Health & Fitness

Podcast Health bites - Αστερία Σταματάκη | Ευερέθιστο έντερο και δίαιτα FODMAP

Tα χαρακτηριστικά της δίαιτας FODMAP και πώς εφαρμόζεται

Αστερία Σταματάκη
Αστερία Σταματάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

To Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα δεν είναι νόσημα αλλά μια πολύ συχνή λειτουργική διαταραχή που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους.

Τα τελευταία χρόνια, ένα διαιτητικό σχήμα το οποίο ονομάζεται FODMAPs έχει κάνει δυναμική εμφάνιση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου. Μελέτες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο διαιτητικό σχήμα μπορεί να βοηθήσει το 70-75 % των ατόμων που υποφέρουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Συμπτώματα όπως η διάρροια, ο κοιλιακός πόνος και το φούσκωμα μειώνονται σημαντικά, ενώ μελέτες δείχνουν πως υπάρχει σημαντική βελτίωση και στην ποιότητα ζωής των ατόμων που ακολούθησαν το συγκεκριμένο διαιτητικό σχήμα.

Στο 19ο επεισόδιο του Podcast Health Bites, αναλύουμε τα χαρακτηριστικά της δίαιτας FODMAP και πώς εφαρμόζεται.


Τι θα ακούσετε στο podcast «Health bites» με την Αστερία Σταματάκη

Το podcast «Health Bites» με την Αστερία Σταματάκη εστιάζει σε θέματα διατροφής και υγείας. Κάθε εβδομάδα θα αναλύουμε ενδιαφέροντα θέματα που μας αφορούν και πολλές φορές μας προβληματίζουν. Θα καταρρίψουμε μύθους. Θα κατανοήσουμε τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος καθώς και την επίδραση της τροφής σ’ αυτό. Είτε πρόκειται για την απώλεια βάρους, την ισορροπημένη διατροφή, την υγεία του εντέρου, τις ορμόνες, τον ύπνο, την ψυχική μας διάθεση ή σοβαρότερες καταστάσεις όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διακεκριμένοι επιστήμονες θα μας συμβουλεύουν για το πώς μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο και κυρίως πώς να ζήσουμε καλύτερα.

Η Αστερία Σταματάκη είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, PhDc και έχει εξειδικευτεί στη δίαιτα FODMAP στο Kings College of London.

Αστερία Σταματάκη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ