Health & Fitness

Ανακουφισμένη δηλώνει η πρώτη ασθενής που έλαβε σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης - Σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται

Έχουν επιλεγεί για τη χορήγησή της ακόμη 25 ασθενείς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανακουφισμένη δηλώσει η πρώτη ασθενής που έλαβε σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης - Σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται
© Unsplash

Φαρμακευτική κάνναβη: Ανακουφισμένη δηλώνει η πρώτη ασθενής - Έχουν επιλεγεί για τη χορήγησή της ακόμη 25 ασθενείς

Ασθενείς με χρόνιο πόνο που κρίνονται κατάλληλοι να τους χορηγηθεί θεραπεία μπορούν πλέον, να αναζητήσουν και να βρουν στην Ελλάδα φαρμακευτική κάνναβη.

Η Άννα Παγκά ασθενής με ψωριασική αρθρίτιδα, υπέφερε από τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και από τις παρενέργειες των θεραπειών στις οποίες είχε υποβληθεί από το 2017, πριν ακόμα αναζητήσει στο εξωτερικό την φαρμακευτική κάνναβη. Πλέον είναι η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα, στην οποία χορηγήθηκε το συνταγογραφούμενο σκεύασμα. «Μετά από τόσα χρόνια αναμονής έχουμε την ευτυχία, ελευθερία όλοι οι ασθενείς να μπορούμε να παραλάβουμε νόμιμα το φάρμακο μας από το φαρμακείο», λέει η ίδια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czjgfcwnn8zl)

Σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται η φαρμακευτική κάνναβη

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ERT, οι ειδικοί επισημαίνουν τα κανναβινοειδή δεν ανήκουν στις θεραπείες πρώτης γραμμής και δεν χορηγούνται μετά από αίτημα του ασθενούς, αλλά μόνον εφόσον κρίνει ο γιατρός, ο οποίος θα αποφασίσει και τη δοσολογία.

«Υπάρχουν παρενέργειες, υπάρχουν αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, σίγουρα η κάνναβη δεν είναι περισσότερο επικίνδυνη από φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούμε αλλά έχει το δικό της κομμάτι στη φαρμακολογία και αξίζει το σεβασμό μας ακριβώς γι αυτό για είναι ένα ακόμα φάρμακο», δήλωσε η αναισθησιολόγος και Πρόεδρος τηε ιατρικής εταιρείας για τα κανναβινοειδή.

Η συνταγογράφηση, ενδείκνυται στις περιπτώσεις ανθεκτικού – χρόνιου πόνου και εφόσον οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες ή αντιμετωπίζουν παρενέργειες. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται στην επιληψία, τον αυτισμό, την άνοια και το γλαύκωμα.

Ύστερα από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της φαρμακευτικής κάνναβης και στη χώρα μας, έχουν επιλεγεί για τη χορήγησή της 25 ασθενείς.

Πηγή: ERT

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ