Health & Fitness

Το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής είναι η αρχή για μία νέα και υγιεινή ζωή

Πάρε μια ανάσα, γιατί εδώ σε ακούν.

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σοφία Κανέλλου, vegan διατροφολόγος

Συνέντευξη στη Σοφία Κανέλλου, vegan διατροφολόγο και ιδρύτρια του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής 

  • Advertorial 

Λένε ότι η καθημερινή μας διατροφή είναι το όπλο μας για μακροβιότητα και υγεία. Πώς όμως θα την πετύχουμε; Ποια βήματα πρέπει να κάνουμε για ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής γεμάτο ενέργεια; Το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής είναι το «σημείο 0», που μας εγγυάται μια νέα αρχή μέσω προγραμμάτων ολιστικής προσέγγισης που αφορούν τη διατροφή μας. Όλες οι υπηρεσίες –ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, σεμινάρια chef στο σπίτι - είναι προσωποποιημένες και φτιαγμένες για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου.Φυσικά αυτή η ενέργεια αφορά και παιδιά, που είτε μέσα από ατομικές συνεδρίες για εισαγωγή στερεών τροφών, ή μέσα από το θεατρικό παιχνίδι δημιουργούν, εκφράζονται και επικοινωνούν, συνδυάζοντας κάθε φορά ένα διατροφικό θέμα. Το όμορφο αυτό καινοτόμο project, το Εργαστήρι Συνειδητής διατροφής, δημιουργήθηκε και συντηρείται από τη vegan διατροφολόγο, Σοφία Κανέλλου. Τη συναντήσαμε και συζητήσαμε για την αξία της σωστής διατροφής και τα οφέλη του βιγκανισμού στην υγεία, στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Σοφία Κανέλλου

Η Σοφία Κανέλλου μιλά για το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής και τα οφέλη του βιγκανισμού

1. Aν κοιτάξετε στο παρελθόν, μπορείτε να μας πείτε ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με την vegan διατροφή;

Γεννήθηκα ένας υδροχόος, πεπεισμένη ότι θα αλλάξω τον κόσμο από την αδικία, τον πόνο, τη βία. Βλέπω ακόμη τα πράγματα διαφορετικά καθώς, είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να έχουμε έναν καλύτερο κόσμο απλά κοιτώντας μέσα μας και αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας προς κάθε κατεύθυνση. Μια μορφή αλλαγής συμπεριφοράς είναι η στροφή σε έναν τρόπο ζωής και κατ’ επέκταση διατροφής που προκαλεί λιγότερο πόνο σε άλλα έμβια όντα, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πόρους της γης. 

Στη συνέχεια, μετά από το μεταπτυχιακό μου στη φυτική διατροφή πριν από 10 χρόνια- ήμουν η πρώτη διατροφολόγος στην Ελλάδα με έναν τέτοιο τίτλο- ανακάλυψα ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να καλυφθούν θρεπτικά και μάλιστα να χαίρουν άκρας υγείας. 

Το 2006, μετά από συμμετοχή μου σε σχολή ορειβασίας που με έφερε πολύ κοντά στη φύση, έγινα χορτοφάγος. Ο βιγκανισμός ήρθε αρχικά στην προσωπική μου ζωή και σιγά σιγά τον ενσωμάτωσα αβίαστα στο επαγγελματικό μου μονοπάτι. Δεν υποχρέωσα ποτέ κάποιον διαιτώμενο να γίνει vegan, ούτε του/της απαγόρευσα να τρώει ζωικά αν εκείνος/εκείνη το θέλει. Ωστόσο, μετά από την εκπαιδευτική διαδικασία, ζητούν από μόνοι τους να μειώσουμε τα ζωικά τρόφιμα, ή δεν τα βάζουν στη διατροφή τους γιατί βρίσκουν άλλες «πιο διασκεδαστικές» εμπειρίες γεύσης .

Το 2013 ίδρυσα το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής με σκοπό να αλλάξω τον κόσμο. 

Τώρα, βλέπω το όνειρό μου να γίνεται πραγματικότητα, καθώς δεκάδες άνθρωποι κάθε εβδομάδα γίνονται vegan μέσα από τις συνεδρίες μου αποκτώντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τη διατροφή τους. Μάλιστα, τα τελευταία 5 χρόνια δίνω πιστοποιήσεις σε συναδέλφους και chef για την σωστή εφαρμογή της εν λόγω διατροφής, να μην υπάρχει κάποιος που να αναρωτιέται: «Και από πού θα πάρεις πρωτεΐνη αν δεν τρως κρέας;» 

Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής

2. Ποια είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που ενδέχεται κάποιος/-α μη vegan να αντιμετωπίσει αν αποφασίσει να κάνει έναρξη προγράμματος vegan διατροφής με εσάς; 

Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ίδια η αλλαγή του κάθε ατόμου, η μεταμόρφωση του σε έναν άνθρωπο με περισσότερη ενσυναίσθηση, με διάθεση για επανάσταση σε κάθε του επιλογή, κι όχι μόνο διατροφική. Όλα  αυτά μετατρέποντας τα ήδη καθιερωμένα διατροφικά πρότυπα σε υγιεινή και ταυτόχρονα νόστιμη vegan διατροφή. Γιατί το νόστιμο συνήθως ταυτίζεται με ανθυγιεινό, ενώ το υγιεινό με άνοστο. Κι εδώ έρχεται η δική μου συνεισφορά στο να γεφυρώσουμε τη νέα νοστιμιά με την υγιεινή vegan διατροφή και την αποκατάσταση της υγείας από χρόνιες παθήσεις, αυτοάνοσα, καρκίνους που μαστίζουν τον αιώνα μας. 

Είμαστε τα μοναδικά πλάσματα που διδάσκουμε στα παιδιά μας, πολλές φορές άθελά μας, να τρώνε τροφές που  σε περίπτωση συνεχούς κατανάλωσης, αναπαράγουν και διευρύνουν καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη, υπογονιμότητα και άλλες ασθένειες. Το να το ανατρέψουμε αυτή την τακτική, από μόνη του αποτελεί σημαντική πρόκληση. 

Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής

3. Ο βιγκανισμός είναι μια μόδα ή τελικά αντιπροσωπεύει κάποια πιο ουσιαστική ανθρώπινη ανάγκη; Αν ναι, ποια;

Ο βιγκανισμός υπήρχε πάντα, δεν ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια, ούτε αποτελεί μια νέα δίαιτα που υπόσχεται τη λύση κάθε προβλήματος. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η επίγνωση του κόσμου. Οι άνθρωποι γνωρίζουν πια την αναγκαιότητα της μείωσης των ζωικών τροφών. Αν σκεφτούμε το οικολογικό αποτύπωμα που έχουν οι τελευταίες, τα οφέλη της φυτικής διατροφής στην υγεία μας, την προστασία του κοινωνικού συνόλου και των ζώων και την υποχρέωση που έχουμε στις επερχόμενες γενιές να τους παραδώσουμε μια κληρονομιά με λιγότερη βία, ο βιγκανισμός εξυπηρετεί αυτές ακριβώς τις ανάγκες. 

 https://www.facebook.com/ergastirisiniditisdiatrofis

 https://www.instagram.com/ergastirisiniditisdiatrofis

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ