Health & Fitness

Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s!

Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον HIV από τη Θετική Φωνή

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 896
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s», κεντρικό μήνυμα της νέας καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τον HIV από τη Θετική Φωνή
«Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s», κεντρικό μήνυμα της νέας καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τον HIV από τη Θετική Φωνή

«Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s, κεντρικό μήνυμα της νέας καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τον HIV από τη Θετική Φωνή.

1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ημέρα μνήμης για τα άτομα που χάθηκαν τις περασμένες δεκαετίες από επιπλοκές που σχετίζονται με τον ιό HIV όσο ακόμα η λοίμωξη δεν ήταν μια χρόνια και διαχειρίσιμη κατάσταση όπως είναι σήμερα, αναφέρει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή». Είναι όμως και μία μέρα διεκδίκησης για όσα μένουν ακόμα να επιτευχθούν στο πεδίο της πρόληψης, της καταπολέμησης του στίγματος, των προκαταλήψεων και των διακρίσεων. Η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμη δεν γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι με την τήρηση της αγωγής ο ιός δεν ανιχνεύεται στο αίμα και άρα το άτομο γίνεται μη μεταδοτικό ακόμα και σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή.

«Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s»

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα AIDS o Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος - Θετική Φωνή κυκλοφόρησε την καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον HIV, η οποία έχει στόχο να καταρρίψει τα στερεότυπα του παρελθόντος, με κεντρικό μήνυμα το «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s» και με τη συμμετοχή των: Νατάσας Γιάμαλη, Κατερίνας Ζαρίφη, Γιώργου Καπουτζίδη και Φώτη Σεργουλόπουλου.

Η καμπάνια αντλεί έμπνευση από στοιχεία που καταδεικνύουν την άγνοια του ελληνικού κοινού σχετικά με τον HIV, φέρνοντας στην επιφάνεια βαθιά εμπεδωμένες αντιλήψεις που έχουν τις ρίζες τους στις δεκαετίες του ’80 και ’90 και που δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα γύρω από τον ιό, ωστόσο εδώ και δεκαετίες παράγουν διακρίσεις και συντηρούν τα στερεότυπα στη συλλογική συνείδηση. 

Η ελληνική κοινωνία για τη λοίμωξη HIV

Σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώμης σχετικά με τις γνώσεις, απόψεις και στάσεις της ελληνικής κοινωνίας για την HIV λοίμωξη, που διενεργήθηκε από τη Metron Analysis για τη Gilead Sciences Hellas (Οκτώβριος 2021), ακόμη και σήμερα το στίγμα που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV είναι δυσβάσταχτο. Ενδεικτικά, το 29% του ελληνικού κοινού τους αντιμετωπίζει ως κίνδυνο για την κοινωνία, το 68% δηλώνει ότι δεν θα σύναπτε κάποια σχέση με άτομο που ζει με τον ιό, ενώ το 63% αγνοεί πως τα άτομα που ζουν με HIV και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω σεξουαλικής επαφής (U=U).

Βασικό αίτιο των στρεβλών αυτών αντιλήψεων αποτελεί το έλλειμμα πληροφόρησης για τον HIV που, με τη σειρά του, οδηγεί στη συντήρηση στερεοτύπων που «επιβιώνουν» για  τέσσερις δεκαετίες, παρά τη ραγδαία επιστημονική πρόοδο που έχει σημειωθεί. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν με εμφατικό τρόπο το μέγεθος της κοινωνικής άγνοιας: το 41% του ελληνικού κοινού πιστεύει ότι ο HIV μεταδίδεται από την κοινή χρήση τουαλέτας, το 36% μέσω της αγκαλιάς ή του φιλιού και το 24% από τσιμπήματα κουνουπιού. Μέσα από τα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια η έρευνα επιβεβαιώνεται η ανάγκη της σοβαρής και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης του κοινού και της καταπολέμησης του στίγματος που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με HIV. Στο πλαίσιο αυτό, με χιούμορ και με έμπνευση από τη δεκαετία του ’90, τέσσερα αγαπημένα πρόσωπα –η Νατάσα Γιάμαλη, η Κατερίνα Ζαρίφη, ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος– αφιλοκερδώς ενώνουν τις φωνές τους με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος - Θετική Φωνή, με την υποστήριξη της Gilead Sciences Hellas, και μας προτρέπουν να «ξεκολλήσουμε από τα 90’s», να αναζητήσουμε έγκυρη ενημέρωση και να δώσουμε τέλος στις διακρίσεις και στο στίγμα. Την καμπάνια, που φιλοδοξεί να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού, σκηνοθέτησε η Γεύη Δημητρακοπούλου, ενώ το concept - σενάριο ανήκει στον Γιώργο Κεράτσα και τον Γιάννο Λεβισιάνο Λαμπρόπουλο.

Δείτε τα βίντεο της καμπάνιας και ενημερωθείτε για τον HIV στο www.positivevoice.gr/90s.  

Η Θετική Φωνή συνεχίζει να διεκδικεί:

  • Την υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV βασισμένο στο τρίπτυχο  «Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα».
  • Την ενίσχυση των Μονάδων  Λοιμώξεων με ιατρικό,  νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
  • Πολιτικές καταπολέμησης του στίγματος και των διακρίσεων και  την καθολική κάλυψη των αναγκών για υπηρεσίες μείωσης βλάβης  που απευθύνονται τους χρήστες  ψυχοδραστικών ουσιών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ