HPV-DNA TEST το οποίο έχει ισχύ 6 μηνών.

Οι δικαιούχοι ενημερώνονται για την αυτόματη έκδοση του παραπεμπτικού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο ή/και με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Θα αποστέλλεται εκ νέου υπενθύμιση μέσω γραπτού μηνύματος σε περίπτωση μη εκτέλεσης του παραπεμπτικού εντός έξι μηνών.

Όσες δεν έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία για τα άυλα παραπεμπτικά, θα μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους, να αιτηθούν σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας της επιλογής τους, την εκτύπωση του έγχαρτου παραπεμπτικού από το Σύστημα Ηλεκτρονικής
Συνταγογράφησης. Όπως σημειώνεται στην απόφαση, αρχικά συντάσσονται παραπεμπτικά PAP-TEST για τις ωφελούμενες της ηλικιακής ομάδας 21-29 ετών και στη συνέχεια, εντός εύλογου χρόνου, συντάσσονται παραπεμπτικά HPV-DNA TEST για τις ωφελούμενες της ηλικιακής ομάδας 30- 65 ετών.

Οι εξετάσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στην προληπτική εξέταση PAP-TEST της Δράσης υποβάλλονται όλες οι ωφελούμενες ηλικίας μεταξύ 21- 29 ετών. Η εξέταση περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος από την ωφελούμενη και την εργαστηριακή του ανάλυση. Εφόσον κατά την εξέταση PAP-TEST διαπιστωθεί εύρημα ASCUS+, αφού ενημερωθεί ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας της ωφελούμενης, εκδίδονται δύο παραπεμπτικά, κολποσκόπησης και βιοψίας, με συνολική διάρκεια ισχύος τους τρεις μήνες.

Στην προληπτική εξέταση HPV-DNA TEST υποβάλλονται οι ωφελούμενες ηλικίας 30 έως 65 ετών. Σε περίπτωση διαπίστωσης ευρήματος εκδίδεται και εκτελείται παραπεμπτικό εξέτασης PAP-TEST το οποίο περιλαμβάνει μόνο την εργαστηριακή ανάλυση του δείγματος που έχει ήδη ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης HPV-DNA TEST. Αν βρεθεί εύρημα τύπου 16,18, η ωφελούμενη ενημερώνεται για την έκδοση δύο παραπεμπτικών κολποσκόπησης και βιοψίας. Σε περίπτωση μη διαπίστωσης ευρήματος τύπων που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η ωφελούμενη ενημερώνεται για τον τερματισμό της Δράσης του προσυμπτωματικού ελέγχου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ