Health & Fitness

Η «ΖΩHIV» στα χέρια σου

Για την ενίσχυση της ενημέρωσης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν με τον HIV

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 896
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ΖΩHIV ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ
Anna Shvets on Pexels

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Ο κ. Γεώργιος Καλόγηρος μιλάει στην Athens Voice για τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τον ιό HIV.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο κ. Γεώργιος Καλόγηρος - HIV Business Unit Manager, GSK Greece, μας μιλάει για τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τον ιό HIV, για τις θεραπευτικές εξελίξεις, αλλά και για το στίγμα που γεννά η άγνοια και η προκατάληψη της κοινωνίας μας απέναντι στους ασθενείς από HIV.

ο κ. Γεώργιος Καλόγηρος - HIV Business Unit Manager, GSK Greece
ο κ. Γεώργιος Καλόγηρος - HIV Business Unit Manager, GSK Greece

Έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που ταυτοποιήθηκε ο ιός HIV. Tι έχει αλλάξει από εκείνη την εποχή;
Πλέον, 40 χρόνια από την πρώτη ταυτοποίηση του ιού HIV το 1983, είμαστε σε θέση να πούμε πως επιτέλους έχουν αλλάξει πολλά και έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Τόσο για τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό, για τους θεράποντες ιατρούς τους, αλλά και την κοινωνία εν γένει. Στην αρχή μετρούσαμε ανθρώπινες απώλειες, αλλά πλέον μετράμε νίκες απέναντι στη νόσο και θα συνεχίσουμε, μέσω των διαρκώς εξελισσόμενων θεραπειών για την καταπολέμησή της.

Παρότι πλέον η κοινωνία έχει πρόσβαση στην πληροφορία και έχει καταγραφεί αδιαμφισβήτητη πρόοδος στην αντιμετώπιση του HIV, γιατί μας απασχολεί ακόμα το στίγμα;
Οι διακρίσεις που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό, αρκετές φορές βασίζονται στην άγνοια και την προκατάληψη και δυστυχώς οδηγούν σε φοβικές αντιδράσεις και κατ’ επέκταση σε αυτό που ονομάζουμε στίγμα. Στην GSK / ViiV εργαζόμαστε συστηματικά για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και για να συμβάλουμε ενεργά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με στόχο την προώθηση ενός φυσιολογικού τρόπου ζωής των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, χωρίς αποκλεισμούς και φόβο. Διαχρονικά και με συνέπεια στηρίζουμε ενέργειες και δράσεις του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» με στόχο την αποστιγματοποίηση. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η παρουσία μας στην εκδήλωση «I'm Positive 2023 / Χωρίς ντροπή - Χωρίς στίγμα - Μόνο αγάπη» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με την υποστήριξη της «Θετικής Φωνής», όπου άνθρωποι που ζουν με και χωρίς τον HIV μίλησαν για τη ζωή τους, σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και την αποδοχή, ενάντια στο στίγμα και τις προκαταλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργαζόμαστε τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα με κοινότητες οι οποίες έχουν πληγεί από τον ιό, ώστε μαζί να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV και να καταπολεμήσουμε το στίγμα.

Η «ΖΩHIV» στα χέρια σου
Klaus Nielsen on Pexels

Ποια είναι η στρατηγική της εταιρείας σας και πώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ιού;
To όραμά μας ως GSK / ViiV αποτυπώνεται στη φράση «Leave no people living with HIV behind». Όντας η εταιρεία η οποία πρώτη ανέπτυξε θεραπεία για την αντιμετώπιση του HIV, στοχεύουμε στην ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου του ιού στη ζωή των ανθρώπων, μέσω της ανάπτυξης και διάθεσης θεραπειών για την αντιμετώπιση και δυνητικά την πρόληψή του. Για να το επιτύχουμε αυτό, αναπτύσσουμε καινοτόμες θεραπείες που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που ζουν με τον ιό, προσφέροντας αποτελεσματικότητα, λιγότερη τοξικότητα και ασφάλεια.

Μιλήστε μας για τη νέα εκστρατεία της εταιρείας σας για τον HIV. Πού στοχεύει και τι πραγματεύεται;
Η GSK / ViiV Ελλάδος με στόχο να συμβάλλει στο όραμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, έχει προχωρήσει στη δημιουργία εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV, με βασικό μήνυμα «Η ΖΩHIV ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ». Μέσω της εκστρατείας αποσκοπούμε στην περαιτέρω ενίσχυση της ενημέρωσης και της ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με τον HIV, αναφορικά με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την εν συνόλω υγεία τους. Παράλληλα, σκοπός μας είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των φροντιστών, ιατρών, οικογένειας και φίλων και την απομάκρυνση των κοινωνικών ταμπού και του στίγματος που σχετίζονται με τη νόσο. Πρόκειται για μία εκστρατεία που βασίζεται σε ιστορίες, που είναι εμπνευσμένες από πραγματικά βιώματα ανθρώπων που ζουν με τον HIV, αποτελώντας απόδειξη πώς μπορείς να πάρεις τη ζωή σου, στα χέρια σου.

Το κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας, o Γιώργος Καπουτζίδης, μέσω του βίντεο της εκστρατείας επικοινωνεί στον γενικό πληθυσμό πως οι άνθρωποι με HIV μπορούν να ζουν τη ζωή τους με όποιον τρόπο αυτοί επιθυμούν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ