Health & Fitness

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα και Αλλεργική ρινίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Η αντιμετώπισή τους με Artelac Ectoin και Artelac Nasal Ectoin

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 887
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αντιμετώπισή τους με Artelac Ectoin και Artelac Nasal Ectoin

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα και Αλλεργική ρινίτιδα: Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα και πώς απαλλαγόμαστε απο αυτά 

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μία πολύ συχνή πάθηση η οποία εμφανίζεται όταν τα μάτια έρθουν σε επαφή με διάφορα αλλεργιογόνα. Το εσωτερικό των βλεφάρων και ο βολβός του ματιού καλύπτεται από μια μεμβράνη που oνομάζεται επιπεφυκότας. Η επαφή του με αλλεργιογόνα οδηγεί σε μια κατάσταση η οποία ονομάζεται αλλεργική επιπεφυκίτιδα, που στα κύρια γνωρίσματά της περιλαμβάνονται δακρύρροια, φαγούρα, πόνος ή ερυθρότητα (κόκκινα μάτια) και οίδημα (πρήξιμο). Επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών, από παιδιά έως ενήλικες.

Αιτίες πρόκλησης της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Οι πιο συχνές αιτίες της εμφάνισής της είναι τα εποχιακά αλλεργιογόνα, όπως η γύρη και οι μύκητες της υγρασίας. Τα άτομα με εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα (γνωστή και ως πυρετός εκ χόρτου) εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους τις ημέρες με υψηλά επίπεδα γυρεοφορίας/ανθοφορίας.

Τα εσωτερικά αλλεργιογόνα, όπως είναι τα ακάρεα της σκόνης και τα κατοικίδια ζώα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα στα μάτια. Αν υποφέρετε από τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, μπορεί να παρατηρήσετε επιδείνωση των συμπτωμάτων σας κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως ο καθαρισμός του σπιτιού σας ή η περιποίηση του κατοικιδίου σας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι πολύ ενοχλητικά. Ωστόσο, δεν αποτελούν απειλή για την όραση, εκτός από κάποια προσωρινή θολότητα. Σε αντίθεση με άλλες καταστάσεις, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα δεν είναι μεταδοτική. Ωστόσο, η ερυθρότητα, η φαγούρα, το κάψιμο και τα πρησμένα μάτια μπορεί να είναι συμπτώματα που προκαλούνται και από λοιμώξεις και άλλες καταστάσεις οι οποίες μπορεί να απειλήσουν την όραση.

Τύποι αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Η οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η ολοετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα από επαφή είναι οι πιο συχνοί τύποι της πάθησης. Τα συμπτώματά τους είναι συνήθως μικρής έντασης και η σημαντικότητά τους έγκειται περισσότερο στη συχνότητα παρά στη σοβαρότητά τους.

Η εαρινή και η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι οι δύο πιο σπάνιοι, αλλά και πιο σοβαροί, τύποι αλλεργικών επιπεφυκίτιδων οι οποίες μπορούν να απειλήσουν την όραση του ασθενούς. Τα συμπτώματά τους είναι σοβαρά, επηρεάζουν τον ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ενδεχομένως να επιτείνονται εποχιακά.

Η  γιγαντοθηλαία επιπεφυκίτιδα είναι μια ήπια αλλεργική επιπεφυκίτιδα που παρατηρείται σε χρήστες φακών επαφής και η οποία υποχωρεί με τη διακοπή της χρήσης τους.

Η οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη, με κνησμό, οίδημα των βλεφάρων και οίδημα του επιπεφυκότα. Για να προκληθεί η αλλεργική αντίδραση πρέπει να προηγηθεί επαφή του επιπεφυκότα με αλλεργιογόνο στο οποίο είναι ευαισθητοποιημένος ο οφθαλμός. Διαρκεί για λίγο, όσο δηλαδή υπάρχει επαφή του οφθαλμού με το αλλεργιογόνο.

Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι η συνηθέστερη μορφή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των περιπτώσεων αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Προκαλείται από αντίδραση στην έκθεση σε αντιγόνα (γύρη, φυτά κ.λπ.), τα οποία εμφανίζονται πιο συχνά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η ολοετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα προκαλεί τα ίδια (αλλά ηπιότερα) συμπτώματα με την εποχιακή, αλλά επηρεάζει τους ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Προκαλείται από τη χρόνια έκθεση σε αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα των εσωτερικών χώρων, όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης (ζωύφια που ζουν σε στρώματα, μαξιλάρια κ.λπ.), το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων, τα πούπουλα και οι μύκητες.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα από επαφή οφείλεται σε αντίδραση υπερευαισθησίας σε διάφορες ουσίες που έρχονται σε επαφή με την οφθαλμική επιφάνεια. Εάν τα συμπτώματά σας σχετίζονται με την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, πιθανότατα θα εμφανίζετε συμπτώματα και στα δύο μάτια.

Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Δακρύρροια
  • Κνησμό (φαγούρα)
  • Ευαισθησία στο φως
  • Ερυθρότητα
  • Οίδημα βλεφάρων

Αυτά τα συμπτώματα, συνήθως, εμφανίζονται λίγο μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα και με τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Όσα εμφανίζονται από εξωτερικά αλλεργιογόνα τείνουν να είναι χειρότερα από ότι αν αυτά οφείλονται σε ενδοοικιακά αλλεργιογόνα.

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με Artelac Ectoin

Οι οφθαλμικές σταγόνες Artelac® Ectoin®  είναι ένα ισότονο διάλυμα με το φυσικό συστατικό Ectoin® 2% και Υαλουρονικό οξύ 0,24%, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και πρόληψη των συμπτωμάτων της εποχιακής και χρόνιας αλλεργικής επιπεφυκίτιδας που οφείλεται π.χ. στη γύρη, τα ακάρεα σκόνης, το τρίχωμα των ζώων, ή τη μούχλα. Το αίσθημα κνησμού, ο ερεθισμός, η ερυθρότητα και η δακρύρροια των ματιών μπορούν να μειωθούν αποτελεσματικά. Δεν περιέχει συντηρητικά και είναι κατάλληλο για ενήλικες, παιδιά, γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας, χρήστες φακών επαφής και για άτομα με ευαίσθητα μάτια.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα και Αλλεργική ρινίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Αλλεργική ρινίτιδα - Artelac® Ectoin®  Nasal Spray

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μαζί με τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας μπορεί να εμφανιστούν και αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι μία από τις συνηθέστερες διαταραχές του ρινικού βλεννογόνου και φαίνεται πως ταλαιπωρεί περίπου το 1/4 του πληθυσμού.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα και Αλλεργική ρινίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Τα συνήθη συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, όπως η ρινική καταρροή, ο κνησμός, η ρινική συμφόρηση και το φτάρνισμα μπορούν να μειωθούν σημαντικά με τη χρήση του Artelac® Nasal Ectoin®, είτε προληπτικά είτε για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Είναι ένα ελαφρώς υπέρτονο διάλυμα και το φυσικό συστατικό Ectoin® που δρα προστατευτικά κατά των βλαβερών επιδράσεων των αλλεργιογόνων, δεν περιέχει συντηρητικά και είναι κατάλληλο και για παιδιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ