Φυτική διατροφή: Πρόληψη και θεραπεία νοσημάτων
Επιστημονική ημερίδα το Σάββατο 4 Νοεμβρίου
Ο ρόλος της φυτοφαγικής διατροφής στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών
Η 1η Επιστημονική Ημερίδα για τη Φυτοφαγική Διατροφή πραγματοποιείται το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα, με διεθνή συμμετοχή. Συνδιοργανωτές είναι η ΜΚΟ Α PROMISE to ANIMALS και η Ελληνική Εταιρεία Κλινική Διατροφής και Μεταβολισμού, ενώ η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Η κ. Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Ιδρύτρια και Πρόεδρος ΔΣ της ΜΚΟ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι «αρρωσταίνουμε από αυτά που τρώμε. Η τροφή είναι το φάρμακο και το φαρμάκι μας». Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί διεθνώς σημαντικές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαιώνουν την αδιαμφισβήτητη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υγείας μας. Σε μια προσπάθεια να φέρουμε αυτή την γνώση και στην χώρα μας, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την πρώτη αμιγώς vegan Ιατρική Ημερίδα στην Ελλάδα, με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία και καταξιωμένους Keynote Speakers από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος μας είναι η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας σχετικά με τα πολλαπλά οφέλη μιας σωστά σχεδιασμένης ολικά φυτικής διατροφής, ώστε να εκλείψουν φοβίες που αντιτίθενται στα επιστημονικά δεδομένα».
Ο Πρόεδρος της Ημερίδας, κ. Γιώργος Χαριτάκης Ph.D., M.D., Καρδιολόγος, Heart Math Trainer, επισημαίνει: «Όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν δυνατόν να μιλήσουμε για φυτοφαγική διατροφή γιατί τα νοσήματα που είναι εξαρτημένα από την διατροφή μας δεν είχαν επαρκή τεκμηρίωση, όπως την εννοούμε στην ιατρική. Ο λόγος ήταν ότι όταν λέγαμε στους ασθενείς να αρχίσουνε μία φυτοφαγική διατροφή ταυτόχρονα με τις οδηγίες μας έκαναν κι άλλες αλλαγές όπως διακοπή του καπνίσματος άσκηση, έλεγχο του στρες και γενικά αφιέρωναν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους, ενώ στη συνέχεια η βελτίωση δεν μπορούσε να εκτιμηθεί πού οφείλετο» και προσθέτει: «Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια με πολύ μεγάλες μελέτες, πολύ προσεκτικές, που σχεδιάστηκαν και έγιναν σε πολλές χώρες του κόσμου, τεκμηριώθηκε πλέον ότι η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να προλάβει πολλές παθήσεις, ενώ μπορεί να επιφέρει υποστροφή της νόσου σε αρκετά σημαντικό ποσοστό.
Έτσι έχουμε σήμερα την χαρά να παρουσιάσουμε τις περισσότερες και τις συχνότερες ασθένειες στις οποίες μπορεί να έχουμε και ένα επιπλέον βοήθημα με τη σωστή διατροφή. Στην Ημερίδα θα μιλήσουμε γενικότερα για το θέμα, έχοντας καλεσμένους από διάφορα μέρη του κόσμου, την Αμερική την Αυστραλία την Αγγλία αλλά και την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων θα αναφερθούμε στον τρόπο που η διατροφή επηρεάζει γενικότερα την υγεία.
Ειδικότερα, θα γίνει αναφορά στην επιρροή της φυτοφαγική διατροφής στην πρόληψη και υποστροφή της στεφανιαίας νόσου και του καρκίνου, καθώς επίσης και σε αυτοάνοσα νοσήματα και στον σακχαρώδη διαβήτη. Μεταξύ άλλων έχουμε δύο σημαντικούς συντονιστές, τον Παθολόγο-Ογκολόγο κ. Χρήστο Πανόπουλο Διδάκτωρα Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή Ογκολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής και τον Καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας ΕΚΠΑ κ. Δημήτρη Βλαχάκο, ενώ θα γίνει μία παρουσίαση και όλων των τελευταίων στοιχείων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια».
Το πρόγραμμα της Ημερίδας μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.