Health & Fitness

Αδειάζουν τα γυμναστήρια λόγω του Ozempic στις ΗΠΑ

«Είναι η πρώτη χρονιά που βλέπω ανθρώπους να εγκαταλείπουν το γυμναστήριο τον Ιανουάριο», δήλωσε personal trainer.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αδειάζουν τα γυμναστήρια λόγω του Ozempic στις ΗΠΑ
© Unsplash

Ozempic: Το φάρμακο κατά της απώλειας βάρους κατηγορείται ότι προκαλεί εμετό κατά τη διάρκεια της προπόνησης

Όλο και λιγότεροι Αμερικανοί φαίνεται να πηγαίνουν στο γυμναστήριο το 2024, με τους γυμναστές να κατηγορούν το σκεύασμα απώλειας βάρους Ozempic.

«Έχω δει μια χούφτα νέους και έμπειρους πελάτες να κάνουν εμετό ενώ παίρνουν το Οzempic λόγω της ζάλης και της ναυτίας που μπορεί να προκαλέσει», δήλωσε διάσημος personal trainer στην εφημερίδα «The Post».

Μια 28χρονη παραδέχτηκε στο ίδιο μέσο ότι έχει κάνει δύο φορές εμετό στο γυμναστήριο από τότε που άρχισε να παίρνει το φάρμακο. Και τις δύο φορές έκανε την ίδια ρουτίνα προπόνησης που είχε για δύο χρόνια πριν ξεκινήσει το φάρμακο.  «Την πρώτη φορά που συνέβη, είχα κάνει μόνο μια άσκηση και τη δεύτερη είχα γυμναστεί για σχεδόν 25 λεπτά πριν με πιάσει η ναυτία», πρόσθεσε η γυναίκα.

Ο Ιανουάριος είναι συνήθως ο πιο πολυάσχολος μήνας του έτους για τα γυμναστήρια, καθώς οι Αμερικανοί παίρνουν απόφαση ενόψει του νέου έτους να γυμναστούν. Σε εθνικό επίπεδο, η επισκεψιμότητα είχε αυξηθεί κατά 40% τόσο το 2022 όσο και το 2023, προτού μειωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Placer.ai, η οποία παρακολούθησε την επισκεψιμότητα σε 10 μεγάλες αλυσίδες γυμναστηρίων. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα η Planet Fitness αποφάσισε να αναβάλει τα σχέδια για αύξηση του μηνιαίου κόστους των μελών.

«Είναι η πρώτη χρονιά που βλέπω ανθρώπους να εγκαταλείπουν το γυμναστήριο τον Ιανουάριο», δήλωσε ο personal trainer. 

Μια εκπαιδεύτρια του Equinox δήλωσε ότι η συμμετοχή στο γυμναστήριο μεταξύ των πελατών που έχουν αρχίσει να παίρνουν φάρμακα όπως το Ozempic, το Wegovy και το Mounjaro έχει «μειωθεί στο μισό». «Υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Ozempic για να ξεκινήσουν το ταξίδι απώλειας βάρους τους, αλλά άλλοι χάνουν κάθε κίνητρο να γυμναστούν μόλις το πάρουν», πρόσθεσε η ίδια. 

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούσαν εν τούτοις ότι τα φάρμακα για την απώλεια βάρους θα ωθήσουν τους χρήστες του να πηγαίνουν συχνότερα το γυμναστήριο και να αγοράζουν περισσότερα σχετικά προϊόντα - ωθώντας τις μετοχές αυτές σε υψηλότερα επίπεδα.

Αλλά οι αριθμοί φαίνεται να δείχνουν το αντίθετο. Από έτος σε έτος, οι μεγάλες μετοχές γυμναστηρίων και γυμναστηρίων είναι πτωτικές: Οι μετοχές της Planet fitness έπεσαν κατά 15%, η Xponential κατά 58%, η Nautilus κατά 78% και η Peloton κατά 66%.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ