Health & Fitness

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την κρυοσυντήρηση ωαρίων

Ο Παντελής Ι. Τρομπούκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, μας εξηγεί τη διαδικασία

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 887
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την κρυοσυντήρηση ωαρίων

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Τι είναι, πότε ενδείκνυται, πώς γίνεται η διαδικασία

Ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων επηρεάζεται σημαντικά από το πέρασμα του χρόνου. Σε κάθε γυναίκα η ποιότητα καθώς και η ποσότητα των ωαρίων μειώνεται μετά την ηλικία των 35 ετών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται και η πιθανότητα σύλληψης και απόκτησης υγιούς μωρού. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την τάση που επικρατεί στις μέρες μας σχετικά με την απόκτηση παιδιού σε ολοένα και μεγαλύτερες ηλικίες, με ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό να αποκτά παιδί σε ηλικία ακόμη και άνω των 45 ετών. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη μεγάλη εξέλιξη του τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ένας τρόπος διατήρησης της γονιμότητας σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι η κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) ωαρίων.

Τι είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι η λήψη και συντήρηση ωαρίων, σε κατάλληλες συνθήκες, για μελλοντική χρήση.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η μέθοδος της κρυοσυντήρησης;

  • Σε γυναίκες οι οποίες για διάφορους λόγους επιθυμούν ή είναι απαραίτητο να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση.
  • Σε γυναίκες με ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης από την οικογένειά τους.
  • Σε γυναίκες οι οποίες έχουν διαγνωσθεί πρόσφατα με καρκίνο, η κατάψυξη πριν την έναρξη της θεραπείας τους τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους.
  • Σε γυναίκες οι οποίες για θρησκευτικούς λόγους δεν θέλουν να καταψύξουν έμβρυα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνω τη διαδικασία;

Ιδανικά μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Αυτό γιατί κάθε γυναίκα γεννιέται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων. Με τον καιρό αυτός ο αριθμός μειώνεται ως προς την ποσότητα και την ποιότητα. Τα παραπάνω εξηγούν τον λόγο που μια γυναίκα μετά την ηλικία των 40 ετών έχει έως 5% πιθανότητες αυτόματης σύλληψης και αυξημένες πιθανότητες ανώμαλων εμβρύων.

Ποια είναι η διαδικασία;

Στην αρχή της διαδικασίας γίνονται κάποιες εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις και ένα υπερηχογράφημα ώστε να αξιολογηθούν τα αποθέματα των ωοθηκών πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Στη συνέχεια προχωράμε στη διέγερση των ωοθηκών, διάρκειας 12 ημερών, κατά τις οποίες γίνονται μία ως δύο ενέσεις την ημέρα, συνδυαστικά με μια πιο εντατική υπερηχογραφική και εργαστηριακή παρακολούθηση. Μόλις τα ωοθυλάκια φτάσουν στο μέγεθος που ενδείκνυται, προχωράμε στη διαδικασία της ωοληψίας, εκτιμούμε την ωριμότητά τους και τα ώριμα τα κρυοσυντηρούμε.

Πώς τα κρυοσυντηρούμε;

Η μέθοδος επιλογής για την κρυοσυντήρηση των ωαρίων είναι η υαλοποίηση. Τα ωάρια αποτελούν τα μεγαλύτερα κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος και περιέχουν και μεγάλη ποσότητα υγρού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν τα παγώσουμε να δημιουργηθούν κρύσταλλοι οι οποίοι τα καταστρέφουν. Η μέθοδος της υαλοποίησης εξασφαλίζει την κρυοσυντήρηση των ωαρίων, χωρίς αυτά να καταστρέφονται, με απευθείας και τάχιστη ψύξη σε υγρό άζωτο, έτσι ώστε το εσωτερικό των κυττάρων να αποκτά τη δομή γυαλιού, χωρίς να δημιουργούνται κρύσταλλοι.

Πόσο διαρκεί η κρυοσυντήρηση;

Βάσει νομοθεσίας, στη χώρα μας η κρυοσυντήρηση μπορεί να έχει μέγιστη διάρκεια τα 20 έτη και στη συνέχεια, εάν το επιθυμεί η γυναίκα, να γίνει αίτηση για επιπλέον 5 έτη.

Παντελής Ι. Τρομπούκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας

Πώς τα χρησιμοποιούμε;

Όταν έρθει η στιγμή που η γυναίκα θέλει να τα χρησιμοποιήσει, τα ωάρια τοποθετούνται σε ειδικό διάλυμα, γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συντρόφου και μεταφέρονται στη μήτρα μετά από 3-5 ημέρες σύμφωνα με το πλάνο που θα ορίσει ο γιατρός.

Είναι ασφαλής μέθοδος;

Ναι, είναι. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχει συσχέτιση με αυξημένο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών, ούτε αυξημένο ποσοστό χρωμοσωμικών ανωμαλιών, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Επίσης, δεν υπάρχει συσχέτιση με επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Info
Αθήνα: Βασ. Σοφίας 115, 2106420882
Κηφισιά: Δρόσου 1 & Αίγλης, 2108078828
trompoukis.gynecol@hotmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY