Health & Fitness

Το κόψιμο του τσιγάρου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου σε οποιαδήποτε ηλικία, σύμφωνα με μελέτη

Aλλά μετά την πρώτη δεκαετία αποχής

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κόψιμο του τσιγάρου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου σε οποιαδήποτε ηλικία, σύμφωνα με μελέτη
Ανεξάρτητα από την ηλικία, η διακοπή του καπνίσματος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου © Unsplash / Reza Mehrad

Έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μειώνονται στο μισό τουλάχιστον 10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου, αλλά μετά την πρώτη δεκαετία αποχής από αυτήν την ανθυγιεινή συνήθεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το κόψιμο του τσιγάρου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου σε οποιαδήποτε ηλικία, σύμφωνα με μελέτη
© Unsplash / Getty Images

Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε άτομα που το έκοψαν για τουλάχιστον 10 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν να καπνίζουν, με τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα να μειώνεται όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα σε εκείνους που το έκοψαν πριν από τη μέση ηλικία των 50 ετών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα 3 εκατομμύριων Κορεατών που έκαναν εξετάσεις από το 2002 και μετά και κατέγραψαν περιπτώσεις καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων όγκων του πνεύμονα, του ήπατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου μέχρι το 2019. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σχεδόν 200.000 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρκίνο.

«Ανεξάρτητα από την ηλικία, η διακοπή του καπνίσματος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του πνεύμονα, με την πρόωρη διακοπή πριν από τη μέση ηλικία να οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις», δήλωσε η δρ Jin-Kyoung Oh, επικεφαλής της μελέτης στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου, στη Σεούλ.

Το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 15 διαφορετικά είδη καρκίνου

Μετά από μια μέση παρακολούθηση 13 ετών και πέντε μηνών, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των ατόμων που έκοψαν το κάπνισμα μειώθηκε κατά 42%, με μικρότερες μειώσεις 27%, 20% και 14% που καταγράφηκαν για τον καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν το κάπνισμα.

Ο καρκίνος είναι υπεύθυνος για περισσότερους από το ένα τέταρτο όλων των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, με τον καρκίνο του πνεύμονα να είναι ο πιο κοινός. Το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 15 διαφορετικούς καρκίνους, που επηρεάζουν τους πνεύμονες, την ουροδόχο κύστη, το στομάχι, τα έντερα και όργανα, όπως τα νεφρά και το ήπαρ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καπνιστές που σταμάτησαν το τσιγάρο πριν από την ηλικία των 50 ετών είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα κατά την περίοδο παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν να καπνίζουν. Όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα σε ηλικία 50 ετών και άνω, παρουσίασαν 40% μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Η διακοπή του καπνίσματος, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία», είπε ο δρ Oh στην Guardian. «Τα άτομα που έκοψαν το κάπνισμα μετά τα 50 είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν το κάπνισμα. Μην νομίζετε ότι είναι πολύ αργά. Σας ενθαρρύνουμε να το σκεφτείτε και να ξεκινήσετε το ταξίδι σας για να κόψετε το κάπνισμα».

«Η ανάπτυξη του καρκίνου είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων, με μεταλλάξεις του DNA να αυξάνονται έως ότου ένα ή περισσότερα κύτταρα υποστούν βλάβη με τρόπο που τα οδηγεί να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα», δήλωσε ο Robert West, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας της υγείας στο University College του Λονδίνου και ειδικός στους εθισμούς.

«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει δύο κρίσιμα γεγονότα», είπε ο West. «Το ένα είναι ότι μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου σε σχέση με τη συνέχιση του καπνίσματος. Το άλλο είναι ότι η μείωση είναι μεγαλύτερη για όσους σταμάτησαν το κάπνισμα σε μικρότερη ηλικία».

«Ζητήστε υποστήριξη κάθε φορά που κόβετε το τσιγάρο»

«Για τους καπνιστές, αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να σταματήσουν το κάπνισμα όσο το δυνατόν πιο νέοι. Υπάρχει ένα όφελος για κάθε ηλικία, αλλά όσο νωρίτερα μπορούν να σταματήσουν, τόσο θα καλυτερεύσει η ζωή τους», πρόσθεσε ο καθηγητής West. «Η διέξοδος από το κάπνισμα είναι ξεκάθαρη: προσπαθήστε να το κόψετε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και χρησιμοποιήστε υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος σε κάθε προσπάθεια, αντί να προσπαθείτε να το κόψετε μαχαίρι».

Ο Malcolm Clark, ανώτερος διευθυντής πρόληψης στην Cancer Research UK, δήλωσε: «Το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία καρκίνου, προκαλώντας περίπου 150 περιπτώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε μέρα - και η πλειοψηφία των ατόμων που καπνίζουν έχουν προσπαθήσει να το κόψουν».

«Ποτέ δεν είναι αργά για να κόψετε το κάπνισμα, αλλά οι άνθρωποι χρειάζονται υποστήριξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε την χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος και την επερχόμενη νομοθεσία για την αλλαγή της ηλικίας πώλησης προϊόντων καπνού. Εάν εφαρμοστεί, αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει την επόμενη γενιά από το να εθιστεί στον καπνό».

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ