Health & Fitness

Καρκίνος μαστού: Στοιχειώδεις γνώσεις για τον σωστό έλεγχο

Ο Γιάννης Φύσσας, ειδικός μαστολόγος-χειρουργός μαστού, μας εξηγεί

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 887
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καρκίνος μαστού: Στοιχειώδεις γνώσεις για τον σωστό έλεγχο

Καρκίνος του μαστού: Βασικές γνώσεις για με τον έλεγχο των μαστών

Οκτώβριος, ένας μήνας συμβολικά αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού, τον πιο συχνό καρκίνο των γυναικών, την ασθένεια που αφορά σχεδόν όλο τον κόσμο, γιατί δεν υπάρχει σπίτι χωρίς γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, κόρη, γιαγιά ή φίλη. 

Ευτυχώς, για την κάποτε τρομερή νόσο, υπάρχουν σήμερα μόνο καλά νέα. Ο καρκίνος του μαστού στις περισσότερες μορφές του μπορεί να γιατρευτεί αν τον βρούμε νωρίς και τον θεραπεύσουμε σωστά. Για να γίνει όμως η έγκαιρη διάγνωση χρειάζεται σωστός και τακτικός προληπτικός έλεγχος. Γιατί ο πρώιμος καρκίνος μαστού είναι εντελώς ασυμπτωματικός. Δεν πονάει, δεν νιώθεις τίποτα. Μπορεί ο μαστός να είναι ένα όργανο πολύ εμφανές και προσιτό, αλλά δεν μιλάει. Αν περιμένουμε να μας δώσει σημάδι για να πάμε στον γιατρό, τότε ίσως να είναι ήδη προχωρημένος. 

Υπάρχουν λοιπόν κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν, αγαπητές μου κυρίες, σχετικά με τον έλεγχο των μαστών σας: 

  1. Να συνηθίσετε ότι πρέπει προληπτικά και χωρίς να έχετε κανένα σύμπτωμα να ελέγχετε κάθε χρόνο το στήθος σας. Γιατί εκτός από τον καρκίνο υπάρχουν και καλοήθεις ασθένειες που κάποτε μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεια.
  2. Να μάθετε ότι για τον έλεγχο δεν αρκεί απλά μια μαστογραφία σε ένα διαγνωστικό κέντρο, ούτε μια επίσκεψη σε κάποιο γυναικολόγο. Χρειάζεται εξέταση σε ειδικό κέντρο μαστού, όπου να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται, ξεχωριστά για κάθε μία γυναίκα ένας ειδικός μαστολόγος-χειρουργός μαστού και ένας ειδικός ακτινολόγος μαστού, χρησιμοποιώντας μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος αλλά αυτός ο συνδυασμός θα έχει τις μικρότερες πιθανότητες σφάλματος. Γιατί αν ένας καρκίνος μαστού ξεφύγει αδιάγνωστος λόγω μιας πρόχειρης ή ελλιπούς εξέτασης θα πρέπει να περάσει μετά τουλάχιστον ένας χρόνος ώσπου να ξανα-ελεγχθεί ο μαστός σας. Άρα κάθε γιατρός που αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη της εξέτασης του στήθους σας πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν του ξέφυγε τίποτα, που κάποιος άλλος πιο ειδικός θα μπορούσε να το είχε βρει.
  3. Να ενημερωθείτε για τους ατομικούς σας παράγοντες κινδύνου για καρκίνο μαστού, μήπως και μπορέσετε να τροποποιήσετε κάποιους από αυτούς. Η «πυκνότητα» των μαστών σας, τα γονίδια και το οικογενειακό σας ιστορικό είναι θέμα κατασκευής και δεν τροποποιούνται. Όμως κάποιες καρκινογόνες συνήθειες της ζωής σας, ο λεγόμενος «δυτικός τρόπος ζωής», μπορούν να αλλάξουν (αλκοόλ, ορμόνες, κακή διατροφή, φάρμακα, ακτινοβολίες κ.λπ.).

Η πρόοδος συνεχίζεται και η τεχνολογία κάνει καθημερινά νέα άλματα σε όλους τους τομείς. Το μόνο που σας ζητάμε είναι να μας δώσετε δύο ώρες χρόνο από τη ζωή σας, για έναν σωστό προληπτικό έλεγχο των μαστών σας.

Γιάννης Φύσσας MD, PhD
Ειδικός Χειρουργός Μαστού, Μαστολόγος, Διευθυντής Β' Κλινικής, Μαστού Metropolitan General, Διευθυντής Kέντρου Μαστού «Πρόληψις»
www.fyssas.gr
2108664515, 6944523132
jpfyssas@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.