Health & Fitness

7 φράσεις που δείχνουν ότι έχετε χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Πως μπορείτε να το διορθώσετε και τι ακριβώς θα πρέπει να πείτε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7 φράσεις που δείχνουν ότι έχετε χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη Πως μπορείτε να το διορθώσετε και τι ακριβώς θα πρέπει να πείτε
© Unsplash / Tengyart

7 φράσεις που δείχνουν ότι έχετε χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη - Πως μπορείτε να το διορθώσετε και τι ακριβώς θα πρέπει να πείτε

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τη συναισθηματική νοημοσύνη και τις εκφάνσεις της σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Οι άνθρωποι που είναι περισσότερο ευφυείς συναισθηματικά, έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα συναισθήματα  - τα δικά τους και των άλλων. Κατανοούν τα μη λεκτικά σημάδια που λαμβάνουν και έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν οι ίδιοι το συναίσθημά τους. Έτσι μπορούν να κτίζουν ισχυρότερες σχέσεις και να έχουν επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και καλή προσωπική ζωή.

Στην εργασιακή ζωή οι ποιότητες και τα αποτελέσματα της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι περισσότερο μετρήσιμα. Οι εργοδότες αναζητούν όλο και περισσότερο τον παράγοντα της συναισθηματικής νοημοσύνης (emotional intelligence, EQ) στους επικεφαλής. Είναι σημαντικό στο εργασιακό περιβάλλον να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα και των υφισταμένων τους και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση αυτή για να χτίζουν θετικές, παραγωγικές σχέσεις.

Μήπως έχετε χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη;

Εάν χρησιμοποιείτε καθημερινά κάποια από τις 7 παρακάτω φράσεις μάλλον έχετε χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη σύμφωνα με την ψυχολόγο Κόρτνεϊ Σ. Γουόρεν. Αλλά μην στενοχωριέστε. Μπορείτε να το διορθώσετε.

1. «Δεν αλλάζω. Αυτός είμαι»

Η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με την ικανότητα να αλλάζετε με την πάροδο του χρόνου καθώς μαθαίνετε και αναπτύσσεστε. Οι άνθρωποι με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι συχνά πιο άκαμπτοι και καταπολεμούν τις προσπάθειες να αλλάξουν ή να εξελιχθούν. Είναι σημαντικό να έχετε σταθερές πεποιθήσεις αλλά το ίδιο σημαντικό είναι το να είστε ανοιχτοί σε νέες αντιλήψεις και εμπειρίες.

Τι να πείτε αντί γι’ αυτό: «Πρέπει να σκεφτώ περισσότερο αυτά που λες. Είμαι «ανοιχτός» να το ψάξω ακόμη ακόμα και αν δυσκολεύομαι να το ακούσω.

2. «Δεν με νοιάζει πώς αισθάνεσαι» 

Η  αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και η ωμή σας ομολογία γι’ αυτό είναι ένδειξη χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης. Η επίδειξη έλλειψης ενσυναίσθησης για τους άλλους, ειδικά όταν αυτοί περνούν δύσκολες στιγμές, δυσκολεύει την ανάπτυξη αμοιβαίων υποστηρικτικών σχέσεων.

Τι να πείτε αντί γι’ αυτό: «Λυπάμαι που ακούω ότι αισθάνεσαι έτσι αναστατωμένη. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω αυτή τη στιγμή;»

3. «Εσύ φταις που νιώθω έτσι»

 Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν κατηγορούν τον έξω κόσμο για τα συναισθήματά τους. Καταλαβαίνουν ότι, τα συναισθήματά τους είναι συνυφασμένα  με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι ίδιοι αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Τα συναισθήματά μας δεν είναι ευθύνη κάποιου άλλου για να τα διορθώσει. Είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και να «ξεκλειδώσουμε» εσωτερικές πόρτες.

Τι να πείτε αντί γι’ αυτό: «Αισθάνομαι άσχημα αυτή τη στιγμή. Η αντίληψή μου για την κατάσταση είναι ότι …».

4. «Κάνεις λάθος»

 Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν θα μιλήσουν έτσι. Θα προσπαθήσουν να πουν το ίδιο πράγμα με άλλες λέξεις. Θα ψάξουν να βρουν τι βιώνει ο άλλος και οδηγείται σε λάθη.

Τι να πείτε αντί γι’ αυτό: «Θέλω να ακούσω την οπτική σου ακόμα και όταν δεν βλέπω τα πράγματα όπως τα βλέπεις εσύ. Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω γιατί αισθάνεσαι έτσι;»

5. «Είσαι τρελός»

Το να μπορείτε να ακούτε την εμπειρία κάποιου άλλου χωρίς να αντιδράτε υπερβολικά ή να την παίρνετε προσωπικά είναι σημάδι συναισθηματικής νοημοσύνης. Σημαίνει ότι έχετε υψηλή αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση.

Τι να πείτε αντί γι’ αυτό: «Καταλαβαίνω ότι πραγματικά δυσκολεύεσαι αυτή τη στιγμή. Αν και ακούω ότι είσαι αναστατωμένος μαζί μου, νομίζω ότι η αντίδρασή σου δεν έχει να κάνει με αυτό που κάνω εγώ αυτή τη στιγμή. Είναι αλήθεια;».

6. «Δεν μπορώ να σε συγχωρήσω»

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δεν είναι ανασφαλείς και  μπορούν να μπουν στη θέση κάποιου άλλου. Αυτό βοηθάει στο να συγχωρούν ακόμα και για σοβαρά λάθη.

Τι να πείτε αντί γι’ αυτό: «Δυσκολεύομαι να σε συγχωρήσω αυτή τη στιγμή. Αλλά προσπαθώ πολύ για να ελέγξω τον θυμό και τη στενοχώρια μου γιατί θα ήθελα να μπορέσουμε να το διορθώσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά».

7. «Τα συναισθήματά σου είναι παράλογα»

Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ευφυείς μπορούν να παίρνουν αποστάσεις και να μην τους κυριαρχεί το συναίσθημα. Έτσι ελέγχουν και τις παράλογες σκέψεις τους. Σέβονται τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, ακόμη και αν δεν καταλαβαίνουν ακριβώς από πού προέρχονται.

Τι να πείτε αντί γι’ αυτό: «Ακούω ότι υπάρχουν έντονα συναισθήματα αυτή τη στιγμή. Δεν καταλαβαίνω πλήρως γιατί αισθάνεσαι έτσι ή δεν συμφωνώ με την οπτική σου σε αυτή την κατάσταση, αλλά θέλω να το καταλάβω. Μπορείς να μου πεις περισσότερα;».

 Πηγή: ertnews

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ